'Altılı masa cumhurbaşkanı adayını 30 Ocak'ta açıklayabilir'

'Altılı masa cumhurbaşkanı adayını 30 Ocak'ta açıklayabilir'
CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oluşturduğu 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayını hükümet programıyla birlikte 30 Ocak Pazartesi günü açıklaması bekleniyor. Ankara'daki genel beklenti bu adayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olacağı yönünde.

Altılı masanın dün 9 saat süren toplantısından sonra yapılan açıklamada yer alan "genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik" ifadenin adaylıkla ilgili daha önce yapılan açıklamalarla uyumlu olduğu ifade edildi.

Hükümet programı olarak da adlandırılan "Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni"nin uzlaşmayla tamamlandığı belirtilen kaynaklar, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "adayı açıklamak için hükümet programının tamamlanmasını bekliyoruz. Açıklayacağımız aday ve liderler bu programa göre hareket edecek" açıklamasını hatırlattı.

Ankara kulislerine göre, 6'lı masanın İYİ Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak'ta yapılacak 11. toplantıda liderler hükümet programının son şeklini gözden geçirecekler ve cumhurbaşkanı adayı üzerinde "mutabık kaldıkları" ismi 30 Ocak günü yapılacak lansmanda açıklayacaklar. Bu adayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olması bekleniyor. Lansmanda, ayrıca Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme nasıl geçileceği, bu sürecin nasıl yönetileceği, karar mekanizmalarında 6 liderin nasıl bir görev alacağı da kamuoyuna açıklanacak. Bu bölümde her partiye en az bir cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bir bakanlık ayrılması bekleniyor.

Eğer takvim palanlandığı gibi işlerse 6 liderin katılımıyla cumhurbaşkanı adayı şubat'ın ilk haftası Ankara'da yapılacak geniş katılımlı bir mitingle de halkla buluşacak.

Seçim takvimi belirsizliği zorluyor

AK Parti'nin seçim tarihini öne alacağını açıklamasının ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine kayyım atanacağı beklentisinin 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayını erken açıklamaya zorladığını ifade eden kaynaklar, "normalde adayımız Yüksek Seçik Kurulunun açıklayacağı resmi seçim takvimine göre açıklanacaktı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hangi tarihte seçimlerin yenilenmesi kararını alacağını bilmiyoruz. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesine yapılan hukuksuzluklarla 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayının önderliğinde bir mücadeleninin daha etkili olacağı düşünüyoruz. Yani şartlar bizi aday açıklamaya zorluyor" açıklamasında bulundu.

Milletvekili listeleri nasıl hazırlanacak?

6'lı masanın oluşturacağı yeni komisyon da milletvekili seçimlerini hangi yöntemle girileceğini çalışarak liderlere sunacak. Ankara konuşulan senaryolara göre 6'lı masayı oluşturan partiler seçim kanunu gereğince 41 ilde kendi logolarıyla seçime katılacak. 30 ilde ise ortak listeyle seçime gidilecek. Bu listelerin oluşumu sırasında parti genel merkezlerinde "adaylık krizi" yaşanmaması için şimdiden tedbir alınmaya başladı.

CHP Genel Merkezi, milletvekili için görevinden istifa eden 40 il ve 30 ilçe başkanının yerine yine örgütlerden seçim yapılmasını istedi ve Genel Merkez'den atama yapmama kararı aldı.

Özel Haber