YA YANGIN SANTRALİN YANINDA ÇIKSAYDI?

YA YANGIN SANTRALİN YANINDA ÇIKSAYDI?
Enerji analisti, gazeteci ve Ekosfer Derneği’nin kurucusu Özgür Gürbüz ile orman yangınları üzerinden Türkiye’deki enerji güvenliğini, termik santrallerin iklim krizine etkisini ve iklim dostu enerjilere geçişi konuştuk.




Son yangınlar, afetle mücadeledeki yetersizliği göz önüne serdi. Muğla’daki yangının ulaştığı iki termik santralden biri yandı, tehlike ucuz atlatıldı. Peki ya kömür deposu yansaydı? Ya benzer bir tehlike, Akkuyu’da yapılan nükleer santralinde yaşansaydı ne olurdu?

Enerji analisti, gazeteci ve Ekosfer Derneği’nin kurucusu Özgür Gürbüz ile orman yangınları üzerinden Türkiye’deki enerji güvenliğini, termik santrallerin iklim krizine etkisini ve iklim dostu enerjilere geçişi konuştuk.

  • Muğla’daki Yeniköy, Yatağan ve Kemerköy termik santralleri kurulacağı zaman Saynur Gelendost açlık grevi yapmıştı. O zaman doğayı korumak için santrallere karşı çıkıldı, şimdi ortaya çıktı ki bu santraller bir afet durumunda büyük tehlike arz ediyor. 
  • Son yangınlarda santrallerin güvenliğiyle ilgili şeffaf bilgi alamadık. Bu da ciddi bir bilgi kirliliğine yol açtı. Hidrojenin çıkarıldığını bile sonra öğrendik. 
  • Kemerköy Santrali’nde depolanan kömürün tamamı yansaydı ciddi bir hava kirliliği ve sağlık sorunları yaratacaktı. Santrallerin yangın tedbirlerinin ne kadar yeterli olduğunu sorgulattı. Yangın, santralin yanı başında da çıkabilirdi. O zaman patlayıcı maddeleri taşımaya zaman kalır mıydı?
  • Peki nükleer santralin yakınında yangın çıksa ne olacak, biliyor muyuz? Nükleer santralde en ufak bir kazanın, afet tehlikesinin nasıl bir felakete neden olacağının farkında olan var mı?
  • COVID salgınının başında hükümet beş kağıt maske dağıtamadı. Olası bir nükleer sızıntıda yapılması gereken ilk iş, tiroid hapı dağıtmaktır. Nasıl olacak? Ya da, bölgedeki milyonlarca insan nasıl tahliye edilecek?
  • İronik bir durum var: Yanan ormanlara üzülüyoruz, kesilen ormanlara üzülmüyor muyuz? Yangında termik santral tehlikesini konuşuyoruz, bir yandan da İkizköy’de yeni bir termik santrale karşı direniyor köylüler. İnanılmaz bir şuursuzluk içindeyiz.
  • Türkiye’nin kurulu güç fazlası var. Nükleer santrale ihtiyacımız yok. Üstelik çok da pahalı. Güneş enerjisinden üretilen elektriğe kıyasla altı misline satın alacağız. 
  • Termik santraller, fosil yakıtlar, iklim krizini hızlandırıyor. Türkiye termiği çıkartıp yerine güneş, rüzgar enerjisin pekala koyabilir. Bu hiç zor değil, pahalı da değil. 
  • Türkiye’de ekonomik büyüme artarken enerji tüketimi de artıyor. Oysa Almanya’da ekonomik büyüme artarken tam tersi oluyor, enerji tüketimi aynı oranda azalıyor. 
  • Biz fazla tüketiyoruz. İhtiyacımız içn yaşamıyoruz. 1.7 Dünya varmış gibi yaşıyoruz. Bu da iklim krizini tetikliyor
  • Enerjide dışa bağımlıyız. Bütçe enerji ithalatı yüzünden hep açık veriyor. Fosil yakıttan vazgeçin, dışa bağımlılıktan kurtulun, iklimi kurtarın diyoruz, vatan haini oluyoruz!  

Podcast