Gençlerin geçim kaynağı; harçlık!

Gençlerin geçim kaynağı; harçlık!
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Erdoğan: Hamas direniş grubudur

BM 79. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan NBC News kanalından Keir Simmons'a bir röportaj verdi.

▪️ "Hamas’ı iyi tanıyan liderlerden biriyim" diyen Erdoğan, "Hamas’a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Zira Hamas, topraklarını koruma gayreti içerisinde olan bir direniş grubudur" dedi.

Kadın cinayeti davasında yine indirim

Türkiye'de hemen hemen her gün haber ajanslarına kadın cinayetleri haberleri düşerken, yargıdan yine 'haksız tahrik' indirimi kararı geldi.

▪️ Ankara'da boşanma aşamasındaki 24 yaşındaki Lale Polat'ı sırtına makas saplayıp, boğazını sıkarak öldürmekten yargılanan Mensur Polat hakkında "Eziyet çektirerek eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açılmıştı.

▪️ Mahkeme , "haksız tahrik" indirimi yaparak 24 yıl hapis cezası verdi.

Gençlerin ekonomik durumu kötü

Youthall'un Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete, 18-34 yaş aralığındaki 2 bin 627 genç katıldı.

▪️ Gençlerin yüzde 70'i aylık 5 bin TL'nin altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor.

▪️ Yüzde 64,1'i ailesinden aldığı maddi destekle geçimini sağlıyor.

▪️ Gençlerin yüzde 46,1’i KYK bursu veya kredisiyle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

▪️ Katılımcıların %53,8’i yurt dışına gitmek istiyor.

Maden işçileri Ankara'ya yürüyor

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçiler hak talepleri için Ankara’ya yürüyüş başlattı.

▪️ Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, “Yürüyüşümüz bu Soma'daki 45 arkadaşımızın değil Türkiye'deki işçi sınıfının yürüyüşüdür" dedi.

Fenomenlere 89 milyon lira "örtülü reklam" cezası

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, "örtülü reklam"ları takibe almıştı. Başta fenomenler olmak üzere sosyal medyada reklam ve benzeri paylaşımlar yapanlara yılın ilk 8 ayında 89 milyon lira para cezası verildi.

Sayın Bilgen, Yayladere'ye bekleniyorsunuz...

2024 Türkiye Güzeli seçilen İdil Bilgen, Sağlık Bakanlığı tarafından, Bingöl'ün Yayladere ilçesine doktor olarak atanmıştı. Bilgen, 15 gün dolmasına rağmen görevine başlamadı. Bilgen'in bu sürede herhangi bir başvuru yapmadığı belirtildi. Yayladere sakinleri doktor sıkıntısı çektiklerini belirterek atama kararına sevinmişti.

Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzedeler için gönderilen yardımları satanlara yönelik operasyonda barınma merkezinin sorumlusu 1 öğretmen ve 4 personelin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı. Ele geçirilen malzemelenin 1.5 milyon lira değerinde olduğu belirtildi.

CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. Duruşma 29 Kasım'a ertelendi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi ile birleşme görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu. Davutoğlu, "DEVA şu veya bu modelde birleşmeye henüz hazır değil" dedi.

TikTok fenomeni 26 yaşındaki Kübra Aykut, Sultanbeyli'deki evinin 5’inci katından düşerek hayatını kaybetmişti. İntihar ettiği ihtimali üzerinde durulan Aykut’un ailesi ise ölümü şüpheli bulduklarını söyledi. Aykut’un kuzenleri "Hayat dolu biriydi. İntihar edecek birisi değildi. Ölümünü şüpheli buluyoruz" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Adil Öksüz'ün kaçmasına yardım eden Cihat Yıldız hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" ile "başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması" suçlarından 28 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 27 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyon yaptıklarını duyurdu. 'Kalkan-27' operasyonunda 84 organizatörün yakalandığı 25'inin tutuklandığı öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genelge göndererek bakanlığın ders kitaplarını okutmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılmasını istedi.

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 40'ın altına indi. Alibeyköy barajında doluluk oranı son 10 yılın en düşük oranı olan yüzde 9,73 olarak kayıtlara geçti.

Ekonomi

OECD, Türkiye ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 0,2 aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,2 olarak belirledi. 2025 için büyüme beklentisi de yüzde 0,1 aşağı yönlü revizeyle yüzde 3,1 oldu.

▪️ OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı şeker pancarı alım fiyatını ton başına 2 bin 375 lira olarak belirledi. Burdur Şeker Fabrikası’nda şeker pancarı alımları başladı. Üreticiler, fiyatı az buldu, "Masrafı kurtarıyor ama yaptığımız emeğe yazık oluyor" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışmanın olmadığını söyledi.

İsveç Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadelesinin ardından zayıf ekonomiyi sebep göstererek politika faizini üçüncü kez 25 baz puan düşürdü.

ABD, çok uluslu finans şirketi Visa'ya rekabete aykırı davranmak ve tekelcilik karşıtı yasayı ihlal etmek suçlamasıyla dava açtı. Visa hisseleri sert düştü.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Yeşim Özdemir’in hazırlayıp sunduğu 3K: Kitap-Konuk-Kahve programında konuk; Regaip Minareci… Dinlemek için tıklayınız

Dünya

İsrail, Lübnan'ın güney, doğu ve orta kesimlerine yönelik saldırılarına üçüncü günde de devam etti.

▪️ İsrail ordusu, yoğun saldırılara maruz bıraktığı Lübnan’ın güneyinden göç edenlere "evlerinize geri dönmeyin" uyarısı yaptı.

▪️ Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 50'si çocuk, 95'i kadın 560'tan fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

▪️ Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine göç dalgası devam ediyor.

▪️ Lübnan Dışişleri Bakanı hafta başından beri yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını söyledi.

▪️ Hizbullah, füze sisteminin başında bulunan İbrahim Muhammed Kubeysi'nin İsrail saldırılarında öldüğünü doğruladı.

▪️ İsrail, "ilk kez bir Hizbullah füzesinin Tel Aviv'e ulaştığını" açıkladı. Saldırının hava savunma sistemiyle durdurulduğu kaydedildi. Hizbullah ise Mossad'ın Tel Aviv yakınındaki merkezini hedeflediğini söyledi.

▪️ İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, Lübnan'a yönelik "kara istilası" düzenlemeyi planlamadıklarını, diplomatik çözümü tercih ettiklerini söyledi.

▪️ Papa Franciscus, uluslararası toplumu, Lübnan'da artan gerginliği durdurmak için elinden geleni yapmaya çağırdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki vatandaşlarının tahliyesini planlamak üzere Kıbrıs'a 700 asker gönderilmesi sürecini başlattı.

İtalya'nın başkenti Roma'da 5 Ekim'de yapılması planlanan Filistin'e destek gösterilerinin yasaklandığı bildirildi.

ABD'de 103 Kongre üyesi, Washington yönetimine, İsrail askerleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için bağımsız bir soruşturma yürütme çağrısında bulundu.

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, İran'dan "büyük tehditler" aldığını belirterek, "İran daha önce bazı hamleler yaptı ama olmadı, tekrar deneyecekler" dedi.

Almanya'da Yeşiller partisinin eş genel başkanları Ricarda Lang ve Omid Nouripour, Brandenburg eyaletinde Pazar günü yapılan seçimlerde partinin ağır bir yenilgi almasının ardından istifa etti.

Japonya'da Kabine Başsekreteri Hayaşi Yoşimasa, Çin'in, kıtalararası balistik füzeyi test amaçlı fırlatmadan önce kendilerine haber vermediğini iddia etti. Hayaşi, "Çin'in artan askeri faaliyetleri ciddi endişe kaynağıdır." dedi.

Çin'in en üst düzey düşünce kuruluşlarından birinde çalışan tanınmış ekonomist Zhu Hengpeng, Çin menşeli WeChat platformunda ülke ekonomisini eleştirdi. Görevinden azledilen ve ilkbaharda gözaltına alınan ekonomistten sonra haber alınamadı.

İspanya ile Meksika arasında siyasi gerilim artıyor. Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı olan Pardo'nun yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe davet edilmedi. İspanya, tepki olarak törene hiçbir temsilcisini göndermeme kararı aldı.

▪️ Pardo, temmuz ayında yaptığı açıklamada "Arkasında çok fazla katliam ve şiddet bırakan İspanya'dan af talebinde bulunulması gerekiyor" demişti.

Myanmar'da Yagi Tayfunu'nun yol açtığı sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 419'a çıktı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, ABD'li fizikçiler, bilim kurgu filmlerinde işlenen senaryoya benzer bir deneyde, çok büyük bir radyasyon darbesinin gök taşının bir tarafını buharlaştıracağını ve rotasından çıkarabileceğini göstermeyi başardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nce yapılan bir araştırmada Avrupa ve Asya'dan 44 ülkeden 280 bin çocuğun sosyal medyada ve dijital oyunlarda davranışları incelendi. Çocukların sosyal medya kullanımında "problemli" davranışları 2018-2022 döneminde yüzde 4 arttığı ortaya çıktı.

Kültür - Sanat - Yaşam

ABD'nin New York kentinde düzenlenen açık artırmada nadir bulunan bir Pokemon oyun kartı 360 bin dolara satıldı. Açık artırmaya çıkarılan 39 kart, Japonya'da yayımlanan "CoroCoro Comic" dergisinin resim yarışmasının kazananlarına 1998'de dağıtılmıştı.

▪️ Kartlardan biri, 2021'de 5 milyon 275 bin dolara satılmış, "en pahalı Pokemon kartı" olarak Guinness Dünya Rekorları kitabına girmişti.

Haluk Levent'in hayatını ele alan "Yollarda Vururum Seni" filminin hazırlıkları başladı. Film, yönetmen Ömer Faruk Sorak imzası taşıyacak. Filmde Haluk Levent’in 2004'te Trakya’da verdiği 12 saatlik konserin hikayesine de yer verilecek.

Dünya çapında büyük bir kitlenin beğenisini kazanan Friends dizisi, 30. yılını kutluyor. Dizinin yıl dönümüne özel, yarışma programı düzenlenecek. Yarışma programında, hayranların Friends bilgileri ölçülecek ve kazanan takım, en iyi "Friends" hayranları olacak.

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Kadıköy Çizgi Festivali bu yıl beşinci kez çizgiseverlerle buluşuyor. 27 Eylül'de Yoğurtçu Parkı’nda başlayacak festival, birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Spor

Panathinaikos Antrenörü Ergin Ataman, Galatasaray maçı sonrası '3-1' işaretiyle Fenerbahçe'ye derbi göndermesi yapmıştı. Ataman özür dilerken, Fenerbahçe ise Ergin Ataman görevde olduğu süre boyunca, A Erkek Milli Takımına sporcu göndermeme kararı aldığını açıkladı.

Beşiktaş yarın akşam deplasmanda oynayacağı Ajax maçıyla, 10'uncu kez Avrupa Ligi macerasına start verecek. Beşiktaş, Avrupa'da 245. maçına çıkacak.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi ilk maçında yarın Belçika'nın Union Saint-Gilloise ekibini konuk edecek.

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 7. haftasında Real Madrid, sahasında Deportivo Alaves'i 3-2 yendi.

Türkiye Süpermoto Şampiyonası'nın finali Uşak'ta gerçekleştirilecek. Türkiye Motosiklet Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, organizasyon 5-6 Ekim tarihlerinde Uşak Süpermoto Pisti'nde düzenlenecek.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast