BÜLTEN | "ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KONTENJANLAR DOLMADI"

BÜLTEN | "ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KONTENJANLAR DOLMADI"
Üniversite kontenjanları ek yerleştirmede de dolmadı... CHP’den toplumsal mutabakat çağrısı... TTB: "18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti"... Karantina süresi güncellendi... Uğur Şahin: Gelecek yılın ortalarında Covid-19 aşısının formülü değişebilir.. ABD’de kadınlar kürtaj yasağına karşı ayakta Kısa Dalga Bülten yayında..

KISA DALGA BÜLTEN
4 EKİM 2021



GÜNDEM

Üniversite kontenjanları ek yerleştirmede de dolmadı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ek yerleştirme sonrasında da üniversiteler dolmadı. Merkezi yerleştirmede oluşan 264 bin boş kontenjana sadece 40 bin aday bulunabildi. Sonuçlara göre toplam 224 bin 31 kontenjan boş kaldı. Tıp, hukuk, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik gibi çok tercih edilen 
programlar da  dolmadı.
Peki bu tablo nasıl yorumlanıyor: Eski TTB Merkez Konseyi Başkanı ve BirGün Yazarı Bayazıt İlhan tıp ve diş hekimliği fakültelerinin boş kalmasını şöyle değerlendirdi: “Daha önce böyle bir durum hiç yaşanmamıştı. Gereksiz ve plansız yere açılan fakülteler ve buna bağlı olarak açılan kontenjanlar bunun en büyük sebebi.”
CHP’den toplumsal mutabakat çağrısı
CHP’nin yeni yasama yılının açılışı ile birlikte Bolu Abant’ta yaptığı kampta; ekonomi, dış politika ve güçlendirilmiş parlamenter sistem masaya yatırıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz Cumhuriyet Halk Partililer, bu geniş toplumsal mutabakat masasına ‘lider veya öncü’ vasfıyla değil, masanın eşit öznelerinden biri olarak oturmaya hazırız” mesajı verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun arkadaşları BBP'den istifa etti, yeni parti kuruyor
Cumhur ittifakıyla hareket eden Büyük Birlik Partisi  (BBP) bölündü. Muhsin Yazıcıoğlu’nun arkadaşları, BBP’den istifa ederek Milli Yol Hareketi ismiyle yeni parti kurma hazırlıklarına başladı. Hareketin öncüsü Remzi Çayır, “Alevi kardeşlerimizden, sosyal demokratlardan, ülkücüler başta olmak üzere bir yapı oluşturuyoruz” dedi.


Vekillerin gerginliği bakırla azaltılacak
TBMM Yönetimi, zaman zaman sert tartışmaların hatta yumruklaşmaya varan kavgaların yaşandığı TBMM Genel Kurul salonunda, vekillerin stres ve gerginlik birikimini önlemeye yönelik tedbirler aldı. Bu kapsamda zemine anti-statik halılar döşendi. Özellikle elektronik sistemlerden kaynaklanan vücuttaki yoğun elektrik birikimini önlemek için zemine bakır tel topraklama yöntemi uygulandı.

TTB: "18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti"

Türk Tabipleri Birliği’nin açıklaması resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa ettiğini ortaya çıkardı.  Yurt dışında çalışmak iyi hal belgesi talep eden hekim sayısı 1000’lere ulaştı. Ayda yaklaşık 80 hekim, yurt dışında göçmen doktor olmayı tercih ediyor.

61 ilin risk planı hazırlandı
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarında 61 ilin afet riski planı tamamlandı.  20 ilin haritasının yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.


'Özel eğitim mesleki eğitim merkezi' mezunlarına üniversite kapısı açıldı

MEB, hafif düzeyde zihinsel yetersizliği veya hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan ve eğitim gördüğü özel eğitim meslek okullarını bitiren öğrencilerin YKS'ye girmesine imkan sağlayan düzenlemenin kapsamını genişletti. Buna göre hem eski mezunların hem de özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunlarının üniversiteye girişinin önünü açıldı.




COVID19

Koronavirüs vakalarının en çok arttığı iller açıklandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre Zonguldak, Kırşehir, Düzce, Bursa, Bolu, Kars, Bartın, Kütahya, Kocaeli, Bilecik koronavirüs vaka sayısının en çok arttığı iller oldu.

Öğrenciler için karantina süresi güncellendi
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs rehberini güncelledi. Yeni rehberde ilk ve orta ögretim öğrencilerinin izolasyon süresinde değişikliğe gidildi. 
Rehbere göre, aşı olmayan ve yakın temaslı kabul edilen öğrencilerde belirti göstermeyenler 5. günde yapılan PCR sonucu  negatif çıkarsa kurallara uymak şartıyla okula devam edecek. PCR yapılmadığı durumda ise 10. günde temaslı öğrencilerin karantinaları sona erecek.

Covid-19'da hastaneye yatma ve ölüm oranını yüzde 50 düşüren ilacın fiyatı belli oldu
ABD’li ilaç şirketi Merck, Koronavirüs'e (Covid-19) karşı geliştirdikleri deney aşamasındaki hapın, virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatmayı ve can kaybı riskini yarıya düşürdüğünü duyurdu. İlacın bir hasta için ücretinin yaklaşık 700 dolar yani 6 bin 200 Türk Lirası olacağı öngörülüyor.
PCR test kiti ihalesi yine iptal edildi
CHP'li Murat Emir, Devlet Malzeme Ofisi'nin 20 milyon PCR test kiti ihalesini ikinci kez ve yine son anda ertelediğini açıkladı. Emir, Sağlık Bakanlığı yöneticilerine dikkat çekerek, "Kimin bileği kuvvetli ise şartname ona göre değişiyor" dedi.
Uğur Şahin: Gelecek yılın ortalarında Covid-19 aşısının formülü değişebilir
BioNTech’in kurucu ortaklarından ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Prof. Dr. Uğur Şahin, Covid-19'un mutasyona uğramaya devam edeceğini ve bu durumun da şu an kullanılmakta olan Covid-19 aşısının yarattığı bağışıklığı azaltacağını söyledi.
Kaliforniya'da öğrencilere aşı zorunluluğu geliyor
Kaliforniya, okul öğrencilerine koronavirüs aşısı yaptırma mecburiyeti getiren ilk ABD eyaleti olmaya hazırlanıyor. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom gelecek yıldan itibaren aşı yaptırmanın derslere katılmak için şart olacağını söyledi.
Dünyada korona vakaları 5 milyona ulaştı
Korona vakaları son dönemlerde Delta varyantı nedeniyle birçok yerde artmaya devam ederken, pandeminin başlamasından bu yana tespit edilen vakaların sayısı dünyada 5 milyona ulaştı.
Virüs kaynaklı can kayıpları en fazla ABD, ardından Rusya, Brezilya, Meksika ve Hindistan’da meydana geldi.
EKONOMİ

Kılıçdaroğlu: "Elektriğe zam yapmaya kalkarlarsa halkımızı kademeli olarak tüketimi durdurmaya çağıracağız"
Ekim ayında elektriğe zam yapılacağı tartışmaları sürerken CHP lideri Kılıçdaroğlu, Abant’taki kamp açılışında yaptığı konuşmada ”Zam yapmaya kalkarlarsa gerekirse kademeli olarak halkımızı tüketimi durdurmaya çağıracağız” dedi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ilk 7 ayda yüzde 27.5 arttı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) aylık sektör raporunu açıkladı. Rapora göre, iç ve dış pazarda artan talebin etkisiyle 2021 yılının ilk 7 ayında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yüzde 27,5 artış gerçekleşti.

Kamu ihalesi için sertifika şartı
Hükümetin, Ekonomik Reformlar Paketi’yle açıkladığı, suistimaller ve istisnalar nedeniyle kamuoyunda eleştirilen Kamu İhale Yasası değişikliğinde sona gelindi. İhalelere giremeyeceklerin kapsamı genişletilirken, yeterlilik belgesi yerine, sertifika zorunluluğu getirildi. AKP kurmayları, "Üç gün önce kurulan firmaların ihalelere girmesi önlenecek. Çantacı tabir ettiğimiz ihale komisyonculuğuyla geçinenlerin ortadan kaldırılması sağlanacak" düşüncesini dile getirdi.


DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

ABD’de kadınlar kürtaj yasağına karşı ayakta
ABD'de Texas eyaletinde kürtajı yasaklayan tepki çeken  yasaya karşılık ülkenin 50 eyaletinde çeşitli kürtaj hakkı protestoları düzenlendi. Texas, altı hafta sonrası kürtaj her durumda yasaklayarak ülkenin en katı kürtaj yasağını hayata geçirmişti.

9 eski Alman askeri hakkında "göçmenlere saldırı" soruşturması
Almanya'da dokuz eski asker hakkında "göçmenlere saldırı planladıkları" şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Suçlamalar arasında, "silahlı bir örgütü yönetmek" iddiası da bulunuyor. Örgütün yöneticisi olduğu belirtilen kişinin Savunma Bakanlığı'nda görevli bir uzmanla yakın ilişkiler içinde olduğunu itiraf ettiği belirtiliyor.

New York çetelerinin en büyük kurbanı çocuklar
ABD'nin en büyük kenti New York’ta silahlı şiddet ve çeteler arasındaki kavgalar giderek tırmanıyor. Silah şiddeti ve çete savaşlarının en büyük kurbanı ise çocuklar. amerikaninsesi.com'un haberine göre 
Bu yılın ilk dokuz ayında, yaşları 10 ile 17 arasında olan 105 çocuk yaralandı,, 21 çocuk yaşamını yitirdi.  Çetelerin çocukları eyaletin adli sistemindeki boşluktan yararlanarak, ceza indirimi, ceza muafiyeti gibi yasalar yüzünden tercih ettiği belirtiliyor. Çetelerin çocukları uyuşturucu dağıtımı, gasp, soygun ve tetikçi olarak kullandığı belirtiliyor.

Fransız Katolik Kilisesi'nde 3 bini aşkın pedofil rahip görev yaptı
Fransız Katolik Kilisesi'nde 1950'den bu yana 3 bini aşkın pedofil rahibin görev yaptığı ortaya çıktı. Yaşanan istismarlara ilişkin bağımsız bir komisyonun hazırladığı rapor salı günü yayınlanacak. Mağdur dernekleri ve temsilcilerinin davet edileceği bir basın toplantısında kamuoyuna açıklanacak rapor, Fransa Piskoposlar Konferansı'na (CEF) ve Dini Enstitüler ve Cemaatler Konferansı'na (Corref) teslim edilecek.




KISA DALGA’DAN

Timur Soykan Kısa Dalga’da gerçek suç hikayeleri anlatmaya devam ediyor. Bu kez çok karanlık ve derin ilişkilerin, ajanların peşinden gidiyoruz. Timur Soykan Stockholm, İstanbul, Van ve Tahran hattında bir kaçırma olayını resmi belgelerden aktarıyor.









Podcast