'Erken seçim' anketleri ne diyor?

'Erken seçim' anketleri ne diyor?
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Son anketler: Bu pazar seçim olsa...

Erken seçim tartışmaları sürerken, araştırma şirketleri de anket sonuçları aktarmaya devam ediyor.

▪️ Yöneylem'in araştırmasına göre CHP, yüzde 34,7, AK Parti ise yüzde 30,2 oy alabiliyor. Ankete katılanların yüzde 12,2’si kararsız olduğunu yüzde 7,3’ü de oy kullanmayacağını söyledi.

▪️ Saros Araştırma'nın anketinde CHP ve YRP'deki yükseliş dikkat çekti. 14 Mayıs'ta yüzde 25 oy alan CHP'nin oyu yüzde 34,1 görünüyor. Yüzde 35 oy alan AK Parti ise 5 puan kaybetmiş . Yeniden Refah'ın oyu ise yüzde 2.8'den yüzde 4,9'a çıkmış.

İmamoğlu'ndan parti içine sert mesaj

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partisine mesaj vererek, "Aynı çatı altında siyaset yapan insanların, ‘Sen benim ayağıma bastın’ deme zamanı değildir. Bununla uğraşan kim var ise, yol arkadaşım da değildir. Nokta” dedi.

▪️ İmamoğlu, parti içindeki mevzuları konuşup, konuşturanların, mesele üstünde tepinelerin millete ihanet ettiğini söyledi.

Merkez Bankası faizi 'sabit' tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yüzde 50 olan politika faizini sabit tuttu. Merkez Bankası, nisan ayından bu yana altıncı kez faizi sabit tutmuş oldu. Merkez Bankası, Haziran 2023’te hükümet kurulduğundan beri 4 bin 150 baz puanlık faiz artışı yaptı.

MESEM davası

MESEM olarak bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri'nde çocuk işçi ölümüyle ilgili dava açıldı.

▪️ Ankara'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Alperen Kocayavuz'un stajyer olarak çalıştığı inşaatta asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetmesiyle ilgili inşaat sahibi, iş güvenliği uzmanı ve taşeron firma sahibine "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

▪️ Bu arada MESEM'e tepkiler sürerken Antalya İl Müftülüğü, camilerde namaz öncesinde çıraklık okulunun avantajlarının anlatılmasına karar verdi..

Kanal İstanbul ısrarı

Kanal İstanbul’un etrafında kurulması planlanan Yenişehir için verimli tarım ve orman arazilerini imara açmak üzere hazırlanan planların tamamı mahkeme tarafından iptal edilmişti.

▪️ CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkemenin iptal ettiği Kanal İstanbul planlarını yeniden onaylayarak askıya çıkardığını açıkladı.

Futbolda grevin ayak sesleri

Avrupa futbolunda fikstürdeki maç sayısında yaşanan artışa futbolcular tepki gösterdi ve grev yapabileceklerini söyledi.

▪️ Manchester City'nin yıldızı Rodri futbolcuların greve yakın olduğunu belirterek," Acı çekenler bizleriz" demişti. Barcelona'nın futbolcusu Jules Kounde, Rodri'nin açıklamalarına destek verip, "Her yıl daha fazla maç yapıyoruz ve daha az dinleniyoruz" dedi.

▪️ Rodri'nin takım arkadaşı Akanji ise, "Bu gidişle ben de 30 yaşında futbolu bırakırım. Artık bıktım" diye konuştu.

Gündem

'Omuz attın' cinayeti: Tahliye veren heyet açığa alındı, tutuklama çıktı

İzmir'de, markette çıkan "Omuz attın" tartışmasında Semih Kenan Köse'nin öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan tutuklu tek sanık Sercan Bavkır, tahliye edilmişti.

▪️ Savcılığın itirazı üzenine Bavkır tekrar gözaltına alınıp, tutuklandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu, tahliye kararını veren mahkeme başkanı ve 2 üye hakim ile duruşma savcısını açığa aldı.

▪️ Gazeteci Alican Uludağ, sanığın avukatlığını Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı Umut Köroğlu'nun yaptığını yazdı.

Diyarbakır’da Tavşantepe Mahallesi’nde 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor.,

Habertürk'ün haberine göre histopatoloji raporu, Narin’in elle boğulduğunu gösteriyor. Katilin Narin’i arkadan koluyla sararak boğduğu ihtimali güçleniyor.

CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a tehdit suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi ve siyasi yasak getirildi.

Suruç'ta eski AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısında eşi ve iki oğlu öldürülen, bir oğlu da tutuklanan Emine Şenyaşar, Meclis'te adalet nöbetine başlamıştı.

▪️ Ana binaya girişi engellenen Şenyaşar, turnikelerin dibinde oturmaya devam etti. Şenyaşar, aniden fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okulların yıllık 60 bin TL'yi bulan kitap paralarıyla ilgili açıklama yaptı ve yüzde 300'ün üzerinde zam yapan 400 okula gerekli cezaların verildiğini belirtti.

Düzce'nin Cumayeri ilçesinde mevsimlik fındık işçilerini taşıyan minibüs, 50 metrelik uçuruma devrildi. 5'i çocuk, 15 kişi yaralandı.

Gaziantep'te yaşayan Ahmet Fahri Doğanlar, Kızılay'a 35 ünite kan bağışı yaptı. Doğanlar'a, bir teşekkür mektubuyla birlikte "altın madalya beratı" teslim edildi. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Kızılay'ın "altın madalya beratı”ndaki altın oranının binde sıfır olduğunu söyledi.

16 ilde vali değişikliğini içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe girdi. Bu kararla 12 ilin valisi de "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi.

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve iki ayı aşkın süredir eylemlerini sürdüren Polonez işçilerine, Çatalca Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu, "Böyle hak aranmaz" diyerek müdahale etti.

Covid-19’un yeni ‘XEC’ varyantıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Şu anda endişe edecek bir durum görmüyorum" dedi.

Ekonomi

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, 2024'ün sekiz ayında toplanan her 100 TL verginin 67 lirasını KDV, ÖTV gibi isimlerin altında tüketicilerin ödediğini yazdı. Vergilerin sadece 32,8'ini gelir, kâr ve servet sahipleri öde­di.

Bankalararası Kart Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,3 milyon adet oldu.

▪️ Ağustos ayında kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar TL oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

▪️ Merkez Bankası FED'in bu kararından sonra yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi yüzde 3,75 seviyesine çekti.

Kirada yüzde 25 zam sınırı geçtiğimiz aylarda kaldırılmıştı. sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin son raporuna göre Türkiye genelinde kiralar ortalama yüzde 47 arttı.

▪️ Yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 46,7, Ankara'da yüzde 56 ve İzmir'de ise yüzde 62,5 olarak gözlendi. Konut fiyat endeksi, İstanbul'da 0,7, Ankara'da 0,2, İzmir'de ise 1,2 puan azaldı.

ABD'li uçak üreticisi Boeing, 30 bin işçinin greve gitmesi nedeniyle çok satan 737 MAX ve diğer uçak modellerinin üretimini durdurdu. Şirket, on binlerce çalışanına zorunlu izin kullandıracak.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Umut Sevdi Tangör siber güvenlik uzmanı Gökhan Say ve bilişim uzmanı Füsun Nebil ile İsrail'in son saldırılarını konuşuyor. Dinlemek için tıklayınız

Dünya

Lübnan sınırında yüksek gerilim

Dünya, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlere yaptığı saldırıları konuşuyor. Saldırılardan sonra açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaşta "yeni bir aşamaya" geçildiğini ve savaşın ağırlık merkezinin kuzeye kaydığını söyledi.

▪️ Cihaz patlamalarının ardından Mavi Hat olarak bilinen sınır bölgesinde tansiyon yükseldi. İsrail ve Hizbullah güçleri karşılıklı saldırılarla birbirlerini hedef aldı.

▪️ Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran ve Hizbullah'ın İsrail'e yanıt vermeme ihtimalinin kalmadığını söyledi. "İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz" diyen Bakan Fidan, Ürdün ve Mısır'da savaş riskinin olduğunu dile getirdi.

▪️ ABD'li New York Times gazetesi, cihaz patlamalarıyla ilgili haberinde İsrail'in yıllar önce Hizbullah'ı hedef almak için 2 sahte şirket kurduğunu yazdı. İddiaya göre İsrail, bu cihazları ayrıntılı bir planın parçası olarak kendisi üretti.

Gazze'de bir sivil savunma görevlisi ve 7 aylık hamile eşi İsrail ordusunun saldırısında hayatını kaybetti. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de hayatını kaybeden sivil savunma görevlilerinin sayısı 84'e çıktı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, Gazze'de halkın ortalama iki günde bir öğün yemek yiyebildiğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, İsrail askerinin 14 kilometrelik Gazze Şeridi-Mısır sınır hattında kalıcı varlık göstermesini kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

BM Genel Kurulu'ndaki oylamada 124 ülke İsrail'i 1967'den beri süren "yasa dışı" işgali sonlandırmaya çağırdı.

▪️ ABD, Macaristan ve Arjantin'in de bulunduğu BM üyesi 14 ülke metnin aleyhine oy kullandı. Almanya ve İtalya ile beraber 43 devlet ise çekimser kaldı.Metnin yasal bir bağlayıcılığı veya yaptırım gücü bulunmuyor.

ABD'li Senatör Bernie Sanders, ABD'nin İsrail'e kısa süre önce onay verdiği 20 milyar dolarlık silah satışının engellenmesi için harekete geçti.

▪️ Senatör, İsrail'e silah satışının durdurulmasını öngören bir tasarıyı haftaya Senato'ya sunacağını açıkladı.

Almanya hükümeti, İsrail'in Gazze'de devam eden savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerini askıya aldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriye'ye görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlattı.

Fidan, Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini söyledi, "Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi" diye konuştu.

ABD’de yapılan ankete göre seçmenlerin yarısına yakını Harris'in "iyi bir başkan" olacağını düşündüğünü söylerken, Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump için ise bu oran yüzde 36 oldu. Amerika'da başkanlık seçimleri 5 Kasım'da yapılacak.

FBI, İranlı internet korsanlarının Donald Trump'ın seçim kampanyasına ait bilgileri ABD Başkanı Joe Biden'ın ekibine gönderdiğini savundu. İran, iddiaları reddetti.

Ermenistan'da darbe hazırlığı içinde oldukları şüphesiyle 3 kişinin tutuklandığı, 4 kişi hakkında da yakalama emri çıkarıldığı bildirildi.

Kolombiya hükümeti, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu'yla (ELN) olan barış görüşmelerinin askıya alındığını duyurdu. Kararın, Kolombiya ordu birliklerine yönelik roketli saldırının ardından alındığı kaydedildi.

Çin'in güneyindeki bir Japon okulunun yakınlarında 10 yaşındaki bir çocuk bıçaklanarak öldürüldü.

▪️ Saldırının, Japonya'nın Çin'in Mançurya bölgesi işgalini başlatan “Mukden Olayı”nın yıl dönümünde denk gelmesi “nefret suçu” şüphesine neden oldu.

Hollanda'da aşırı sağcı koalisyon hükümeti, Avrupa Birliği'nin göç ve iltica politikalarından muafiyet için Avrupa Komisyonu'na başvurdu. AB'nin mevcut iltica düzenlemesi, göçmenlerin ülkelerin nüfus ve ekonomisine orantılı olarak paylaştırılmasını öngörüyor.

İngiliz hükümeti, turistlerin ülkeyi ziyaret etme taleplerini yaklaşık 13 dolar karşılığında dijital ortama aktaran ‘Elektronik Seyahat Yetkilendirmesi’ni (ETA) uygulamaya koydu.

Çin'de doğum oranları düşerken, 2030 yılına kadar evcil hayvan sayısının bebek sayısını geçmesi bekleniyor.

▪️ Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'ın raporuna göre, yıl sonuna kadar Çin'deki evcil hayvan sayısı, 4 yaş ve altındaki çocuk sayısını geçecek. Ülkede evcil hayvan nüfusunun 10 yılın sonunda 70 milyonu aşması bekleniyor.

Britanya Ulusal Sağlık Servisi Kan ve Nakil ekibi, 50 yıldır devam eden çalışmalar sonucunda yeni bir kan grubu tanımlandı.

Araştırmacı Louise Tilley, MAL ismi verilen kan grubu sistemiyle dünya genelinde binlerce insanın tedavi edilebileceğini belirtti.

Kültür - Sanat - Yaşam

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserleri başlıyor.

Konser serisinin ilki, 22 Eylül'de yapılacak. Barok dönemin sevilen bestecilerinden Antonio Vivaldi'nin "Mevsimler" başlıklı keman konçertosu, saat 21.00'da Efes Antik Kenti'nde beğeniye sunulacak.

Manisa yakınlarında kaçak kazıyla mezardan çıkartılıp yasa dışı yollarla yurt dışına çıkartılan 2600 yıllık bronz sedir, Amerika'dan Türkiye'ye getirildi.

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on birinci durağı, Ankara olacak. 21-29 Eylül'de şehrin çeşitli noktalarında bulunan 100'den fazla mekandaki etkinliklerde sanatçılar Ankaralılarla bir araya gelecek.

2023 yılının en çok kazanan filmi "Barbie"nin başrol oyuncusu Margot Robbie, şimdi de dünyaca ünlü "The Sims" oyununu beyazperdeye uyarlayacak.

Adriana Lima, Heidi Klum, Alessandra Ambrosio ve daha birçok modelin yürüdüğü Victoria's Secret defilesi 6 yıl sonra ilk kez düzenlenecek. "Believe”, “I Got You Babe” ve “If I Could Turn Back Time” gibi şarkılarıyla tanınan Cher, defilede sahne alacak.

Spor

İskoçya ekibi Celtic'in taraftarları, Slovakya temsilcisi Slovan Bratislava ile oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi ilk hafta maçında Filistin'e destek pankartı açtı.

Trendyol Süper Lig'in 6. haftasında cumartesi günü oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisini, hakem Atilla Karaoğlan'ın yöneteceği açıklandı.

TBF ve FIBA Avrupa eski başkanı Turgay Demirel, 8 Ekim’de yapılacak Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanlık seçimi için adaylığını duyurdu.

Brighton, İngiltere Lig Kupası'nda Wolverhampton'ı 3-2 mağlup ederek tur atladı. 82. dakikada oyuna giren Ferdi Kadıoğlu, 3 dakika sonra yeni kulübündeki ilk golünü attı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast