Para için bebekleri öldürdüler... Çankaya'da çay partisi

Para için bebekleri öldürdüler... Çankaya'da çay partisi
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler 6 yıl önce bugün hayatını kaybetti. Ustanın ardından geriye her biri ayrı bir hikayeyi anlatan fotoğraflar kaldı. Fotoğraflarının büyük bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenen Güler, Bertrand Russell, Nazım Himet, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Salvador Dali ve Picasso gibi yüzlerce ünlü ismi fotoğrafladı. Çektiği her kareye bir hikaye ve anlam yüklemeyi başaran fotoğraf sanatçısı Güler, öldüğünde 90 yaşındaydı.

Neler oldu?

Para için bebekleri öldürdüler

Yenidoğan suç örgütünün, SGK’yı dolandırmak amacıyla yaptıkları işlemler nedeniyle 10 bebeğin ölümüne neden oldukları iddiasıyla yürütülen soruşturmada iddianame tamamlandı. İddianamede, bebeklerin ölümünden sorumlu tutulan hastanelerden birisinin ise eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ait olduğu ortaya çıktı.

Sanıkların kendi aralarındaki yazışmalar da kan dondurdu.

Masamızda çözüm süreci yok’

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, ‘yeni çözüm süreci’ tartışmalarına ilişkin "Masamızda çözüm süreci yok. Sorun da farklı sorunlara bulunacak çare de farklı. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki" ifadelerini kullandı.

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç ‘’Hakan Fidan, İbrahim Kalın, Ali Yerlikaya veya başka bir heyet yeni süreci iktidar adına yürütebilir. Öcalan çağrı yapsın diyorsanız, bunun içini doldurmalısınız" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Edirne Cezaevi’nde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüştü. Yapılan açıklamada “Arkadaşlarımız, partimizin izlediği politikayı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söylediler. Önümüzdeki süreçte siyasi tutsak arkadaşlarımızın dışarıda katkı sunacak bir pozisyonda olmalarını hem önemsiyoruz hem de bekliyoruz” denildi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Adalet Bakanlığı'nın DEM Parti Şırnak Milletvekili Ömer Öcalan'ın amcası Abdullah Öcalan'ı ziyaret başvurusunu değerlendirdiğini yazdı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Güneydoğu illeri programı netleşmeye başladı. Özel, Roboski’yi ve Amedspor’u da ziyaret edecek.

Merkez’in kararı

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 50 seviyesindeki politika faizini yedinci kez sabit tuttu. Ekonomistler, bankadan yapılan açıklamada enflasyonun beklenenden yüksek geldiğine dair tespite dikkat çekti, Kasım'da faiz indirimi beklemediklerini açıkladı.

Fernas işçileri masaya oturuyor

Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ve 52 gündür direnişlerini sürdüren işçiler, işverenle masaya oturmak için Soma’ya dönüyor. Masanın kurulmasında DEM Partili Sırrı Süreyya Önder’in yaptığı arabuluculuğun etkisi olduğu belirtildi.

İsrail’den yine katliam

İsrail ordusunun, 13 gündür kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki bir okulu bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 22 Filistinli hayatını kaybetti.

Taksim'de Filistin'e destek eylemi yapan grup ile engel müdahale eden polisler arasında arbede yaşandı. 18 kişi gözaltına alındı.

Gündem

Çankaya’da “çay partisi”

İktidar ve DEM Parti arasındaki diyalog ortamının Türkiye için yararlı olduğunu söyleyen CHP lideri Özgür Özel, "29 Ekim’de bir liderler zirvesiyle neden taçlanmasın. Buluşalım Atatürk’ün evinde. Çay partisi şeklinde olur, bir zirve olur" diyerek Çankaya Köşkü’nde buluşma çağrısı yaptı.

Sivas Merkez'de 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla açılan davada verilen zorla getirilme kararı, mahkeme tarafından itiraz olmamasına rağmen kaldırıldı.

İYİ Parti kurucularından olan Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Gezi davasında cezaevinde yatan mimar Mücella Yapıcı ve kızını çıplak aramaya maruz bırakan 2 polise 5'er ay hapis verildi.

Eski TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, TSK'ye yönelik iddiaları nedeniyle açılan tazminat davasında 50 bin TL ödemesine hükmedildi.

Van'da kaybolduktan 18 gün sonra Van Gölü sahilinde cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in, kaybolmadan önce Google'da "Ölen kişinin banka hesabındaki para ne olur", "Otopsi nasıl yapılı" ve "Öldükten sonra cennete nasıl gidilir" şeklinde aramalar yaptığı ortaya çıktı.

26 Nisan 2023'te kurulan ve 163 üyesi bulunan "Milli Beraberlik Partisi" genel merkezine yapılan operasyonda B.Y isimli parti üyesinin üzerinde satışa hazır uyuşturucu bulundu.

Evdeki bazayı açarak temizlik yapan 43 yaşındaki satış müdürü Burcu E. Bazanın üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Lübnan’da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi devam ediyor. Lübnan’dan ayrılmak isteyen 169 Türk vatandaşı charter uçuşu ile Beyrut’tan Türkiye’ye getirildi.

Ekonomi

Kredi kartına 750 lira vergi defteri kapandı. Kredi kartı sahiplerinden 750 lira 'savunma sanayi fonu' adı altında vergi alınması girişiminden, tepkiler üzerine vazgeçildi. AKP kaynakları, söz konusu teklifin yeniden gündeme getirilmeyeceğini duyurdu.

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 11 Ekim itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 881 milyon dolar artışla 93 milyar 643 milyon dolara çıktı.

2025 bütçesinin ayrıntılarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamasına göre, 2025 yılı bütçe giderleri 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirleri ise 12 trilyon 800 milyar lira olarak bildirildi. Yılmaz, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3,1 olarak öngördüklerini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan yeni tebliğe göre kirayı elden ödeyenlere her bir tespit için tutarın yüzde 10'u oranında ceza kesilecek. Böylece ceza üst sınırı artırılırken, sadece ev sahiplerine değil kiracıya da ceza kesilmesi öngörülüyor.

Ticaret Bakanlığı, denetimleri sonucunda tüketicilerden fazla ücret, masraf ve komisyon tahsil eden finansal kuruluşlara 3 milyar 184 milyon 471 bin 852 lira ceza uygulandığını duyurdu.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Sinan Tartanoğlu'nun hazırlayı sunduğu Olası-Kast’ta yeni vergiler ve Anayasa tartışmaları eşliğinde “devlet” kavramı tartışılıyor. Dinlemek için tıklayın.

Dünya

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze oturumu

ABD'nin Daimi Temsilcisi Greenfield, Hamas'ın masadaki anlaşmayı kabul etmesi durumunda, İsrail ile aralarında, tüm rehinelerin serbest bırakılacağı bir ateşkesin hemen başlayabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) İsrail askerlerinin Lübnan'ın güneyindeki gözetleme kulelerine ateş açtığını açıkladı.

Kanada, Gazze Şeridi'nden kaçarak ülkeye gelenlere geçici maddi destek verileceğini duyurdu.

İsrail ordusu, İsmail Haniyye’nin öldürülmesinden sonra yerine gelen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmüş olma ihtimalini araştırdıklarını bildirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'e silah ihracatının durması veya boykot edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

ABD Başkan adayı Trump, "Sadece aptal insanlar, yaşlıları yüksek pozisyonlara koyar" dedi. Röportajda 78 yaşında ABD başkanlığı için yarıştığı hatırlatılan Trump, bu yorumu geçiştirdi ve kendi yaşıyla ilgili soruyu görmezden geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerin hükümetlerine gönderdiği mektupta, Avrupa'daki en hassas konu haline gelen göçmenlerin sınırdışı edilmesini artırmak için Komisyon'un yeni bir yasa teklifi sunacağını duyurdu.

Elon Musk, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan dönemde ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump'ın seçim kampanyasına 75 milyon dolarlık bağış aktardı.

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu, ülkede ilk kez bir nükleer reaktörün 50 yıldan fazla çalışmasına izin verdi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Yılmaz Güney'in hayatını anlatan filmin vizyon tarihi belli oldu

Yüksel Aksu'nun yönetmen koltuğunda oturduğu Yılmaz Güney biyografisinin vizyon tarihi belli oldu. Başrol oyuncusu henüz kesinleşmeyen filmin 24 Ekim 2025'de vizyona girmesi planlanıyor.

Türkiye'de Irkçılık: Bağlam, Sorunlar, İhtimaller' başlıklı konferans

19-20 Ekim tarihlerinde İstos Yayınları'nda gerçekleşecek. Konferansa online katılım mümkün.

One Direction grubunun eski üyelerinden Liam Payne, 31 yaşında Arjantin'de öldü. Arjantin Polisi, Payne'in başkent Buenos Aires'teki bir otelin üçüncü katından düştüğünü açıkladı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti ve "Sayın Bahçeli’nin sanata olan duyarlılığı ve destekleri, ülkemiz kültür hayatına büyük değer katmaktadır" dedi.

Ümit Ünal’ın son filmi “Evcilik” 25 Ekim’de vizyona giriyor. Ünal, Altın Portakal ön jürisinde yer alan Tunca Arslan’ın “LGBT yok, fonlu filmler yok” açıklamalarına istinaden, “Hepsine inat kendi bildiğim filmleri yapmaya devam edeceğim” dedi.

Dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı başladı. Fuara geçen yıl olduğu üzere bu yıl da Ortadoğu’daki gelişmeler damga vuracak. Yaklaşık 4 bin yayıncının katılacağı fuarın konuk ülkesi ise İtalya.

Spor

Amedspor, bir türlü giderilemeyen stat sorunu nedeniyle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Teknik Direktör Ersun Yanal, oynanacak Boluspor maçı öncesinde taraftarlara destek gösterisi yaptı.

Yeni Malatyaspor Kulübü Başkanı Şahin Altunok, 6 Şubat 2023 deprem tesislerinde ağır hasarı hatırlatarak, dünkü 5,9'luk depremde futbolcuların morallerinin bozulduğunu yol açtığını söyledi. Altunok, ligden çekilmek istediklerini duyurdu.

Beşiktaşlı oyuncu Semih Kılıçsoy'a Avrupa'dan talipler var. İtalyan takımı Milan ile Premier Lig yöneticisi Everton, Semih için Beşiktaş'a teklif yaptı.

Galatasaray'ın cumartesi günü sahasında ağırlayacak olan Antalyaspor, tribün geliri elde etmek amacıyla Galatasaray taraftarının toplandığı bölümün genişletilmesi, genel karardan resmi olarak vazgeçti.

Forbes dergisi, 2024 yılının en çok kazanan sporcularını belirledi. Cristiano Ronaldo, 4. kez dinlediği ilk sırada yer aldı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast