BÜLTEN / "TWEET'LE BAŞLAYAN KRİZ TWEET'LE BİTTİ"

BÜLTEN / "TWEET'LE BAŞLAYAN KRİZ TWEET'LE BİTTİ"
Büyükelçiliklerden Viyana Sözleşmesi paylaşımları geldi, “istenmeyen kişi” krizi bitti... Erdoğan: “Artık dikkatli davranacaklarına inanıyoruz"... CHP’den seçim çağrısı.... Hekimlerin nöbet isyanı: “Kaç meslektaşımızın ölmesi gerek?”... DSÖ Genel Direktörü: Salgın sona ermekten çok uzak... Kamu bankaları kredi faizlerini indirdi... Kısa Dalga Bülten yayında...

KISA DALGA BÜLTEN

26 EKİM 2021

 

GÜNDEM

Büyükelçiliklerden Viyana Sözleşmesi paylaşımları geldi, “istenmeyen kişi” krizi bitti

18 Ekim’de 10 ülkenin büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki çağrısıyla başlayan kriz sona erdi

ABD Ankara Büyükelçiliği, Osman Kavala davasına ilişkin 18 Ekim’de Twitter üzerinden bir paylaşım yaparak, 10 ülkenin büyükelçilerinin Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını internet sitesinden yayınlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi günü çağrıyı yapan büyükelçilerin “istenmeyen kişi” ilan edileceğini söyledi. Büyükelçilerle ilgili ilgili kararın pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınacağı yönünde haberler yapılmıştı.

*Cumhurbaşkanlığı kabinesinin dün toplandığı saatlerde ABD Ankara Büyükelçiliğiyine Twitter üzerinden açıklama yaptı.

*Açıklamada, "ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" denildi. Sözleşmeye ilişkin aynı ifadeleri Almanya, Fransa, Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaştı ya da retweet etti.

Büyükelçilikler bu paylaşımları yaparken, Anadolu Ajansı da Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayanarak büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını flaş haber olarakgeçti.

Erdoğan: “Artık dikkatli davranacaklarına inanıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Bizim amacımız kriz çıkarmak değil, Türkiye'nin onurunu, gururunu haysiyetini korumaktır” dedi. Büyükelçilerin yaptıkları Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlıştan geri döndüğünü vurgulayan Erdoğan, “Viyana sözleşmesinin 41. maddesine bağlılıklarını ifade eden bu büyükelçilerin artık beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Viyana Sözleşmesi 41. Madde ne diyor?

Viyana Sözleşmesi’nin 41.maddesinde özetle diplomatların anılan devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet edeceği, devletin iç işlerine karışmayacağıbelirtiliyor. Maddenin 1. Fıkrası aynen şöyle: “Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.”

CHP’den seçim çağrısı

CHP Merkez Yürütme Kurulu dün toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada seçim çağrısı yaptı. Salıcı “Bu sorunlu ortamdan çıkmamızın en önemli yolu sandığın bir an önce gelmesidir. Bu kış zor geçecek. Bu kışla ilgili vatandaşımızı rahatlatacak bir şey yapmayacağını anladık. O sandık gelecek ve AKP'nin yaratmış olduğu ağır travma Türkiye'den bir an önce gidecek”diye konuştu.

Hekimlerin nöbet isyanı: “Kaç meslektaşımızın ölmesi gerek?”

Ankara Şehir Hastanesi'ndenöbetten sonra aracıyla evine dönmek üzere yola çıkan 25 yaşındaki asistan hekim Rümeysa Berin Şen, trafik kazasında yaşamını yitirdi

Asistan hekimlerin çalışma koşulları nedeniyle öldüğünü, Şen’in vefatının kaza değil cinayet olduğunu belirten hekimler Ankara Şehir Hastanesi’nde açıklama yaptı. Hekimler, “Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

Ankara Şehir Hastanesi iseŞen’in 36 saat nöbet tutmadığını cuma gecesi normal nöbetini tuttuğunu ve cumartesi sabah hastaneden ayrıldığı yönünde açıklama yaptı.

Kundaklama şüphesi: Ressam Gökçe Erhan'ın evi kültür balıkçılığına karşı basın açıklamasından önce yandı

Trabzon'un Sürmene ilçesinde, çevre sorunlarına eserleriyle dikkat çekmeye çalışan ressam Gökçe Erhan’ın  2 katlı ve yöresel mimarili evi, deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerine karşı basın açıklamasına saatler kala çıkan yangında kül oldu. Jandarma, ‘kundaklama’ şüphesiyle inceleme başlattı. Erhan,  “Yanan evimi tekrar ayağa kaldırabilirim ama denizi kaybettiğimizde bu geri döndürülemez”dedi.

 



COVID19

Milli Eğitim Bakanı Özer: 1817 sınıfta yüz yüze eğitime ara verildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, salgın sürecinde 850 bin sınıfın 1817'sinde yüz yüze eğitime ara verildiğini belirtti. Özer, öğretmenlerin yüzde 87'sinin iki doz aşı olduğunu söyledi.

TURKOVAC, Faz 3 kapsamında 400'ün üstünde gönüllüye hatırlatma dozu olarak uygulandı

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ın, hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz 3 çalışmasında aşılanan gönüllü sayısının 400'ü aştığınıbildirdi.

DSÖ Genel Direktörü: Salgın sona ermekten çok uzak

Almanya’da önceki gün başlayan Dünya Sağlık Zirvesi’nin açılışında konuşan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılanma oranının az olması nedeniyle salgının sona ermekten çok uzak olduğunu ifadeetti.

Çin'de Pekin maratonu vakaların artması nedeniyle ertelendi

Çin'in başkenti Pekin'de 1981'den beri düzenlenen maraton koşusu, Kovid-19 vakalarının artmasının ardındanertelendi.

EKONOMİ

Kamu bankaları kredi faizlerini indirdi

Merkez Bankasıgeçtiğimiz hafta faizleri 200 baz puan düşürmüştü. Kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank da kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yaptı.

Konut kredileri faiz oranlarında 26 Ekim’den itibaren 1 milyon TL altı tutarlarda % 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise % 1,34 faiz oranları uygulanacak.

TÜİK: Sektörel güven endeksi hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin sektörel güven endeksini açıkladı. Buna göre Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ekimde aylık olarak hizmet sektöründe yüzde 2,1, perakende ticaret sektöründe yüzde 4,8 ve inşaat sektöründe yüzde 1,0 arttı.

Reel kesim güven endeksi 3,8 puan düştü

Reel sektör güven endeksi ekimde bir önceki aya göre 3,8 puan düşüşle 109,6 oldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı yatay seyirizledi.

Benzine 44 kuruş zam geldi, artış pompaya yansıyacak

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), benzinin litre fiyatına 44 kuruş zam uygulanacağını duyurdu. Zam bugünden itibaren uygulamaya girdi.

50 kuruşun maliyeti bile 66 kuruş

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, madeni paraların basımındaki maliyeti araştırdı. Buna göre 1 kuruşun basımında 26 kuruşluk maden kullanılıyor.Hesaplamaya göre 5 kuruşun maden maliyeti 28 kuruşa, 10 kuruşun maliyeti 31 kuruşa, 25 kuruşun maliyeti 39 kuruşa ve 50 kuruşun maliyeti de 66 kuruşa yükselmiş durumda. 1 TL’nin maden maliyeti ise 79 kuruş olarakhesaplanmış.

TÜİK verilerine göre tahıl üretimi, bitkisel üretim ve sebze azalacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre, bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebze üretimi gerileyecek. Tahıl üretiminde yüzde 15 azalma yaşanacak, arpada ise gerileme yüzde 30,7'yeulaşacak.

Bakan Pakdemirli: 81 ilde 4 gün boyunca gıda denetimi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 Ekim’e kadaryoğun gıda denetimleri yapacaklarını belirterek, "81 ilde 7 bin 300 gıda denetçimizle denetim yapacağız. Tüketicilerimiz herhangi bir konuda şüphe ettiğinde Alo 174'ü arayabilir ve müracaata bulunabilir”dedi.

Bakırköy Belediyesi’nde grev

Bakırköy Belediyesi ile Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası arasında 2020 yılından bu yana sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir türlü anlaşmaya varılamadı. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun sıfır zam teklif ettiğini belirten işçiler, belediye önünde yaptıkları basın açıklamasıyla greve başladıklarınıduyurdu.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Sudan’da darbe girişimi

Geçici hükümete karşı protestoların sürdüğü Doğu Afrika ülkesi Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun yönetime el koyduğunu ve geçici hükümetin feshedildiğini açıkladı. Ülkede sıkıyönetim ilan edildi. Geçici hükümetin başbakanı Abdullah Hamduk'un da ev hapsine alındığı belirtildi. Sudan'da 2019’da ülkedeki protestoların rejim karşıtı eylemlere dönüşmesi üzerine ordu yönetime el koymuş ve 30 yıllık Ömer El Beşir dönemi sona ermişti. Askeri Geçiş Konseyi ile muhalif sivil koalisyon 39 ay sürecek geçici ortak yönetim üzerinde uzlaşmıştı. Ekonomik sorunlar ile siyasi bölünmüşlük ülkede protestoların yeniden alevlenmesine neden olmuştu. ABD ve AB gelişmeleri endişeyle izlediklerini açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da “Tüm taraflarca geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz" denildi.

Meksika sınırında rekor: 1 yılda 1 milyon 700 bin kişi gözaltına alındı

ABD, Meksika sınırında son 12 ayda 1 milyon 700 bin kişiyi gözaltına alındı. Bu, kayıtlara geçen en yüksek sayı oldu. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’ne göre bu kişilerin bir milyonundan fazlası sınır dışı edilerek Meksika’ya geri gönderildi. Amerikalı yetkililer, bu kişiler arasında yanında ebeveyni bulunmayan 145 bin çocuğun olduğunu ve bu sayının da rekor olduğunu belirtti

BM, Afganistan için gıda krizi uyarısı yaptı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan'ın dünyada hızla insani krize doğru sürüklendiğini duyurdu. Dünya Gıda Programı, nakit para akışının kesildiği ve fonların dondurulduğu Afganistan'da gelecek ay nüfusun yüzde 60'tan fazlasının yeterli gıdaya erişimi olmayacağını vurguladı ve acil önlem alınması çağrısıyaptı.

Taliban ekonomik krizdeki Afganistan'da işçi maaşlarını "buğday'la ödeyecek

Afganistan'da yoksullara iş imkanı sağlamak amacıyla hayata geçirilecek bir projede, çalışacak işçilerin her birine günlük 10 kilogram, mühendislere ise 16,5 kilogram buğday verilecek. Taliban yönetimi Kalkınma Ajansı Başkan Yardımcısı Rıyazettin Şerifi, bu proje ile 40 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını söyledi

Rusya'da mesajlaşma uygulamalarında artık 'kimlik' istenecek

Rusya'da WhatsApp, Telegram, Signal gibi internette anlık ileti gönderme platformlarına kimlik bildirimi zorunluğunu geliyor. Bilgileri kayıt altında olmayan kişiler mesajlaşma hizmetinden yararlanamayacak. Uygulama bir yıl sonra başlayacak.

KISA DALGA’DAN


Urfa, Batman ve Siirt'te aylardır süren altyapı ve üstyapı çalışmaları var.  Kimi kentlerde elektrik telleri yer altına alınırken kimi kentlerde de içme suyu, atık su kanalları yeniden onarılıyor.  Bu çalışmalar nedeniyle kentler dev bir şantiye alanına dönerken, sokak ve caddeler toz bulutu içinde kaldı. Metin Yoksu, kentleri dolaştı, çalışmaların geldiği aşamaları yerinde inceledi ve tozdan korunmak için pencereleri dahi açamayan yurttaşlarla konuştu.

Podcast