Bugün toplanacaktı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını 11 Aralık'a erteledi

Bugün toplanacaktı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını 11 Aralık'a erteledi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. Milyonların gözünün kulağının olduğu toplantının bugün yapılacağı duyurulmuştu.

1 Aralık'ta (bugün) toplanacağı duyurulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını erteledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TİSK'in düzenlediği "Cumhuriyet'imizin 100. Yılında Çalışma Hayatı Programı Ödül Töreni"nde, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.

Açlık sınırının altında

Resmi enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde olduğu Türkiye'de asgari ücret toplam çalışanların yüzde 49'unu, özel performans çalışanların da yüzde 70'ini ilgilendiriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te asgari ücrete tek zam olacak şekilde çalıştıklarını açıklamıştı. Buna göre yapılacak zaman, bütün bir yıl boyunca alım gücünü temsil ediyor.

Ocak 2023 için 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak kaydedilen asgari ücret, temmuzdaki enflasyon farkıyla 11 bin 402 lira 32 kuruşa çıktı. Ancak asgari ücret buna rağmen açlık sınırının altında.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ ) göre kasım ayı açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı 45 bin 686 TL'ye çıktı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 18 bin 239 TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamalarda, yüksek enflasyonun bir nedeninin de ücret zamlarının olduğunu savunmuş, ücretlerde geçmiş enflasyona değil beklenen enflasyona göre zaman yapılması gerektiğini söylemişti.

Türk-İş18 bin TL istiyor

Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay, asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten 5'er olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediğini anımsatmış ve şöyle demişti:

"Komisyonda 5 kişilik Türk-İş heyetinde bu yıl farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçi yer alacak. Türk-İş yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek. Önceki yıllarda 1 işçi komisyonda yer alıyordu, bu yıl ilk kez 4 işçi pazarlık masasında olacak."

TÜRK-İŞ'in asgari ücret masasına 18 bin TL ile oturacağı belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi