Aynı hükümetin yeniden kurulduğu KKTC'de Türkiye kavgası

Aynı hükümetin yeniden kurulduğu KKTC'de Türkiye kavgası
KKTC'de maliye bakanının görevden alınamaması sonrası istifa eden hükümet yeniden kuruldu. Aynı partilerle koalisyon kurulması üzerine muhalefetten "Türkiye müdahale ediyor" tepkisi yükseldi. Halkın Partisi lideri Kudret Özersay, “Bakanlar Kurulu’nun listesini Türkiye’ye verme ya da Türkiye’ye sorma diye bir şey uydurdunuz" dedi.

KKTC'de Başbakan Faiz Sucuoğlu ile eski maliye bakanı Sunat Atun arasındaki kriz sonrası yeni hükümet kurulurken, muhalefet partileri bakanların Türkiye'ye sorulduğunu savunarak tepki gösterdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman "Sucuoğlu açıklamalı, Türkiye’nin müdahalesi var mı, yok mu?" diye sorarken, Halkın Partisi (HP) lideri Kudret Özersay da “Bakanlar Kurulu’nun listesini Türkiye’ye verme ya da Türkiye’ye sorma diye bir şey uydurdunuz" çıkışı yaptı.

KKTC'deki siyasi kriz, Sucuoğlu’nun elektrik ve içkiye gelen zammı indirme girişiminde eski maliye bakanı Atun'la anlaşmazlık yaşaması üzerine patlak vermişti. Sucuoğlu’nun Atun'u görevden alma kararı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a takılmış, Tatar'dan onay gelmeyince hükümet istifa etmişti.

AYNI KOALİSYON KURULDU

Geçtiğimiz hafta yaşanan bu krizin ardından, yeni hükümet bugün, meclisteki en büyük parti olan Ulusal Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Sucuoğlu'nun başbakanlığında ve yine Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi koalisyonunda kuruldu. Muhalefetteki CTP ve HP son gelişmelere tepki olarak hükümet programının okunduğu meclis oturumuna katılmazken, maliye bakanının görevden alınamadığı krizde Türkiye'yi işaret etti.

'TÜRKİYE MÜDAHALE ETTİ Mİ, AÇIKLANMALI'

Yeni Düzen gazetesinin aktardığına göre, CTP lideri Erhürman başbakanın ve cumhurbaşkanının maliye bakanını 'görevden alamadığını' söyleyerek, "Bunun kamuoyunda yarattığı algı da Türkiye’nin olaya müdahalesi olduğuna işaret etti" dedi. Sucuoğlu’nu açıklama yapmaya çağıran Erhürman, "Faiz Sucuoğlu çıkıp, Türkiye müdahale etti mi, etmedi mi, açıklamalı. Türkiye müdahale etmediyse, bu maskaralığın nedenini açıklamak zorunda” ifadelerini kullandı.

'SİZ BUNLARIN NORMAL OLDUĞUNU MU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?'

Erhürman, "Biz beş ay içinde üçüncü kez gidip Sayın Sucuoğlu’na hayırlı olsun mu diyeceğiz? Siz bunların normal olduğunu mu düşünüyorsunuz" diye sorarken, "Bu maskaralıktan kahramanlık çıkmaz” ifadelerini kullandı. Erhürman, "Sokağa çıktığınızda insanlara ne diyeceksiniz?.. Hep yaptığınız gibi Ankara, mankara mı diyeceksiniz?" dedi.

'TÜRKİYE'YE SORMA DİYE BİR ŞEY UYDURDUNUZ'

HP lideri Özersay da, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Bu devletin itibarını yerle bir ettiniz. Yapılanlar bu memleketin evlatlarına saygısızlıktır. Yeni bir hükümet falan kurulmuyor, bir oyun oynanıyor” diyerek şöyle devam etti: "Bakanlar Kurulu’nun listesini Türkiye’ye verme ya da Türkiye’ye sorma diye bir şey uydurdunuz. Ersin Bey zamanında başladı, Ersan Bey zamanında devem etti şimdi yeniden. Yanlış olan bir şeyde ısrar ediyorsunuz. Siz bir bakanı dahi görevden almayı beceremediniz, cesaret edemediniz, hükümeti bozup yeniden aynı hükümeti kurdunuz. Devletin itibarını yerle bir ettiniz."

Dünya