'Şiddete hayır'a yasak!

Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırladığı bültende…

28 KASIM 2022 - KISA DALGA BÜLTEN

DEMET BİLGE ERKASAP


Kadına yönelik şiddeti protesto etmek isteyen kadınlara yasak geldi, polis müdahale etti... / Kılıçdaroğlu'ndan "çocuk yoksulluğu" çağrısı: Harekete geçelim... / Altılı masanın anayasa değişikliği önerisi bugün açıklanıyor... / Babacan: Mart 2023'te bir baskın seçim olma ihtimali var... / Gençlik araştırması: En büyük sorun ekonomi, geneli mutsuz; siyasi partilerden umutlu değiller... / Kar yağışı beklenen Kiev’de enerji sorunları yaşanıyor...

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Kadınların açıklamasına polis engeli: Çok sayıda gözaltı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınların Kadıköy’de yapacağı eylem kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Yasak kararı sonrası Kadıköy Rıhtım’ın tamamı abluka altına alınarak kapatıldı. Kadınların açıklama yapmasına izin vermeyen polis 50'den fazla kadını gözaltına aldı.

Kılıçdaroğlu'ndan 'çocuk yoksulluğu' için çağrı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, akşam saatlerinde evinin mutfağından eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun da yer aldığı bir video paylaştı. Çocuk yoksulluğuna dikkat çeken CHP lideri, o kullarda bir öğün yemek verilmesi önergesinin AKP-MHP oylarıyla reddedilmesini eleştirdi.

Kılıçdaroğlu'nun çağrısı özetle şöyle:

“ Evlatlarımızın bir kısmı yarı aç yarı tok yatağa giriyor. Öğretmenlerle konuşuyorum. Bazı çocuklarımızın beslenme çantalarında kuru ekmek ve su var. Çocuklarımızın bir kısmı beslenme saatinde arkadaşlarından saklanıyor, baygınlık geçiriyor.

Bir şey yapmak zorundayız. Aç çocuk, nasıl bir siyaset kavgası olabilir, aklım almıyor.”

Durumun çok acil olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP’li beledilerin okullarda bir öğün yemek uygulamasına başladığını belirterek iş insanları ve kurumlardan destek istedi.

Altılı masanın anayasa değişikliği önerisinden kritik başlıklar: Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve yargı

Altılı masa; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi tanıtım toplantısını, bugün Ankara’da yapacak.

Teklif metnine göre;


*Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacak.
*Cumhurbaşkanı bir sefer seçilebilecek.
*Cumhurbaşkanının parti üyesi olması da yeniden düzenlenecek.
*Başbakan ve Bakanlar Kurulu Anayasa'ya eklenecek

Babacan: Mart 2023'te bir baskın seçim olma ihtimali var

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Mart 2023'te bir baskın seçim olma ihtimali var. Teşkilatlarımız buna şimdiden hazır” dedi.

BAE ve Suudi Arabistan’dan para transferi üzerinden hükümeti eleştiren Babacan, "Yalvar yakar borç para alıyorsunuz. Uluslararası ilişkilerde o kadar tehlikeli bir şey… O borç verilirken karşılığında neler oluyor? Onu da bilmiyoruz" diye konuştu.

63 fezleke Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi

Adalet Bakanlığı, dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle 32'si HDP'li, 39 milletvekili hakkında hazırlanan 63 fezlekeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi.

Bakanlığa göre barınak kusursuz!

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağında kürekle vurularak bir köpeğin öldürülmesinin yankıları sürüyor. Olayla ilgili iki kişi tutuklanmıştı.

Yazılı açıklama yayınlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 ve 15 Kasım'daki denetimlerde hayvanların barınma koşullarına dair olumsuzlukla karşılaşılmadığını savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya’da belediyeye ait barınakta yaşanan dehşeti böyle tanımladı ve olayı, “Geçtiğimiz günlerde belediyenin hayvan barınağında iki vicdansızın neden olduğu görüntüler” olarak tanımladı.

Mamak'ta barınak önünde eylem: Hayvanlar kan içinde, eziyet edilmiş

Ankara'da da bir grup hayvan haklarını savunucusu Mamak Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde sokak köpeklerine eziyet edildiğini iddia ederek, protesto amacıyla barınak önünde toplandı. Mamak Belediyesi, söz konusu köpeklerin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, "Olaydaki iki köpek de gayet sağlıklı olarak tesisimizde misafir edilmektedir" açıklaması yaptı.

Gençlik araştırması: En büyük sorun ekonomi, geneli mutsuz; siyasi partilerden umutlu değiller

Sosyoloji Mezunları Derneği'nce (SOMDER) yapılan gençlik araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma 18-35 yaş aralığındaki öğrenci, çalışan ve işsizlerle görüşüldü. Araştırmanın bazı çarpıcı sonuçları şöyle:

Çalışanların yarısından fazlası işinde mutlu değil. “Türkiye’de insanlar mutlu mu” sorusuna Yüzde 96,3’ü mutsuz yanıtı veriyor.

Türkiye'nin en önemli sorunları arasında ilk sırada yüzde 20,3 ekonomik sorunlar geliyor. Onu adalet ve eğitim takip ediyor.

Katılımcılara “Mevcut siyasi partiler Türkiye’nin sorunlarını çözebilir mi?” diye sorulduğunda yüzde 81,6’sı “Hayır” yanıtı veriyor.

“Hayatınızda ilk neyi değiştirmek isterdiniz?” sorusuna gençlerin Yüzde 27,8’i “ülkemi” yanıtı verdi.

EKONOMİ

Bakan Vedat Bilgin, iki grup için EYT kapısını kapattı: Yararlanamayacaklar

Milyonlarca kişinin gözü kulağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar' (EYT) düzenlemesinde. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT kapsamına alınacak kişilerin ilk sigortalılık başlangıcının 8 Eylül 1999 ve öncesi olması gerektiğini söyledi.

Bakan Bilgin, bu tarihten önce stajyer ve çırak olarak çalışanların düzenleme kapsamına alınmayacağını belirtti ve bu konuda adım bekleyen milyonlara ‘EYT kapısını’ kapattı.

Bakan duyurdu: 3 bin vergi suçu savcılıkta

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati vergi kaçakçılığına dair veriler paylaştı. Bakan Nebati, 4,5 milyar TL’yi aşan tutarda vergi iade talebini reddettiklerini belirtti. Bakanın verdiği bilgilere göre vergi kaçakçılığı nedeniyle 2 bin 916 suç duyurusu savcılığa iletildi.

CHP’den yasa teklifi: Banka promosyonları işçilere ödensin

CHP Grup Başkanvekilleri, işverenler ile bankalar arasında yapılan protokoller kapsamında hak kazanılan promosyonların işçilere ödenmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı. Teklifle, işçilere promosyon ödemeleri yapmayan işverenlerin idari para cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Ödenemeyen faturalar: Konutlarda yüzde 78, sanayide yüzde 185 artış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın bu yılın başında elektriğe yapılan yüzde 127’yi bulan elektrik zammının ardından faturasını zamanında ödeyemeyenlerin sayısında büyük artış olduğunu söyledi.

Buna göre faturayı zamanında ödeyemeyen konut aboneleri yüzde 78, sanayi abonelerinin sayısı yüzde 185 oranında arttı.

16 mesleğe belge zorunluluğu

Aralarında kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçısının da olduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023'ten itibaren mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak. Belgesi olmayanlar bu mesleklerde çalışamayacak. Mevzuata göre belge zorunluluğu getirilen 16 meslek şöyle:

“Kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimcisi, saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı…

1 Aralık'ta başlıyor, kış lastiği takmayana 1152 lira ceza

Türkiye genelinde kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık itibarıyla başlayacak. 1 Nisan 2023'e kadar devam edecek uygulama ticari araçlar için zorunlu tutuldu. Kış lastiği takmayan sürücülere 1152 lira para cezası kesilecek. 2023 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeniden değerleme oranı çerçevesinde ceza miktarı güncellenecek.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Kar yağışı beklenen Kiev’de enerji sorunları yaşanıyor

Ukrayna'da Rusya'nın işgaliyle başlayan savaş dokuzuncu ayını doldururken, kış mevsimi nedeniyle halkı zor günler bekliyor.

Başkent Kiev'de sıcaklık eksiye düştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülkenin 24 bölgesinden 14'ünde ve Kiev'de elektrik kısıtlaması olduğunu ve her bölgede 100 binden fazla kişinin bundan etkilendiğini açıkladı.

Rusya'nın Çarşamba günü gerçekleştirdiği son bombardıman şimdiye kadar savaşta en fazla hasarı meydana getirerek, milyonlarca insanın susuz, elektriksiz ve ısıtmasız kalmasına neden oldu.

Rusya sivil halkı hedef almadığını savunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden kızamık uyarısı: 40 milyon çocuk tehlikede

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), korona virüsü salgını nedeniyle 2021 yılı içerisinde 25 milyon çocuğun kızamık aşılarında ilk dozlarını, 14,7 milyon çocuğun ise ikinci dozlarını yaptıramadığını açıkladı. Bu durumun kızamığı bitirme savaşında büyük bir gerilemeye neden olduğunu belirten WHO, bunun bir salgına dönüşebileceğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Plastik Kirliliğini Bitirmek İçin Yüksek Hedefler Koalisyonu'na katıldığını duyurdu. Koalisyonun hedefleri arasında sorunlu plastiklerin yasaklanması, plastik için küresel sürdürülebilirlik standartlarının belirlenmesi, üretimde ve kullanılan kimyasallar konusunda şeffaflığın sağlanması yer alıyor. Türkiye koalisyona katılan ülkelerden biri değil ancak Uruguay'da yapılacak olan Küresel Plastik Anlaşması müzakereleri için katılımcı olması bekleniyor.

Çin'de hükümetin sıfır Covid politikasına öfke artıyor

Yaklaşık üç yıldır devam eden sokağa çıkma yasakları ve ekonomik hayattaki aksaklıklar halkın memnuniyetsizliğini iyice arttırmış olsa da Çin, sıfır vaka politikasına devam ediyor. yetkililerin virüsü ortadan kaldırma çabalarına rağmen son haftalarda yeni vakalar artışta. İşletmelere personelin evden çalışması talimatı verilirken, parklar ve müzeler kapatıldı.

Pekin'deki yetkililer, başkentin pandemi sürecinin en ciddi sınavıyla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Karantina uygulanan kentlerde ise protestolar hatta çatışmalar artıyor.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci İbrahim Ekinci, Marjinal Fayda'da, küresel ve ulusal ekonomide son 1 haftanın gündemini analiz ediyor.

Podcast Haberleri