Asgari ücreti belirlemek için taraflar bir araya geliyor

Asgari ücreti belirlemek için taraflar bir araya geliyor
ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını yapmak üzere bir araya gelecek. Toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçinme endekslerinin masaya gelmesi bekleniyor.

Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'yla birlikte Türkiye İstatistik Kurumu'nun temsilcileri ekonomik verileri paylaşacak.

Sunumlar yapıldıktan sonra ücret için pazarlıklar da başlamış olacak. Bu toplantıda ilk kez rakam telaffuz edilmesi bekleniyor.

İlk toplantı 11 Aralık’taydı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, krizlere rağmen asgari ücrette işçinin yararına iyileştirme yapıldığını belirterek, “2024 için belirlenecek asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına, istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz” demişti.

Toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Bizim masada ücret söyleme şansımız yok. Söylediğimizde bağlanır kalırız. Ücret teklifi işveren tarafından gelecek ki, değerlendirme yapalım. Şu an ücret söylemenin bir anlamı yok” demişti.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise geçtiğimiz yıl asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak, vergi dilimlerinde yeni adımlar atılacağını dile getirmişti. Akkol, “Bu süreçte her zaman olduğu gibi elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bu süreci en hızlı biçimde, tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak arzusundayız” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan asgari ücretim yılda bir kez verilmesi gerektiğini söyledi

Enflasyon karşısında hızla eriyen asgari ücretin yılda en az iki kere güncellemesi çağrılarına ilişkin Erdoğan ‘da şöyle demişti: Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz.

Yeni asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücret 15 kişiden oluşan komisyon tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5 temsilci oluyor ve toplamda 15 kişilik komisyon ücreti belirliyor.

Komisyon en az 10 kişinin katılımıyla toplanıp oy çokluğuna göre karar veriyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi