ÇÖZÜM SÜRECİ PARTİ KAPATMA NEDENİ

ÇÖZÜM SÜRECİ PARTİ KAPATMA NEDENİ
Anayasa Mahkemesi HDP iddianamesini kabul etti, çözüm süreci notları iddianamede... Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sokağa çıkma yasağının kaldırdık" dedi, sonra "Kusura bakmasınlar" diyerek müzik yasağının 00.00'da başlayacağını duyurdu. Müzik piyasasından "Kusura bakıyoruz" yanıtı geldi. Avusturya, Sezgin Baran Korkmaz kararını veremedi, 14 gün daha gözaltında... Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu bülten yayında

KISA DALGA BÜLTEN
22 HAZİRAN 2021




GÜNDEM


Sokağa çıkma yasakları kaldırılacak, müzikle ilgili kısıtlamaya devam

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yapılan kabine toplantısının ardından pandemide izlenecek yeni yol haritasını açıkladı. Erdoğan, "1 Temmuz'da başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz. Müzikle ilgili kısıtlamayı da 24:00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok" dedi.

Erdoğan'ın açıklamasına sosyal medyadan tepki geldi. Birçok kişi müzik saatlerinin kısıtlanmasına tepki göstererek "Kusura bakıyoruz" etiketiyle paylaşım. yaptı. 

AYM, HDP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin ilk incelemesi için bu sabah 10.00'da toplandı. AYM, HDP iddianamesini oy birliğiyle kabul etti. Mal varlığına tedbir talebi ise reddedildi. Bundan sonraki aşamada ise iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak.

İddianamede 2013 ila 2015 yılları arası görüşme notları maddi deliller arasında yer aldı. Bu durum 2012-2015 yılları arasındaki çözüm süreciyle ilgili görüşmelerin de iddianameye esas alındığını gösteriyor.

Sancar: "AYM, HDP’yi kapatma kararı verirse kendini kapatma kararını da vermiş olacaktır"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye açılan kapatma davasına ilişkin olarak iddianameyi kabul etmesine tepki gösterdi. Sancar, "AYM, HDP’yi kapatma kararı verirse kendini kapatma kararını da vermiş olacaktır" dedi.

Korkmaz 14 gün daha gözaltında

ABD'nin talebiyle Avusturya'da kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz mahkemeye çıktı. Viyana mahkemesi, iade kararını yakalandığı yerdeki mahkemenin vermesine hükmetti. Buna göre, Sezgin Baran Korkmaz 14 daha gözaltında kalacak.

Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı: "Türkiye'de yargılanmak istiyor"

Avusturya'da mahkemeye çıkacak olan Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Dülger, “Müvekkilim Türkiye’de yargılanmak istiyor ve bu nedenle iadesini talep edecek. Türkiye’nin de iade talebinde bulunduğunu biliyoruz. Biz de bugün ya da yarın Türkiye’ye iade edilmeyi talep edeceğiz" diye konuştu.

Büyükelçi Ceyhun: "Sezgin Baran Korkmaz'ın iade işlemleri başlatıldı"

Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'da gözaltına alındığı ve Türkiye'ye iadesi için işlemlerin başlatıldığı açıklanmıştı. Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da  Korkmaz'ın iade işlemleri için sürecin 19 Haziran'da başlatıldığını duyurdu.

ABD, Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki malvarlığına el konulmasını istedi

ABD'de Utah Eyalet Başsavcılığı, kara para aklama suçlamasıyla ABD’nin talebiyle Avusturya’da gözaltına alındığı belirtilen firari iş insanı Sezgin Baran Kormaz’ın Türkiye'deki mal varlıklarına el konulmasını istedi.

Korkmaz'la aynı masada fotoğrafı ortaya çıkan Yargıtay üyesi: "Soruşturmadan haberim yoktu"

Gazeteci Cengiz Aksan, 24 Eylül 2020'de Ankara'daki Tavacı Recep Usta'da çektiği bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. Fotoğrafta Sezgin Baran Korkmaz ve avukatı Mehmet Demir, Yargıtay 7. Daire üyesi Tekman Savaş Nemli'yle yemek yerken görülüyordu. Fotoğrafın çekildiği tarihten 3 ay sonra Sezgin Baran Korkmaz hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı ile mal varlığına tedbir konulması ve yurtdışına çıkış yasakları kaldırıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yargıtay üyesi Tekman Savaş Nemli, "Yorumlar gerçeği yansıtmıyor. O dönemde söz konusu şahıs hakkındaki herhangi bir soruşturmadan haberim yoktu. Fotoğraf karesinde yer alan Avukat Mehmet Demir, şahsımın avukatı olup, Sezgin Baran Korkmaz ile bu vesileyle aynı ortamda bulunduk. Şahsıma yönelik suç oluşturacak haber ve yorumlar hakkında yasal yollara başvuracağım" dedi.

Batman Müzesi'ndeki altın sikkeler kayıp

Tarihi eser kaçakçılarından 2017 yılında ele geçirilen ve Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi'ne teslim edilen, piyasa değeri 10 milyon lira olan 20’ye yakın Roma ve İslam dönemine ait altın sikkenin kaybolduğu ortaya çıktı.  Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, inceleme başlattı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan "Kartal depremi" uyarısı: "50 bin bina çökebilir"

Kartal'da yaşanan 3.9 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Depremleri biz deniz içerisinde bekliyoruz. Fakat Kartal’daki deprem karada meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın ikinci kollarının bir kaç tanesinin kara üzerine çıktığını biliyoruz. Marmara Bölgesi’ndeki bir depremde 100 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelip, 50 bin bina çökebilir” dedi.



COVID 19

Bir haftada 7 milyon 776 bin doz aşı yapıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta kaç doz aşı yapıldığını açıkladı. Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Geçen Haftanın Aşı Raporu: 14 Haziran saat 00.00’dan 20 Haziran 23.59’a kadar 7 milyon 776 bin 326 doz aşı yapıldı." ifadesini kullandı.

Aşıda üçüncü doz planlaması Temmuz'da

Ankara'da konuşulan planlara göre normalleşme adımlarında ilk grup kişiler için 3. doz aşılar Temmuz ayında gündeme gelecek. Hatırlatma dozlarının Sinovac ile başlayacağı, buna yetecek kadar Sinovac akışının olduğu belirtiliyor. Ancak, isteyenlere üçüncü doz aşıları seçme şansı verileceği de ifade ediliyor.

Bilim Kurulu üyesi Yavuz: "Yeni pikler olabilir, eylüle kadar, kalabalıklardan uzak durmalıyız"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Salgın bitmedi, etkili aşılarla yeterli aşılama olmadan bitmeyecek, binlerce ölümle sonuçlanan yeni pikler olabilir. Eylüle kadar, kalabalıklardan uzak durmalıyız" dedi.

EKONOMİ

Yabancıların ihalelere girmesi kolaylaştırıldı, teminatları haczedilmeyecek

İhale Kanunu ile ilgili yedi yönetmelik ve iki adet de tebliğ değişikliği yürürlüğe girdi. Özellikle ihalelere katılmak için istenen belgelerde yurt dışı merkezli şirketlere kolaylıklar getirildi. Ayrıca ihaleye girenlerin verdiği teminat mektuplarına haciz uygulanmasının da önüne geçildi.

Hizmet ihalelerinde işin eksik yapılması durumunda kamunun yaptırımları yumuşatıldı. İhalelere girecekler için başvurular elektronik ortamda kolaylaştırıldı.

Gecikmiş kredilerin takibe düşme süresi uzatıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıklamasına göre 30 Eylül 2021'e kadar olan kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanında. Gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilecek.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Hapisteki vekiller "siyasi tutuklu" kategorisine alınıyor

AKPM, Türkiye ve İspanya'da hapisteki milletvekili ve yerel yöneticileri "siyasi tutuklu" kategorisinde değerlendiren bir kararı oylayacak. Kararda Selahattin Demirtaş'ın ivedilikle serbest bırakılması da isteniyor.

Ermenistan'da seçim sonrası Paşinyan zafer ilan etti, Koçaryan sonucu tanımadı

Ermenistan'da önceki gün yapılan erken genel seçimi, resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 53,9'unu alan Başbakan Nikol Paşinyan'ın liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi kazandı. Paşinyan zaferini ilan ederken, eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı oyların yüzde 21'ini alabildi. Ermenistan İttifakı, sonucu tanımadığını açıkladı

Bir buçuk yılda 440 genç ve çocuk Avrupa yolunda hayatını kaybetti

Veri toplayan ve analiz eden uluslararası sivil toplum kuruluşu Lost in Europe’un rakamlarına göre, Ocak 2018 ile Haziran 2019 arasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ulaşmaya çalışan 440 çocuk ve genç yollarda hayatını kaybetti. 440 çocuk ve genç arasında 35 de bebek bulunuyordu.

AB Kırım’ı ilhakı nedeniyle Rusya’ya yaptırımları uzattı

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada Kırım'ı ilhakı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların süresinin bir yıl uzatıldıği belirtildi.



KISA DALGA'DAN

Mehveş Evin, Marmara'da ortaya çıkan müsilaj kabusunun izini sürdü, “denizlerimizi nasıl mahvettik?” ve “nasıl kurtarabiliriz” sorularına yanıt aradı. Çevre konusundaki korkunç umursamazlık ve rantı, ayrıca bürokrat-siyasetçi-şirketler üçgeninde dönen inanılmaz numaraları bu podcast serisinde bulacaksınız.



İlham Verisi’nde Melis Tufur, Dr. Işıkhan Güler’le Kanal İstanbul Projesi’ne kıyı ve liman mühendisliği perspektifinden bakıyor. Dr. Güler, “Kanal İstanbul ÇED raporu bize ne anlatıyor?” sorusuna yanıt verirken, projedeki geri dönülmez hataların altını çiziyor.







 

Podcast