Deprem kronolojisi: 6 Şubat günü dakika dakika yaşananlar

Deprem kronolojisi: 6 Şubat günü dakika dakika yaşananlar
6 Şubat 2023'te 11 ili büyük bir yıkıma uğratan on binlerce insanın öldüğü ve on binlercesinin de yaralandığı depremin ilk gününde dakika dakika neler yaşandı?

HABER MERKEZİ - 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 il büyük bir yıkıma uğradı. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken 107 bin 213 kişi de yaralandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 il büyük bir yıkıma uğradı. Resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken 107 bin 213 kişi de yaralandı.

Kısa Dalga olarak 6 Şubat günü dakika dakika neler yaşandığını hatırlatıyoruz:

6 Şubat 2023 saat 04.17: Saat 04:17'de ve 13:24'de merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Ayrıca Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde de saat 04.26’da 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Saat 05.39: Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" dedi.

Erdoğan ise sabah 06.00’da yaptığı açıklamada “İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Saat 06.19: Saatler geçtikçe depremde büyük yıkama uğrayan illerden ölüm haberleri gelmeye başladı. Yaşanan büyük deprem sonrası saat 06.19’da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgede acil durum ilan etti. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise, "İlerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz" dedi.

Saat 06.38: Koordinasyon için bazı illerin valiliklerine yeni görevlendirmeler yapıldı. Kayseri valisi Kahramanmaraş’ta, Mersin valisi Hatay’da, Mardin valisi Gaziantep’te, Tunceli valisi Adıyaman’da, Bingöl valisi Osmaniye’de ve Sivas valisi Malatya’da görevlendirildi. AFAD, “Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur” dedi.

Saat 07.00: Yardım çalışmalarıyla gündeme gelen ünlü sanatçı Haluk Levent de saat 07.00’de "Tüm şehirler deprem bölgesine geri desteğe çağrıldı. Ayrıca Ahbap arama kurtarma yola koyuldu. Ben de başkanları olarak bölgeye gidiyorum. Geçmiş olsun güzel ülkem” açıklamasını yaptı.

Saat 07.20: İletişim Başkanlığı: GSM operatörleri kapasite arttırdı.

Saat 07.28: AFAD, depremin ardından en büyüğü 6.6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

Saat 07.30: Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler."

Saat 07.56: AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı: "Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır."

Saat 08.07: Türk Hava Yolları depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını bildirdi.

Saat 08.22: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) depremin 7,8 büyüklüğünde olduğunu tespit etti.

Saat 08.25: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi.

Saat 08.25: Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Saat 08.50: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır" dedi.

Saat 08.54: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BT) depremle ilgili yaptığı açıklamada "Depremden etkilenen bölgedeki vatandaşlarımızın acil iletişim ihtiyaçları için hatlarına ücretsiz konuşma, SMS ve internet tanımlamaları yapılmıştır" dedi. Açıklamada "Borcundan dolayı kapalı olan tüm mobil ve sabit hatlar ile sabit internet hizmetleri aktif hale getirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Saat 08.59 | BOTAŞ, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından “Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır” açıklamasını yaptı.

Saat 08.59 | Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Bugün dayanışma zamanıdır. Yaralarımızı dayanışmayla saracağız. Çok çok üzgünüz. Hepimiz enkaz altındayız. Büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Aklımız, kalbimiz, ruhumuz sizinle. Allah'a emanet olun" dedi.

Saat 09.11 | Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek.

Saat 09.21 | Kilis Valiliği: 07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır.

Saat 09.28 | EGM: Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi.

Saat 09.37 | Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Özener: 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.

Saat 09.41 | İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "İlk ekibimiz deprem bölgesine yardım için yolda. 7 araç 41 personelden oluşan İzmir Büyükşehir Arama Kurtarma Ekibi, AFAD'ın yönlendirmesiyle Osmaniye ilimize doğru yola çıktı. Günde 3 bin kişiye yemek üretebilen yemek tırımız personel ve erzakla birlikte deprem bölgesine gidiyor."

Saat 09.49 | Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nde (CİMER) ‘Deprem acil‘ başlığı kullanıma hazır hale getirildi.

Saat 09.52 | Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi.

Saat 10:00 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremde toplam 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 yaralı var.

Saat 10:15 | İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte, Tuzla 3. Jandarma Komando Tabur Komutanlığı askerleri de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda toplanarak, deprem bölgelerine doğru yola çıktı.

Saat 10:15 | Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması'nın aktif hale getirildiğini belirterek, "Hollanda ve Romanya'dan ekipler şimdiden yola çıktı" dedi.

Saat 11:00: Depremin yıkıcı etkileri sürüyor. Şanlıurfa’da bir bina, artçı sarsıntıların etkisiyle yıkıldı.

Saat 11:15: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, deprem çalışmalarını koordine etmek üzere AFAD Başkanlığı'na gitti.

Saat 11:26: Kahramanmaraş Valiliği'nen alınan bilgiye göre kent genelinde 187 binanın yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 84 kişinin öldüğü, 255 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Saat 11:27: Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama-kurtarma çalışması sürüyor. Vali Ali ihsan Su, yıkılan binaların bulunduğu bölgeye gidip, inceleme yaptı. Diyarbakır'da şu ana kadar depremde 14 kişi hayatını kaybetti, 226 kişi de yaralandı.

Saat 11:39: Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Hatay’ın İskenderun ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu bina ile çok sayıda apartman yıkıldı.

Hatay'da havalimanı pistinde de tahribat oluştu. Hatay Havalimanı, pistin enine doğru yarılması, asfaltın kalkması nedeniyle uçuşa kapatıldı.

Saat 12:19: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Adana’nın Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın hasar gördüğünü, 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Saat 12:24: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde doğal gaz dağıtım hattında kopma yaşandığını, bu nedenle Gaziantep, Kilis, Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğal gaz kesintilerinin yaşanabileceğini söyledi.

Saat 12:24: Tarsus- Adana Gaziantep Otoyolu'nun Toprakkale- Gaziantep bölümü, araç trafiğine kapatıldı. Deprem sırasında bu bölgede, bazı noktalarda asfaltta çöküntüler oluştuğu bildirildi.

Saat 12.59: Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: "Tedbir amaçlı ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunu kullanmayalım."

Saat 13:15 | Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: "Depremde 912 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 385 yaralı ve 2 bin 818 bina yıkıldı."

Saat 13.24 | Kandilli Rasathanesi'ne göre Maraş'ta 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD ise ikinci depremin büyüklüğünü 7.6 olarak açıkladı. Çok sayıda binanın yıkıldığı anlar televizyon kanallarının canlı yayınlarına yansıdı. İkinci deprem Antalya'dan Ankara'ya çok sayıda ilde hissedildi.

Saat 13.55: Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'dan arama ve kurtarma ekipleri hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye'ye teklif etti" denildi.

Saat 14.07: Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş havalimanları uçuşlara kapatıldı. Hatay Havalimanı da pisti depremde zarar gördüğü için uçuşlara kapatılmıştı.

Saat 14.11: CHP Hatay Milletvekili Şahin seslendi: Henüz bir tek AFAD yetkilisi buraya gelmedi, cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor.

Saat 14.23: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ikinci depremin merkez üssünü Ekinözü ve büyüklüğünü de 7,5 olarak duyurdu.

Saat 15:05: AFAD, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1014'e yükseldiğini açıkladı. Yıkılan bina sayısı ise 2 bin 824.

AFAD açıklamasında "Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216'dır. Şimdiye kadar toplam 2824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir'den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya'ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Adana'ya 200 asker gönderilmiştir" denildi.

Saat 16.13: Hatay milletvekili Güzelmansur: "Arama kurtarma ekiplerini bekliyoruz. Hangi binaya gitseniz insanların sesi geliyor."

Saat 16.27: Kahramanmaraş ve çevre illerdeki depremlerden sonra arama kurtarma çalışmaları tartışma konusu oldu. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu anlatırken, “Arama kurtarma ekiplerinin bir an önce gelmesi lazım. Hangi binaya gitseniz insanların sesleri geliyor” dedi.

Saat 16:41: AFAD deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Şu ana kadar 1121 vatandaşımızı kaybettik, yaralı sayımız 7634, 2834 yıkık binamız var. Şu ana kadar 120'nin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi. Vatandaşlarımız, buradan vereceğimiz resmi bilgiler dışında hiçbir bilgiye itibar etmesin" açıklaması yaptı.

Saat 17.07: Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve Hatay'da da büyük bir yıkıma neden olan depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen yurttaşlar ve milletvekilleri Hatay'a yardım ulaşmadığını söylüyor. Yakınları için endişe eden yurttaşlar enkaz altından sesler geldiğini ve insanların kurtarılmayı beklediğini ifade etti.

Saat 17:30: AFAD Başkanı Yunus Sezer: "Depremin ardından 130 artçı deprem oldu. Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirilmiş durumda. Yaralı sayısı 8533, ölü sayısı 1498 olarak güncellenmiştir. Azerbaycan dahil olmaz üzere 40'ın üzerindeki ülkeden bize yardım talebi var."

Saat 18.25| Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremlerde 1541 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Saat 18:37: Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye'de 10 ilde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verdi.

Saat 19:12 : Türk Tabipleri Birliği merkez delegesi Dr. Tahsin Çınar paylaştığı mesajda Sağlık Bakanlığı'na yaptıkları yardım başvurusuna yanıt alamadıklarını açıkladı.

Saat 19:13: Malatya'da yeni meydana gelen 5,5 büyüklüğünde deprem yüzeye 1 km yakınlıkta gerçekleşti.

Saat 19:25: Ankara Başsavcılığı, otobüs bilet fiyatlarının 2-3 katına çıkarılması ve deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan battaniye gibi eşyaların fahiş oranda artırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Saat 19:49: Malatya Valiliği, depremden etkilenen Sultansuyu Barajı'nın, tedbiren kademeli olarak boşaltılacağını bildirdi.

Saat 20:26: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 1651'e yükseldiğini ve 11 bin 119 kişinin yaralandığını söyledi. Depremde 3 bin 471 bina yıkıldı.

Koca şunları kaydetti: "Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. Ayrıca İskenderun Devlet Hastanemizin eski binası A Blok, depremde çöktü.Yaralılarımızı Mersin Şehir Hastanesi’ne Hatay’daki yaralılarımızı ise Adana Şehir Hastanemize naklediliyoruz. Hava şartlarından ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefetleri sebebiyle bugün kalkamadı."

Saat 22:15 | AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 1762 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 bin 68 kişinin yaralandığını, 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.

Saat 22:25| AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, saat 23.25'te yaptığı açıklamada; “Ölü sayısı an itibarıyla 2 bin 316’ya yükseldi, yaralı vatandaşlarımızın sayısı 13 bin 293 ve yıkılan bina sayısı 6 bin 217. Enkazdan sağ kurtulan vatandaşlarımızın sayısı da 7 bin 840. Şu ana kadar bölgeye çok sayıda barınma ve yaşam malzemesi akışı devam ediyor” dedi.

Saat 00:30 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaşamını yitiren ve yaralanan yurttaşlara ilişkin son bilgileri paylaştı. Oktay, "2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız" var dedi. (Kısa Dalga)

Gündem