AKP'li Turan: Bakanlarımız çok kıymetli ama cumhurbaşkanımızın durduğu yerde durmalıyız

AKP'li Turan: Bakanlarımız çok kıymetli ama cumhurbaşkanımızın durduğu yerde durmalıyız
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Taksim saldırısı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin taziyesine ilişkin tutum farklılıklarını değerlendirdi.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde altı kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırının ardından resmi rakamları saldırının faili olarak PKK'yı işaret etmişti. Soylu, ABD'nin taziyesini reddettiklerini söylerken, Erdoğan aynı taziye için teşekkür etmişti. AKP'li Turan ise Soylu'nun tepkisinin 'duygusal yoğunluklu' olduğunu kaydetmişti.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin'e konuşan Turan, Meclis'teki konuşmasında "Soylu yanlış yaptı" demediğini ifade etti.

AKP'li yönetici, söylem farklılığını şöyle yorumladı: "Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanımız ve genel başkanımız. Kendisinin durduğu yeri çok önemsiyoruz. Bakanlarımız da çok kıymetli ama biz cumhurbaşkanımızın durduğu yerde durmak zorundayız.”

Turan, “İçişleri'nin olsun, MİT'in olsun devletin birimlerinin ABD-YPG ilişkisi hakkında sayısız raporu var. Bakan Soylu'nun açıklaması sadece sinirle ya da duygusallıkla açıklanabilir mi” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bizim de büyük tepkimiz var. TIR'larla silah veriyorlar, destekliyorlar. Duygusal anlamda biz de böyle düşünüyoruz. Ama… Bizler tırnak içinde söylüyorum, alt birimler, bakanlar, grup başkanvekilleri olarak daha duygusal bakabiliriz. Ama lider düzeyinde insanlar çok açılı görüşmeler yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı Biden'la konuşacak, anlatacak…”

Turan, “Diyorsunuz ki… Devlet başkanlarının görüşmeleri başka boyutta olabilir…” sözü üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Devlet, çok boyutluluk üzerinden herkesle görüşür. İlgili bakanlar da kendi alanlarında o devletlerin yanlışlarını ortaya koyar, anlatır. Şunun altını çizmek isterim: Amerika'nın yanlışlarından dolayı Sayın Bakan isyan ediyor. Devlet başkanlarının görüşmeleri çok boyutlu olabilir ama bakanların da bildikleri üzerinden tepki göstermeleri doğaldır.”

Erkin, AKP kulislerinde görüştüğü kaynakların muhalefetin 'taziye farkını' gündeme almalarını “Biz de muhalefette olsak aynı eleştiriyi yapardık" diye değerlendirdiğini yazdı. (Kısa Dalga)

Gündem