BÜLTEN / SÜLEYMAN SOYLU'YA ZOR SORULAR

BÜLTEN / SÜLEYMAN SOYLU'YA ZOR SORULAR
Ekmeğe “makul seviyede” zam bekleniyor... İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde gerginlik... TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Soylu'ya "Duvar" kitabını verdi... Hekimlerin “beyaz yürüyüşü” başlıyor... Hükümlüler orman yangınlarına müdahale edecek... Demokrasi raporu: Otoriterliğe kayan ülke sayısı artıyor... Bülten yayında...

KISA DALGA BÜLTEN

23 KASIM 2021

GÜNDEM 

Ekmeğe “makul seviyede” zam bekleniyor

Türkiye’de siyaset hareketli ancak  öncelikli gündem ekonomi ve her gün artan gıda fiyatları. Zam beklenen son ürün ise ekmek. Fırıncılar, un ve diğer giderlere gelen zamlara tepki gösteriyor. Erzurum’da zam talepleri karşılanmayan fırıncıların üretimi yarıya indirme eylemi sürerken, Elazığ’da ekmeğe 50 kuruşluk zam yapılacağı belirtiliyor. Diyarbakır  Fırıncılar Odası “Mutlaka un fiyatlarına ‘dur’ denilmedi” çağrısı yaptı. 

İstanbul'da ekmeğe kısa süre önce zam gelmesine rağmen fırıncılar oranı yetersiz buldu. Türkiye Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası (TEÜS) Genel Başkanı Cihan Kolivar, 15 gün içerisinde un fiyatının 360 lira olduğunu söyledi. Kolivar, İstanbul’da yeni fiyatların semtten semte değişeceğini belirtti,  bu durumu da şöyle açıkladı: ”Ekmek Beşiktaş'ta 5 lira olacak, Bayrampaşa'da 4 lira olacak çünkü Beşiktaş'ta kira 30 bin lira Bayrampaşa'da 6-7 bin lira.”

İstanbul Ticaret Odası 12 No'lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesinde Başkanlık yapan Hasan Demir, “230 gram ekmeğin 3 TL olması gerçekçi bir rakam olur. 4 lira olacağı söylenmiş çünkü artış eğilimi var” diye konuştu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise tüm açıklamalardan sonra yazılı bir açıklama yaptı. Ekmeğin 4-5 lira olacağı iddialarını reddetti ancak. Balcı "fiyat artışlarının makul seviyelerde güncelleneceğini” söyledi.

İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde gerginlik

Siyasetin hareketli gündeminde   İçişleri Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerinde yaşanan gerginlik vardı. Daha önce Sedat Peker’in gündeme getirdiği  “10 bin dolar alan siyasetçi?” sorusuna İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Ben 10 bin doları alan siyasetçiyi söylerim siz de başka şeyler söylemek zorunda kalırsınız” diye yanıt verdi. Muhalefet uyuşturucu operasyonları, Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili sorular da yöneltti.  Bakan Soylu, “Şimdi size kimin uyuşturucu kullandığını söylerim” ifadesini kullandı. Muhalefet ise sorularına yanıt alamadıklarını söyledi.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Soylu'ya "Duvar" kitabını hediye etti

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Sera Kadıgil ise  komisyonda görüşmeler başlamadan önce İçişleri Bakanı Soylu’ya Ahmet Şık, Timur Soykan, Hakkı Özdal, Bahadır Özgür ve Ertuğrul Mavioğlu tarafından yazılan Duvar kitabını sundu. Kadıgil,  “Malum diğer partiler gibi uzun uzun söz hakkı verilmiyor bize. Biz de tüm iddiaları yazılı olarak derlediğimiz 'Duvar' size de hediye ediyoruz. Belki bu vesileyle bir soruşturma açılır” dedi. Kitapta Sedat Peker’in itirafları ve iddiaları yer alıyor.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: "Sen kimsin de kimi affediyorsun"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP grup toplantısında CHP lideri Kılıçdaroğlu aleyhine açtığı davaları geri çektiğini hatırlatmış, Milliyet de  geri çekilen dava sayısının 17 olduğunun haberini yapmıştı. Kılıçdaroğlu, önceki akşam Erdoğan’a şu yanıtı verdi: “2011’den bu güne kadar, şahıs tarafından bana açılan dava sayısı 44’tür. 21 tanesi nihai olarak sonuçlanmıştır.   18 tanesi benim lehime, 3 dava da aleyhime sonuçlanmıştır.

Bunlardan da 2 tanesi AİHM’ye gitmiştir ve lehime sonuçlanmıştır.  Kendisine çağrımdır, sen kimsin de kimi affediyorsun! O davaları geri çekme, sonuna kadar götür. Her şeyiniz yalan, her şeyiniz algı…"

Hekimlerin “beyaz yürüyüşü” başlıyor

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları bugün İstanbul'dan Ankara'ya  ‘Beyaz Yürüyüş' başlatacak. İstanbul'da başlayacak yürüyüş, Kocaeli, Bursa, Eskişehir duraklarının ardından Ankara'da sona erecek. Ankara'daki Yılmaz Güney Sahnesi'nde 'Beyaz Forum' yapılacak. Hekimler, üzerlerinde baskının, performansa dayalı ücretlendirmenin kaldırılmasını, sağlıkta şiddet yasasının uygulanmasını istiyor.

Hükümlüler orman yangınlarına müdahale edecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli arasında, hükümlülerin rehabilitasyonu amacıyla ormancılık faaliyetlerinde çalıştırılmalarına dair iş birliği protokolü imzalandı. Bakan Gül, "Olası yangınlara karşı hükümlüler müdahale edecek” dedi. Bakanın verdiği bilgilere göre gönüllülük esasıyla, iyi halleri nedeniyle açık cezaevine ayrılmış hükümlüler,  orman alanlarında oluşturulacak mekanlarda kalacak. Orman yangınlarına  bu hükümlüler müdahale edecek. Yanan yerlerin ağaçlanması, ağaç bakımı ile ilgili de önemli hükümlüler katkıda bulunacak.  

 

 

COVID 19

“Turkovac için 1000 gönüllü gerekiyor”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarının tamamlanması için "1000 gönüllüye"aihtiyaç olduğunu söyledi. Şener, “Aşının ü Faz-3 aşaması için 3 bin kişi planlandı. Bunun da şimdiye kadar yaklaşık 3'te 2'lik kısmı tamamlandı” dedi. Şener, bin gönüllü tamamlandıktan sonra 2022 içinde seri üretime geçilebileceğini vurguladı.

Almanya Sağlık Bakanı: Yıl sonuna kadar herkes ya aşılanacak ya iyileşecek ya da ölecek

Almanya’da  her 100 bin kişide korona vakalarını gösteren insidans değeri 386'ya yükselerek yeni bir rekora ulaştı.   Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşı konusunda sert uyarılar yaparak, "Almanya'da yıl sonuna kadar herkesin ya aşı olacağını ya iyileşeceğini ya da öleceğini" söyledi

Belçika'da test merkezleri kapasitelerinin dolduğunu duyurdu

Belçika'da Kovid-19 vaka sayıları günlük ortalama 16 bini aşarken, test merkezleri ise kapasitelerinin dolduğunu bildirdi.

Hollanda’daki korona eylemlerinde iki yaralı, 51 gözaltı… 

Hollanda'da hafta sonu Covid-19 kısıtlamaları karşıtı gösteri düzenleyen kalabalık gruplar, polisle çatıştı. Olaylarda en az 2 kişinin yaralandığı ve 51 kişi gözaltına alındığı açıklandı.

Gözaltına alınanların yarısının 18 yaşından küçük olduğu belirtildi. Hollanda’da vaka sayıları  20 binin üzerinde seyrediyor.

EKONOMİ

Bakan Dönmez sabit saat uygulamasını savundu: “6 milyar lira tasarruf ettik, herkes kendi işiyle uğraşsın"

Türkiye’de kalıcı yaz saati uygulaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016’da başladı. “İleri saat” uygulaması,  2018’de  kalıcı hale geldi. Beş yıldır eleştirilen uygulamayla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2016’dan beri elde ettiğimiz tasarrufun parasal karşılığı yaklaşık 6 milyar lira oldu. Lütfen herkes kendi işiyle meşgul olsun” dedi.

Tüketici Güven Endeksi 2004'ten beri en aşağı seviyede

Tüketici güven endeksi Kasım'da %7.3 azalışla 2004'e kadar geri giden veri tarihinin en düşük seviyesine geriledi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti: "Satılan 128 değil 140 milyar dolardı, 73 milyar doları şirketlere gitti"

2001 krizinde Merkez Bankası Başkanı olan Süreyya Serdengeçti, gazeteci Jale Özgentürk’e yaptığı açıklamada “Enflasyon yüzde 4’e düşmeden sürdürülebilir büyüme olmaz” dedi. TL’den 6 sıfırdan birinin geri döndüğünü söyleyen Serdengeçti, Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar dolar satışı için de şu yorumu yaptı: “Satılan 128 değil 140 milyar dolardı. Nereye gitti?  73 milyar dolar civarında şirketlere gitti.   60 milyar dolar hane halkına gitti. Güvenmedikleri için döviz aldılar.”

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Demokrasi raporu: Otoriterliğe kayan ülke sayısı artıyor

Stockholm merkezli hükümetler arası Uluslararası Demokrasi ve Seçim Destek Enstitüsü (IDEA), yıllık Küresel Demokrasi Durumu raporunu açıkladı. 

Yerleşik demokrasilerin tehdit altında olduğuna dikkat çekilen raporda, dünyada otoriterliğe kayan ülkelerin sayısının arttığı belirtildi. Aralarında Türkiye ve Rusya'nın da bulunduğu 20 ülke hibrit (melez) rejim; Çin, Suudi Arabistan, Etiyopya ve İran'ın aralarında bulunduğu 47 ülke de otoriter rejim olarak tanımlandı.

Hibrit ya da melez rejim kavramı otoriter rejimden demokratik rejime geçişini tamamlamamış siyasi rejimler için kullanılıyor.

Türkiye'nin 2010-2020 yılları arasında demokraside gerileme yaşadığı kaydedildi. Rapora göre dünyada her dört kişiden biri gerileyen bir demokraside yaşıyor. 

Enstitü, ABD'yi de ilk kez demokrasinin gerilediği ülkeler arasında saydı.  Demokrasilerinde en fazla gerileme yaşayan ülkeler Macaristan, Polonya, Slovenya ve Sırbistan olarak sıralandı.

Afganistan: Taliban kadınların oynadığı dizilerin televizyonlarda gösterilmesini yasakladı

Afganistan'da Taliban hükümeti, televizyonda kadınların görünmesini kısıtlayan yeni kurallar açıkladı. Buna göre kadın oyuncuların yer aldığı yapımlar televizyonlarda gösterilemeyecek.  Kadın gazeteciler ve sunucular kamera karşısına geçtiklerinde başörtüsü takmak zorunda olacak

ABD'de bir araç kutlama yapan kalabalığın arasına daldı: 5 ölü, 40'tan fazla yaralı

ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Waukesha kentinde bir otomobil, Noel için toplanan kalabalığın arasına daldı. Olayda en az 5 kişi hayatını kaybederken, 40'tan fazla kişi yaralandı. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

KISA DALGA’DAN

Hayatımıza bugünkü gibi devam edersek, 2050’de iklim krizi hangi boyutlara varabilir? Mehveş Evin, günümüzde yapılan bilimsel araştırma ve öngörülerin ışığında bu sorulara yanıt aradı.


Podcast