Şüpheli çok, fail yok…

Şüpheli çok, fail yok…
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Lübnan'da 'çağrı cihazı' ve 'telsiz' saldırıları

Dünya gündeminin ilk sırasında Lübnan'da çağrı cihazlarıyla yapılan saldırı var. Lübnan'da çoğunlukla Hizbullah üyelerinin iletişim için kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu en az 12 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi de yaralandı.

▪️ Lübnan ve Hizbullah İsrail'i suçladı.

▪️ Pentagon, ABD'nin patlamalarla bir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

▪️ Uluslararası toplum saldırıyı kınadı. BM Lübnan temsilcisi Hadi Haşim, saldırıyı "'savaş suçu''’ olarak nitelendirdi.

▪️ Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma çabalarının son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

▪️ Peki bu cihazlar nasıl bombaya dönüştü? Dünya basınında yer alan en yaygın iddiaya göre İsrail, Tayvan menşeili Gold Apollo üretimi çağrı cihazlarının tedarik zincirine sızarak Lübnan’a ihraç edilecek serinin içerisine patlayıcı maddeler yerleştirdi.

▪️ ABD medyasına konuşan yetkililer, her çağrı cihazının içerisine, bir ila iki ons kadar patlayıcı madde yerleştirildiğini belirtti. .

▪️ İsrail ordusu, gerilimin tırmanması nedeniyle özel bir tümeni kuzey bölgesine konuşlandırdı.

▪️ 'Çağrı cihazı' saldırısının şoku sürerken akşam saatlerinde ise bu kez 'telsizlerin patladığı' haberleri geldi. Yabancı ajanslara konuşan kaynaklar, dün yaşanan çağrı cihazı patlamalarının ardından Lübnan'daki Hizbullah üyelerinin kullandığı el telsizlerinin infilak ettiğini söyledi.

Erdoğan kapıyı kapattı: İlk 4 maddeyle ilgili tartışma yoktur

Siyaset gündeminde Cumhur ittifakı ortağı HÜDA- PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesine karşı oldukları yönündeki açıklamalarıyla ilgili tartışma vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifak ortağına kapıyı kapattı ve "Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir derdi de yoktur" dedi.

▪️ Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, anayasanın dört maddesinin tartışmaya açılmasına olumlu yaklaşmadıklarını belirtti.

▪️ CHP’li Kazım Bilgen, Yapıcıoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

▪️ Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, anayasanın dört maddesinin tartışmaya açılmasına olumlu yaklaşmadıklarını belirtti.

▪️ CHP’li Kazım Bilgen, Yapıcıoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çok şüpheli var fail yok!

Türkiye, Narin Güran cinayetiyle ilgili soruşturmayı yakından takip ediyor. Soruşturmada şu ana kadar 12 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Narin'in annesi, ağabeyi, amcası, yengesi ve kuzeni de bulunuyor.

▪️ Çok sayıda tutuklu bulunmasına rağmen cinayetin kimin tarafından ve neden işlendiği hâlâ bilinmiyor. Çeşitli senaryolar üzerinde duruluyor, ancak bu senaryoları destekleyecek deliller sınırlı.

▪️ DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre soruşturma sürecinde şüphelilerin çelişkili ifadeler vermesi de cinayete ilişkin delil olarak kayıtlara geçti.

▪️ DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, bunun sıradan bir cinayet olmadığını belirterek, "Sıradan bir cinayet olsaydı bu kadar profesyonel destek alınmazdı" dedi.

Yaşam süresi en düşük seviyede

TÜİK verilerine göre Türkiye'de doğuştan beklenen yaşam süresi 2013 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

▪️ 2013 yılında doğuştan beklenen yaşam süresi 78 yılken 2023 yılında 77,3'e geriledi.

▪️ Yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli olurken, en düşük olan il ise 76,1 yıl ile Kilis oldu.

▪️ Türkiye doğuştan beklenen yaşam süresinde 27 üyeli Avrupa Birliği içinde 26. sırada yer aldı.

Demokrasi sınavında karneler zayıf

Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün son raporuna göre, Avrupa da dahil olmak üzere dünya genelinde demokratik seçimlerin kalitesi düşüyor.

▪️ Raporda, Yunanistan'da akademik özgürlükler konusunda sıkıntı yaşandığı, İtalya ile Slovakya'da hükümetlerin medyaya baskı yaptığı belirtildi.

▪️ Fransa'da servete dayalı ayrımcılık konusunda endişeler vurgulanırken, Türkiye ise hukukun üstünlüğü sıralamasında alt sıralarda yer alıyor.

Instagram, 'gençlere' yeni kısıtlamalar getirdi

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdi. "Genç hesapları" 17 Eylül'den itibaren ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi. BBC Türkçe'ye konuşan Meta yetkilileri bu hesapların Türkiye'de de Ocak'tan itibaren kullanılmaya başlayacağını söyledi.

▪️ 18 yaş altı kullanıcıların hesapları otomatik olarak "genç hesabına" dönüştürülecek

▪️ "Genç hesap" kullanıcılarının hesapları otomatik gizli olacak

▪️ 18 yaş altı kullanıcılar yalnızca takipleştikleri kişilerle mesajlaşabilecek.

▪️ Bu hesaplar akşam 10 ve sabah 7 arası "uyku moduna" girecek

Gündem

İstanbul Fatih'te tarihi eser kaçakçılarına operasyon yapıldı ve 3 kişi gözaltına alındı. Osmanlı, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerine ait çok sayıda sikke ele geçirildi. (AA)

Hatay Valiliği, 6 Şubat depremlerinde 56 kişinin yaşamını yitirdiği Nilüfer Apartmanı'yla ilgili davada, 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni vermedi.

▪️ Nilüfer Apartmanı'nda yaşamını yitirenlerin avukatlarından Naim Eminoğlu, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Malatya'nın Pütürge ilçesinde 4.4, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Anayasa Mahkemesi, ceza infaz kurumunda hükümlüye gitarının verilmemesini hak ihlali saydı.

THY'nin 14 Eylül'deki İstanbul-Londra seferini yapan uçakta kabin memurlarına hakaret edip olay çıkaran ve kara listeye alınan yolcu, 'Mala zarar verme' ve 'Görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından tutuklandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 44 ilde zehir tacirlerine yönelik düzenlenen Narkoçelik-39 operasyonlarında 470 kilo uyuşturucu madde, 4 milyon 945 bin 832 adet uyuşturucu hapın ele geçirildiğini, 293 kişinin yakalandığını açıkladı.

Ekonomi

İnternet ve mobil faturalardaki zamlar sosyal medyada gündem oldu. Aboneler yeni pakete geçtiklerinde yüzde 200-300 aralığında fiyat artışlarına maruz kaldı.

▪️ Türk Telekom CEO'su Ümit Önal tepkilere yanıt verirken damacana hesabı yaptı "Ortalama 5 ile 8 damacana su tükettiğimizi düşünelim. Operatör tarifeleri ya da müşteri fiyatları sudan ucuz dersek, yanlış olmaz" dedi. Önal'ın bu hesabı tepkilere neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında sahte fatura kullanımını engellemek amacıyla 4 bin 500 büyük mükellefe ilişkin incelemelerini derinleştirdi.

▪️ İlk aşamada 3 milyar liralık sahte fatura tespit edilirken bu mükellefler sahte fatura kullanımıyla ilgili izaha davet edilecek.

Ulusal Süt Konseyi, 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt tavsiye litre fiyatını 1 Mayıs itibarıyla 14 lira 65 kuruşa çıkarmıştı. Üreticiler, bu fiyata itiraz etti ve 18 lira olması gerektiğini savundu.

SGK, sahte e-mail ve SMS'lere karşı yurttaşları uyararak "Kurumumuzun 'çift ödeme iadesi' konulu herhangi bir işlemi yoktur" açıklaması yaptı.

Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların son 5 yılda bankalardan kullandığı 21,7 trilyon liralık kredinin, yüzde 66’sı uzun vadeli kaynaklardan oluştu. Bu dönemde kullanılan uzun vadeli krediler, kısa vadeli kredilerin yaklaşık 2 katını buldu.

İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı, temmuz ayı itibarıyla 1 milyon 848 bin kişiye yaklaşırken, bu sayı tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Euro Bölgesi'nde ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,1 artışla beklentilerin gerisinde kaldı.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, AB Komisyonunun teknoloji firması Google'a reklam hizmetinde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle kestiği 1,49 milyar euroluk para cezasını iptal etti.

Dünyaca ünlü saklama kabı markası Tupperware Brands, 700 milyon doları aşan borçları nedeniyle iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Tupperware'in hisseleri olayın ardından yüzde 15,8 oranında değer kaybetti.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Günel Cantak'ın hazırlayıp sunduğu 'Naçizane' programına konuk olan CHP İçişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Narin Güran cinayetini anlatıyor.

Dünya

Brezilya'da Rayane ve Rithiele Alves'le birlikte erkek kardeşleri ve bir arkadaşları cumartesi günüfestivalden ayrıldıktan sonra kaçırıldı. NTV'deki habere göre polis, kardeşlerin "Comando Vermelho" isimli bir çete tarafından kaçırıldığını ve işkenceyle öldürüldüğünü açıkladı. Erkek kardeş yaralı olarak kaçmayı başarıp polise haber verdi, çete çökertildi. Polisin açıklamasına göre kız kardeşler bir fotoğrafta rakip çeteye ait el işaretini yaptıklarını düşündükleri için öldürüldü...

İsrail ordusunun Gazze'ye 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 272'ye yükseldi.

İsrail, Gazze'deki savaş hedeflerine bir yenisini ekledi. Başbakan Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail, Hizbullah'la savaş nedeniyle boşaltılan sınır bölgelerine vatandaşlarını geri döndürecek. Karar dün güvenlik kabinesinde kabul edildi.

ABD'nin Boston kentinde Gazze'deki soykırımı protesto eden Matt Nelson, kendini ateşe verdi.

▪️ Nelson, eylem öncesi çektiği videoda, İsrail'e para ve silah yardımının durdurulmasını istedi ve Netanyahu'nun yargılanması için ABD hükümetine çağrı yaptı.

▪️ Nelson, İsrail'i protesto amacıyla ABD'de kendini yakan üçüncü kişi oldu.

Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporu tamamlandı. Raporda Ayşenur'un uzak mesafeden yapılan atışla hedef alındığı belirlendi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 23 Ağustos'ta yaptığı açıklamada uluslararası koşullar nedeniyle nükleer müzakereleri canlandırmanın geçmişte olduğu kadar kolay olmayacağını söylemişti.

▪️ Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre "İran'ı sözlerine göre değil, eylemlerine göre yargılayacağız" dedi.

ABD'li Senatör John Kennedy'nin, Hamas ve Hizbullah'ı desteklemekle suçladığı Arap Amerikan Enstitüsü Direktörü Maya Berry'ye alaycı bir ifadeyle "Kafanı bir çantada saklamalısın." diye seslenmesi tepki topladı.

Rusya'nın, 10-16 Eylül'de Pasifik ve Arktik okyanusları başta olmak üzere birçok deniz bölgesini kapsayan "Okyanus-24" askeri tatbikatları endişe sebebi oldu.

▪️ ABD ordusu, Rusya'nın hamleleri karşısında donanımlı yaklaşık 130 askerini Aleut Adaları bölgesine gönderdi

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, " Ukrayna düşerse, Moldova sıradaki ülke olabilir" dedi.

Almanya'nın Eberswalde kentinde Emine Çoban ve oğlu Umut Can Çoban'ın hayatını kaybettiği yangınla ilgili kundaklama şüphesiyle soruşturma başlattığı bildirildi.

Microsoft, Rusların ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkanlık seçimindeki adayı Kamala Harris'in "itibarını sarsmak" ve "seçim kampanyası hakkında tartışmaları körüklemek için" iki gerçek dışı videoyu dolaşıma soktuğunu öne sürdü.

ABD'nin California Valisi Gavin Newsom, başkanlık seçimiyle ilişkili yapay zekayla üretilmiş sahte içeriklerin önüne geçmek için yasa tasarıları imzaladı.

ABD'de 17 eyalette seçim görevlilerine şüpheli paketler gönderildi. Federal dedektifler topladıkları paketlerden bazılarının "bilinmeyen bir madde" içerdiğini açıkladı ancak herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Venezuela'da, Devlet Başkanı Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına alındı. Suikast planı iddiasıyla, 15 Eylül'de 3 ABD'li, 2 İspanyol ve 1 Çekya vatandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı.

Hindistan'da alkol satış ruhsatı için 12 milyon dolar rüşvet aldığı suçlamasıyla tutuklanıp kefaletle serbest kalan Delhi Eyaleti Başbakanı ve muhalefet lideri Kejriwal, görevinden istifa etti.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), "2024 ON" isimli gök taşının Dünya'ya yaklaştığını açıkladı.

▪️ NASA, gök taşının futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ve en ufak bir sapmada bile tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.

▪️ Gök taşının Dünya ile çarpışma olasılığın düşük olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üyesi ülkelere sigara yasaklarının açık alanları da kapsamasını önerdi. Bu öneri, elektronik sigaralar ve nikotinsiz ürünleri de kapsıyor.

Zimbabve, şiddetli kuraklığın yol açtığı gıda kıtlığına karşı halkına besin sağlamak için yaklaşık 200 fili kesip etini vatandaşlara dağıtmayı planladığını açıkladı. Çevreciler, karara tepki gösterdi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından Adile Naşit'in Avcılar'daki heykelinde bulunan okul zili kimliği belirsiz kişilerce çalındı. Avcılar Belediyesi zilin yenisinin yapılması için harekete geçti. Heykele uygun ölçü ve renkteki zil Amasya'da bulunarak yerine takıldı.

Sabahattin Ali’nin 'Kürk Mantolu Madonna' romanının film uyarlaması için hazırlıklar devam ediyor. Salih Bademci filmde ‘Raif Efendi’yi canlandıracak.

Orhan Pamuk’un aynı adlı eserinden dijitale uyarlanan Masumiyet Müzesi dizisi yakında izleyicilerle buluşacak. Dizide, ‘Füsun’ karakterini Eylül Lize Kandemir oynayacak.

Şarkıcı Sertab Erener, İzmir'de gerçekleşecek olan konserini, organizasyon şirketinin gerekli koşulları sağlayamaması sebebiyle iptal ettiğini duyurdu.

Japon ressam Hokusai'nin hayatına odaklanan performans "The Life of Hokusai" (Hokusai'nin Hayatı), ENKA Oditoryumu'nda sanatseverlerle buluştu.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenen 31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde "Opera Gala Gecesi" konseri gerçekleştirildi. Konserde sanatçılar Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart gibi ünlü bestecilerin eserlerinden oluşan geniş bir repertuvar sundu.

Ressam Mustafa Ayaz, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti.

Spor

Galatasaray, Trendyol Süper Lig'de 3. hafta erteleme maçında Gaziantep FK'yı Barış Alper Yılmaz, Yunus Akgün ve Michy Batshuayi'nin golleriyle 3-1 mağlup ederek liderliğe yükseldi.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, "Icardi'nin tedavisi devam ediyor. Fenerbahçe maçında kesinlikle olmayacak." dedi.

UEFA, Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde İsviçre ekibi Young Boys ile oynadığı play-off turu rövanş maçında kırmızı kart gören kaleci Fernando Muslera'ya 3 maç men cezası verdi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast