İstanbul'a deprem haritası geliyor

İstanbul'a deprem haritası geliyor
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Türkevi tartışması

New York Belediye Başkanı Eric Adams'la ilgili hazırlanan iddianame gündeme damgasını vurdu.

▪️ İddianamede yolsuzluk ve rüşvet gibi suçlamalar yer aldı. iddianamenin önemli bir bölümünü Türk iş insanları ve en az bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalar oluşturdu.

▪️ Hediyeler karşılığında Adams'ın New York'taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili yasal düzenlemeler için "devreye girdiği" öne sürülüyor.

▪️ Adams, suçlamaları kabul etmedi ve istifa etmeyeceğini söyledi.

▪️ New York Times'ın haberine göre iddianamede Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurucusu Arda Sayıner'den iş kadını Demet Sabancı Çetindoğan'a kadar pek çok isim geçiyor...

New York Times iddianamenin detaylarını yayınladı

▪️ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal toplantısı için gittiği New York'ta Türkevi binası önünde açıklama yaptı ve "Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil" dedi.

Narin soruşturmasında yeni detaylar

8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı.

▪️ Narin'in dere yatağına gömüldüğü saatlerde Nevzat Bahtiyar’ın yanı sıra 2 kişinin daha olay yerinde oldukları tespit edildi.

▪️ Cinayette baş şüpheli olan amca Salim Güran'ın kaldığı hücre de değiştirildi. Salim Güran yüksek güvenlikli izole hücreye alındı.

Deprem davasında 62 müebbet

▪️ Adana'da 6 Şubat depreminde 96 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

▪️ Diyarbakır'da yıkılan 60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi Sadullah Yoldaş , tutuksuz yargılandığı davada 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılınca gözaltına alındı.

İstanbul'un deprem haritası çıkarılıyor

Kandilli Rasathanesi, Japon bilim insanları ile yaptığı işbirliği kapsamında Marmara Denizi'nin tabanına yerleştirilen 8 deniz dibi sismometresiyle 10 ay boyunca sismik veri topladı.

▪️ Rasathane'nin açıklamasına göre denizin 145 metre ile 1269 metre arasında değişen derinliklerinden toplanan veriler incelenecek.

▪️ Marmara Bölgesi'ndeki olası depremlerin yerleri ve büyüklüklerine dair bilgi elde edilmesi hedefleniyor.

Kredi ve kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle , bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi.

▪️ Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Gündem

Saldırıyı telsizden duydum...

İstanbul Ümraniye'de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden polis Şeyda Yılmaz’ın kendisi gibi polis memuru olan eşi Semih Yılmaz, saldırıyı telsiz anonsuyla öğrendiğini söyledi.

▪️ Yılmaz, vurulan polisin eşi olduğunu yine polis arkadaşından öğrendiğini anlattı.

▪️ Yılmaz'ı vuran Yunus Emre Geçti'nin bu olaydan önce karakoldan nasıl firar ettiğine dair de yeni bilgiler ortaya çıktı.

▪️ Halk Tv yazarı İsmail Saymaz'ın haberine göre Geçti, motosiklet hırsızlığından yakalandı, karakola gelen annesiyle görüşürken, koşarak kaçtı ve ardından Yılmaz'ın hayatını kaybettiği çatışma yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teğmenlerin mezuniyet törenindeki yeminleriyle ilgili olarak "Burası kendini bilmezlerin at oynattığı bir meydan değil. En kısa zamanda bu işi neticeye ulaştıracağız" dedi.

Siyasette normalleşme tartışmalarında gündeme gelen AK Parti ile CHP’nin parlamenter sisteme dönmek için çalıştığı iddialarına yanıt geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Böyle bir gündemimiz yok” dedi.

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, 2009'da Münevver Karabulut'u öldüren Cem Garipoğlu'nun mezarının açılmasına karar vermişti. Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezarın 3-4 gün içinde açılacağını söyledi.

Eski Fenerbahçeli futbolcu ve spor yorumcusu Serhat Akın, silahlı saldırıya uğradı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çevrimiçi yasa dışı bahis, kumar ve dolandırıcılık ile bilişim suçlarına yönelik 2 bin 880 operasyon yapıldığını söyledi.

▪️ Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre 7.5 milyar liraya el konuldu. Toplam 67 bin 493 siteye erişim engellendi.

"Müstehcenlik" suçlamasıyla tutuklanan 'Jahrein' lakaplı Ahmet Sonuç, sosyal medyadan tartıştığı oyuncu Elçin Sangu hakkında kendisine 'çomar' dediği gerekçesiyle şikayetçi oldu.

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, sosyal medyada gündem olan "Taksi bulamadığı için minibüse bindi" iddialarına yanıt verdi. Aksu, sabah ve akşam yüzde 90 trafik oluştuğu için toplu taşımayı kullandığını söyledi.

Üst solunum yolları hastalıkları artarken Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan da uyarı geldi. Ekim ve kasım aylarında enfeksiyonunun arttığını söyleyen Bakan, hijyen kurallarına uyulmasını, kapalı alanlarda hastalıklar varsa uzak durulmasını istedi.

Sanatçı Selda Bağcan kendi adına vakıf kurdu. Vakfın amacı, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs desteği sağlamak, SMA’lı çocuklara para desteğinde bulunmak.

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi, eylülde aylık bazda yüzde 2 artarak 95 seviyesine yükseldi. Endeksin 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

Altında yükseliş devam ediyor. Gram altın 2 bin 931 lira, çeyrek altın 4 bin 950 liradan, Cumhuriyet altını 19 bin 730 liradan satılıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 büyükşehir belediyesi ve Türkiye Varlık Fonu'nun kredi notunu yükseltti. Kredi notu yükseltilen belediyeler arasında Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Muğla bulunuyor.

Alışveriş merkezleri ve markalar arasında fahiş fiyat tartışması var. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, "Şeffaf olmayan ortak alan giderleri nedeniyle AVM'lere her ay 700 milyon lira fazladan ödeme yapıyoruz" dedi. Öncel, markaların yüzde 91'inin fahiş kira artış taleplerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 2,3 arttı, ithalat yüzde 10,7 azalırken, dış ticaret açığı ağustos ayında yüzde 42,7, ocak-ağustos döneminde yüzde 33,5 oranında azaldı.

▪️ Dış ticaret açığı aylık olarak 2021 sonrası en düşük seviyeye indi.

Dünyanın en büyük pizza zincirlerinden Pizza Hut’ın ABD'de 127 restoran işleten franchise'ı olan EYM Pizza LP, şubelerini kapatma kararı aldı

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Sinan Tartanoğlu, Olası Kast programında Anayasa'nın ilk 4 maddesi tartışmalarını ele alıyor. Dinlemek için tıklayınız

Dünya

Dini ritüelde 46 kişi boğularak hayatını kaybetti

Hindistan'ın Bihar eyaletinde dini ritüel için nehirlere giren 37'si çocuk 46 kişinin boğularak hayatını kaybettiği bildirildi. Eyalet Başbakanı Nitish Kumar, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve ailelere tazminat ödeneceğini duyurdu. (AA)

İsrail ordusunun, Lübnan'a saldırıları sürüyor. 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında Lübnan'da 1540 kişinin öldüğü bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hizbullah arasında 21 günlük ateşkes çağrısını yinelerken, topyekun savaşın bölgede hiçbir şeye çare olmayacağını vurguladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Tüm gücümüzle vuracağız" derken, Başbakanlık Ofisi ABD öncülüğündeki ateşkes girişiminin desteklendiğini belirtti.

İsrail yakın bir zamanda ABD'den 8,7 milyar dolarlık askeri yardım paketi alacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bölgemiz Netanyahu yüzünden alevler içinde. Kritik bir eşikteyiz" dedi.

Norveç, Lübnan'da patlayan çağrı cihazlarının dağıtılmasında rol oynadığı iddia edilen Norveç merkezli bir şirketin çalışanı hakkında uluslararası arama kararı yayımladı.

İspanya'da 200'den fazla sendika ve sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla, "Filistin'deki soykırıma ve işgale karşı" 24 saatlik genel greve gidildi.

İrlanda'da, İsrail'in gasbettiği Filistin topraklarında üretilen ürünlerin ithalatının yasaklanması için 40 binden fazla imza toplandı. İmzalar, 11 günlük yürüyüşün ardından Parlamento yetkililerine teslim edildi.

Filistin lideri Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında İsrail ve ABD'ye sert eleştiriler yöneltti, Gazze dahil tüm Filistin topraklarında tam egemenlik talep etti.

Suudi Arabistan, Filistin devleti kurmak ve iki devletli çözümü uygulamak için "uluslararası koalisyon" oluşturulduğunu duyurdu.

Ukrayna lideri Zelenski ile görüşen ABD Başkanı Biden, "Ukrayna ile bugün de yarın da yan yana duracağız. Bu savaşta Rusya galip gelemeyecek, Ukrayna galip gelecek" dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "ülkesi ile Azerbaycan arasında barışın tesisinin artık mümkün ve ulaşılabilir mesafede" olduğunu söyledi.

Yunanistan'da 2017'den beri ülkede oturma izni olan mülteci kurye Muhammet Kamran Asik polis karakolunda öldü.

▪️ Polis "Karakola geldiğinde vücudunda darp izleri vardı, aniden öldü" açıklaması yaptı.

▪️ Irkçılık ve Faşist Tehdide Karşı Birlik Hareketi ise mültecinin işkence sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletinde izinsiz olarak faaliyet gösteren bir altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında 15 kişi hayatını kaybetti.

Amerika New York'taki Rockville Piskoposluğu, cinsel taciz davaları nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Piskoposluk, mağdurlara yaklaşık 323 milyon dolar ödeme konusunda anlaşmaya vardı.

ABD tarihinin 14'üncü büyük kasırgası Helene, Florida kıyılarına ulaştı, 4 kişi hayatını kaybetti.

Sudan'daki kolera salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 506'ya çıktığı bildirildi. Vaka sayısı 15 bini geçti.

Kültür - Sanat - Yaşam

İngiliz "The Cure" müzik grubu, 16 yıl aradan sonra "Alone (Yalnız)" adında bir şarkı yayınladı.

▪️ Grubun "Alone" şarkısı sabah saatlerinde BBC Radio 6 Music'de dinleyiciyle buluştu.

▪️ The Cure ayrıca 1 Kasım'da "Kayıp Dünyanın Şarkıları" anlamına gelen "Songs of A Lost World" isimli yeni bir albüm yayımlayacağını da duyurdu.

Adana'da bu yıl 31'incisi düzenlenen 'Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde sinema ve tiyatro oyuncuları Demet Akbağ ile Uğur Polat'a 'Onur Ödülü' verildi.

İstanbul’da 9 gün sürecek İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılışı yapıldı. Festival için bu yıl 110’dan fazla etkinlik alanı belirlendi. Etkinlik sayısı bu yıl 500’ü geçecek...

Sinema salonlarında bu hafta dramdan komediye, gerilimden animasyona 5'i yerli 12 film vizyona girecek. Francis Ford Coppola'nın yapım hikayesi 40 yıl süren "Megalopolis: Bir Masal" filmi haftanın dikkati çeken yapımları arasında.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenen 31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin son gününde "Tosca" operası sahnelendi.

Spor

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında konuk ettiği Belçika temsilcisi Union Saint-Gilloise'ı 2-1 mağlup etti.

Süper Lig tarihindeki en iyi sezon başlangıcını tekrarlayan sarı-kırmızılı ekip, Kasımpaşa'yı yenmesi halinde rekor kıracak. Galatasaray, Kasımpaşa'yı konuk ettiği son 7 lig maçında sadece 1 kez mağlup oldu.

ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde 45. sezon, yarın yapılacak maçlarla başlayacak.

İspanya futbolunda son dönemlerde artan ırkçı söylemlere karşı ikinci kez hapis cezası geldi. La Liga'da oynayan futbolcular Vinicius Jr. ve Samuel Chukwueze'ye tribünden ırkçı hakaret eden bir taraftara toplamda bir yıl hapis cezası verildi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast