Türkiye 14 Mayıs'ta Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek. Partiler öncesinde ittifakları genişletme çabasında.
Cumhur İttifakı'nın ortakları AKP, BBP, MHP ve Yeniden Refah Partisi dün ittifak protokolünü teslim etmişti. HÜDA PAR protokolde yer almadı ancak desteğini önceden açıklamıştı.
HÜDA PAR yöneticilerinin 'Hizbullah'ı terör örgütü olarak görmediği' yönündeki açıklamalarına ve Kürt meselesine ilişkin bakışına MHP'lilerin basın önünde tepki vermemesi dikkat çekmişti.
HÜDA PAR'lılar, AKP listelerinden seçime girecek.
'Beyanı esas alırız'
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın'a konuşan MHP kurmayları, HÜDA PAR’ın isminin ittifak protokolünde yer almadığına dikkat çekti.
Seçim işbirliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine destek verecek kitleyi genişletme çabası olduğunu savundular.
HÜDA PAR’ın bölgede PKK ve HDP’ye karşı tutum aldığı, parti yöneticilerinin 'terörle bağlantılarının bulunmadığı' açıklamaları yaptıklarını anımsatan MHP'liler, “Biz o beyanları esas almak durumundayız” görüşünü dile getirdi.
'HDP'nin desteğiyle kıyaslanamaz'
HDP’nin Millet İttifakı’na verdiği destek ile HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’na verdiği desteğin ise karşılaştırılamayacağı savunuldu: “HÜDA PAR, 150 bin dolayında oyu olan bir parti. Etki alanı son derece sınırlı. Siyaseten bizim ortak hareket edebilecek bir bakış açımız yok. Fakat cumhurbaşkanı seçilmek için yüzde 50 artı 1 zorunluluğunun olduğu bir süreçte, kendi destekçi kitlesini genişletme çabasının neresi kötü? 'Oy vermeyin mi' diyelim?”
'Bakanlık pazarlığı yok'
Öte yandan MHP'nin lideri Devlet Bahçeli'nin ya da bir yöneticisinin AKP'nin kazanması durumunda bakan veya cumhurbaşkanlığı yardımcısı olması beklenmiyor. Bu pazarlığın hiç yapılmadığı kaydedildi.
Ortak liste olur mu?
MHP'liler, bu seçime de kendi liste ve amblemleriyle gireceklerini belirtirken, Meclis'te çoğunluğa ulaşma konusunda sorun yaşama ihtimali ortaya çıkarsa 'ellerinin armut toplamayacağını' ifade etti.