Cumhur'un DEM ilgisi.... Kaybediyorsak ben kaybediyorum...

Cumhur'un DEM ilgisi.... Kaybediyorsak ben kaybediyorum...
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Berna Can’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşı 53 yıl önce bugün, 9 Ekim 1971'de idama mahkum edildi. İdam hükmü, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan yönünden 48 "ret" oyuna karşılık 273 "kabul" oyu ile Meclis tarafından onaylandı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edildi.

Neler oldu?

Erdoğan'dan Bahçeli'ye DEM desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’li siyasetçilerin elini sıkmasını takdir ettiklerini söyledi. Erdoğan, “Biz yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir söylem görmeyi istiyoruz. Daha fazla uzlaşıya ihtiyacımız olduğu kanaatindeyiz. Milletimizin faydasına olacak hiçbir diyalogdan kaçınmayız. Bahçeli'nin yaptığı açıklamaları takdirle karşılıyor ve kıymetli buluyoruz. 85 milyonun kardeşliği adına çok anlamlı buluyorum. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını umut ediyoruz’’ dedi.

Özgür Özel: Kaybediyorsak, ben kaybediyorum

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'li vekillerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ayakta karşılaması ile ilgili sorulara yanıt verirken "Bunun toplumda inanılmaz bir karşılığı var. Pişmanlığım yok. Biz anayasa yapmak için, uzlaşma için koalisyon yapmak için ayağa kalkmadık. CHP ayağa kalmadığında gittiği bir köy kahvesinde AK Parti seçmeni de dışarı çıkıyor. Erdoğan'ın şahsına değil makama saygımızdan ayağa kalktık. Ben partimin irtifa kaybetmesini istemem. Biz kimsenin yaptığını ettiğini unutmuyoruz. En sert muhalefeti yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kaybediyorsak ben kaybediyorum. Bedeli ben ödeyeceğim, hesabı ben vereceğim" dedi.

Köfteci Yusuf'ta domuz eti

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri sonucu, Köfteci Yusuf’a ait numunelerde domuz eti bulunduğuna yönelik tespitin, geçtiğimiz şubat ve mart aylarında yapıldığı ortaya çıktı. T24'ün haberine göre, iki ayrı raporda da alınan numunelerde “tırnaklı-kanatlı” örneğine rastlanmadığı ancak domuz etinin bulunduğu tespit edildi.

Discord'a erişim engeli getirildi

Kadınlara yönelik şantaj ve saldırıları iddialarıyla gündeme gelen ve hakkında soruşturma açılan sosyal paylaşım uygulaması Discord'a erişim engeli getirildi.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin 9 Ekim tarihli kararı ile Discord'a erişime engellendi.

Netanyahu: Lübnan'ın sonu Gazze gibi olur

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Lübnanlılara seslendiği video mesajda "Gazze'de gördüğümüze benzer yıkım ve acılara yol açacak uzun bir savaşın pençesine düşmeden önce Lübnan'ı kurtarma fırsatınız var" dedi. İsrail lideri, "Lübnan halkı, size söylüyorum: Ülkenizi Hizbullah'tan kurtarın ki bu savaş sona ersin" ifadelerini kullandı.

Açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'a daha fazla asker sevk etmesinin ve ülkenin güneyine yönelik tahliye emirlerinin sahil bölgelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin ardından geldi.

Gündem

Ankara'da, 10 Ekim 2015'te IŞİD'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler anısına katliamın yaşandığı yerde anıt açılışı yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği ise açılışa katılmama kararı aldı. Heykeltraş Metin Yurdanur da açılışta yoktu. Dernekten yapılan açıklamada, "10 Ekim’in hafızasını, öznelerini yok sayan hiçbir etkinlik bizi temsil etmemektedir" denildi.

Metropoll Araştırma'nın Eylül ayı anketinde AKP ve CHP başa baş çıktı. Ankete göre AKP'nin oy oranı 31.9, CHP'nin ise 31.4 çıktı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadına yönelik şiddetin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek yasaların daha etkin uygulanması gayretinde olacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise infaz yasasında değişikliğe gidileceğini açıkladı. Erdoğan "Onlarca suç kaydı olanlar aramızda serbest dolaşamayacak. Suçluların tutuklanması kolaylaştırılacak" dedi.

THY'nin Seattle-İstanbul seferini yapan uçak, Kaptan İlçehin Pehlivan'ın uçuş sırasında ölümü nedeniyle New York JFK Havalimanı'na acil iniş yaptı.

7 ilden 13 belediye başkanı AKP'ye katıldı. Erdoğan, yedi ilçe ve altı belde belediye başkanına rozetlerini taktı.

İzmir'de, Sinyora ve Algazi sinagoglarına boyalı saldırı düzenlendi. Saldırı İzmir Yahudi cemaatinde endişe yarattı, saldırganlar yakalandı.

Kış saati uygulamasına geri dönülmesi yönündeki çağrılar sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, uygulamayla ilgili değişiklik düşünülmediğini söyledi.

Şırnak'ın İdil ilçesinde kaldıkları yatılı Kur'an kursundan çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan 15 yaşındaki Enes Düzgün ile 14 yaşındaki Enes Arız aranıyor.

Diyarbakır'da 21 Ağustos'ta kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın otopsi için İstanbul'a gönderilen kemikleri cenazesinin bulunduğu mezar açılarak defnedildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Lübnan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesi için yola çıkan Deniz Kuvvetleri'ne ait iki geminin Beyrut'a ulaştığını bildirdi.

Ekonomi

Gözler asgari ücret zammında: Zam ne kadar olacak?

Asgari ücretle ilgili kulisler gelmeye devam ediyor. Deutsche Bank 23 bin TL olacağı tahmininde bulundu.

Ekonomistler ise yüzde 25 ile yüzde 40 arasında değişen zam tahminlerinde bulunuyor.

Amerikan bankası Wells Fargo, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin enflasyonla mücadele konusunda temkinli davranışını sürdürmesi gerektiğine dikkat çekerken, TL'nin yıl sonunda beklenen değer kaybını yaşamayacağını söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye genelinde banka ve kredi kartlarıyla yapılan işlem tutarı 2024'ün ocak-eylül döneminde 10 trilyon 627,3 milyar lira olarak gerçekleşti. İnternetten yapılan harcamaların toplam içerisindeki payı yüzde 29 olarak hesaplandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2023 yılı mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye” çıkarttıklarını açıklarken, "İhracatçılarımızın her zaman yanındayız” dedi. Şimşek, hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasının da 30 puan artırılarak yüzde 80’e çıkartıldığını belirtti.

Son 7 yılda konut yatırımının altın yatırımından sonra en yüksek getirili ikinci yatırım aracı olduğu açıklandı. BETAM araştırması, 2017 yılının ağustos ayında 100 m2'lik bir konut almak için ödenecek 236 bin 328 TL'lik ortalama bir tutarın 2024 yılının ağustos ayındaki kira ve kiranın faiz getirisi dahil değerinin 3 milyon 350 bin TL olduğunu ortaya koydu.

İktidar teşvik sisteminde köklü değişikliğe hazırlanıyor. Bölgesel kalkınmanın ön plana çıkarılacağı sistemde ana aktör, kalkınma ajansları olacak. Kalkınma ajanslarından bölgelerindeki desteklenmesi gereken yatırım alanlarıyla ilgili ihtiyaçlar alınmaya başlandı. Bazı teşvik unsurları kaldırılacak, bazılarının oranları artırılacak veya azaltılacak.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde park halinde yanan T10X'le ilgili Togg'dan açıklama yapıldı. TOGG'un Gemlik Kampüsü'ne getirilen araçta, ilk yapılan incelemeye göre yangının bataryadan kaynaklanmadığı belirtildi.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Plastik çöp dosyası-5 I Türkiye’de hangi ilde, kaç atık tesisi var.

Gazeteci Mehveş Evin'in özel haberiyle, Türkiye’de türlerine göre nerede, kaç atık tesisi var? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine bakarak hangi atıkların, hangi illerdeki şehirlerde yoğunlaştığını araştırdık.

Dünya

Son yüzyılın en güçlü kasırgası olabilir: Milton ABD'ye ilerliyor

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, Meksika Körfezi'nden Florida'ya doğru yaklaşan Milton Kasırgası'nın son yüzyılın "en güçlüsü" olabileceği uyarısında bulundu.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), ABD'nin güneyindeki Florida eyaletini vurması beklenen Milton Kasırgası'nı, kasırga ölçeğinin en güçlü düzeyi olan Kategori 5'e yükseltti.

Eyaletten tahliyeler sürerken, ABD Başkanı Joe Biden ve NWS Milton Kasırgası'nın "Son 100 yılda ABD'deki en kötü fırtınalardan biri" olabileceği konusunda uyardı.

ABD’li gazeteci Bob Woodward, ABD'nin eski başkanı Donald Trump’ın başkanlık görevi sona erdikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile 7 kez “özel” görüşme gerçekleştirdiğini ve Trump'ın 2020 yılında korona virüsü salgının en etkili olduğu dönemde Putin’e gizli bir şekilde Covid-19 test kiti gönderdiğini yazdı.

ABD'de ankete göre Harris Trump'ın karşısında az farkla önde

ABD'de yapılan güncel bir ankete göre, yüzde 49 desteğe ulaşan Demokrat aday Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın 3 puan önünde görünüyor.

ABD'li milyarder Elon Musk, aralarında Bill Gates ve Reid Hoffman'ın da bulunduğu bazı ABD'li milyarderlerin, Jeffrey Epstein ile bağlantılı isimlerin açıklanmasına yol açabileceği için başkanlık seçimlerinde Trump'ın kazanmasından korktuklarını iddia etti.

İsrail'de 130 asker bir mektup imzalayarak Netanyahu hükümetinin Gazze'deki rehineleri getirmemesi ve ateşkese varmaması halinde orduya hizmet vermeyeceklerini bildirdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, yüzünün porno videolarına montajlanmasıyla ilgili davada dün ifade verdi ve bunun kadına karşı şiddet teşkil ettiğini söyledi. Meloni sanıklardan 100 bin euro tazminat talep ediyor ve tazminatı kadına şiddetle mücadele fonuna bağışlayacağını söylüyor.

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. David Baker "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları nedeniyle ödülün sahibi olurken, Demis Hassabis ve John Jumper da "protein yapı tahmini" alanındaki çalışmalarından ötürü bu ödüle layık görüldü.

Kuzey Kore ordusu, Güney Kore ve ABD'nin askeri hareketleri nedeniyle bugünden itibaren Güney Kore ile tüm kara ve demir yolu bağlantılarının kapatılacağını ve sınır bölgelerinin güçlendirileceğini duyurdu.

Kültür - Sanat - Yaşam

Antalya Devlet Opera ve Balesi, 'Carmen' balesini sahneleyecek

Antalya Devlet Opera ve Balesi (DOB), Georges Bizet'nin ölümsüz eseri "Carmen" ile sanat sezonunun ilk bale temsilini gerçekleştirecek.

Antalya DOB'dan yapılan açıklamaya göre, tutku ve trajedinin dansın diliyle hayat bulduğu eser, yarın ve 10 Ekim Perşembe günü akşam Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.

Bakanlıktan filme sansür

Kültür Turizm Bakanlığı, bir grup Kürt tiyatrocunun 25 yıl sonra bir araya gelişinin hikayesini anlatan “Rojbash” filminin “ticari dolaşıma uygun olmadığına” karar verdi. Filmin yönetmeni Özkan Küçük, “Filmimizi sinema salonlarına taşıyabilme hakkımızı mahkeme salonlarında arayacağız” dedi.

Arafta Düet romanının Selahattin Demirtaş'la birlikte ortak yazarlarından Yiğit Bener, Demirtaş'ın kitaplarını Diyarbakır'da okurlar için imzaladı.

Taylor Swift'in Londra konseri, İngiliz bürokrasisi içinde tartışma konusu oldu. Eski Dışişleri Bakanı Cleverly, İçişleri Bakanı Cooper’a devletin özel koruma grubunun görev tanımı dışına çıkarak bir pop yıldızına koruma sağladığı iddialarına yanıt istedi.

'İnci Küpeli Kız' tablosunun insan beynindeki etkileri araştırma konusu oldu. Bilim insanları, insanların istemsizce belli noktalara bakarak imajların etkisi altına girdiğini belirtti.

Spor

Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası'nda mücadele eden milli sporcular 5'i altın, 13 madalya kazandı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, siyah-beyazlı takımın Kara Duvar projesine ilişkin, "Konyaspor maçında stadyumumuzda bazı sürprizler olacak. Taraftarımızı çok önemsiyor, dinliyoruz. Taraftarın şikayetini, isteklerini çok ciddiye alıyoruz. Kara Duvar ile ilgili yapılması gereken tüm işlemleri yaptık" ifadelerini kullandı.

Türkiye Satranç Federasyonu'nda başkanlığa Fethi Apaydın seçildi. 2012'den itibaren yürüttüğü federasyon başkanlığı görevine yeni dönemde aday olmayan Gülkız Tulay'a, delegelerin oylarıyla TSF Onursal Başkanı unvanı verildi

Rusya Premier Ligi ekibi Zenit, Fenerbahçe ile hazırlık maçı yapmak için görüşmelerde bulunacağını açıkladı.

Liverpool'dan ayrıldıktan sonra teknik direktörlüğü bıraktığını açıklayan 57 yaşındaki Jürgen Klopp, Red Bull futbol grubunun, "Küresel Futbol Başkanı" oldu.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast