Bakan Akar'dan 'Asker depremde geç kaldı' iddiasına 'resmi kayıt'lı yanıt

Bakan Akar'dan 'Asker depremde geç kaldı' iddiasına 'resmi kayıt'lı yanıt
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerin Kahramanmaraş depremlerinin ardından sahaya geç ulaştığı yönünde iddiaları yalanladı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü saat 04:17'de Pazarcık ilçesinde 7,7, aynı gün saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Can kaybının 41 bini aştığı depremde çok sayıda bina yıkılmıştı.

Muhalefet, depremin ilk saatlerinde askeri harekete geçirilmeyerek depremzedelere yardımda geç kalındığı yönünde eleştirilerde bulunuyordu.

Akar, bugünkü açıklamasında, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, asker, sivil, işçi ve teknik personeliyle ilk andan itibaren seferber olduğunu kaydetti.

Bakan, "Resmi kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler var. Gerçekleri yansıtmayan yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez" ifadesini kullandı. Akar, şunları söyledi

Saat verdi

"Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04.17'de gerçekleşti. MSB'nin yanı sıra Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin harekat merkezleri süratle yapılması gerekenleri yaparak saat 04.30'da birliklerden rapor istedi.

Aynı saatte TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığına "hazır ol" emri verildi. Saat 04.50'de 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerden durum raporu almaya başladı.

Saat 05.00'te bakanlığımız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarında da çalışmaya başladı."

'05.10'da cumhurbaşkanımızı aradım'

Akar, saat 05.00 itibarıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve kuvvet komutanlarından bilgi almasının ardından saat 05.10'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Bilgileri aldıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak TSK ile ilgili ilk raporları sunduk. Aldığımız ilk bilgilere göre Hatay'da bir binamızın yıkılıp, 3 erimizin şehit olduğu haberini kendilerine sunup Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay'a hareket edeceğimizi kendilerine arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük."

'10.00 itibarıyla 8'nci komando tugayı arama çalışmalarına başladı'

Deprem bölgesinde yer alan 2'nci Ordu Komutanlığı birliklerinin valilik ve AFAD ile koordineli olarak saat 06.00'da Kahramanmaraş, Malatya ve İskenderun'da arama kurtarma çalışmalarına başladığını dile getiren Akar, çalışmalar kapsamında saat 07.00'de iki askeri ambulans uçağının da Etimesgut'taki askeri havaalanında hazır olduğunu belirtti.

Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın TCG İskenderun ile en büyük çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar'a "seyre hazır ol" emri verdiğini aktaran Akar, saat 07.30'da ise Doğu Akdeniz'deki iki fırkateynle iki helikoptere İskenderun Körfezi'ne intikal emri verildiğini açıkladı.

07.30'da TSK İnsani Yardım Tugayı unsurlarının ekipmanları ile göreve hazır olarak Etimesgut askeri havaalanında hazır olduğunu ifade eden Akar, AFAD'dan gelen talep doğrultusunda personel, araç ve malzeme nakli için hazırlanan 3 A400M uçağının yoğun kar yağışının pisti kapatmasına rağmen yapılan pist açma çalışmaları sonrası saat 08.00'de Kayseri'den Ankara, İstanbul ve İzmir'e hareket ettiğini söyledi. Akar, saat 10.00 itibarıyla depremden kendisi de etkilenen Hatay'daki 8'inci Komando Tugayı'nın arama kurtarma çalışmalarına başladığını aktardı. Akar, Etimesgut'tan gelen İnsani Yardım Tugayı Doğal Afet Arama ve Kurtarma (DAK) Taburu'nun intikaline ilişkin yapılan hazırlıkları denetlemelerinin ardından saat 10.45'te beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ile Ankara'dan deprem bölgesine hareket ettiklerini de belirtti.

Akar ve komutanlar 2'nci depreme yolda yakalandı

Hatay Havalimanı'nın deprem nedeniyle zarar görmesi ve kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle İncirlik'teki 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'na indiklerinde saatin 11.30'u gösterdiğini belirten Akar, İncirlik'te de bazı inceleme ve koordinasyon çalışmalarının ardından hava şartlarının helikopter uçuşuna izin vermemesi nedeniyle, kara yoluyla Hatay'a gitmek için hareket ettiklerini bildirdi. 2'nci Ordu Komutanlığı'nca ilk birlik takviyesinin saat 13.00'te Nurdağı'na gerçekleştirildiğini ifade eden Akar, saat 13.24'te Elbistan merkezli ikinci büyük depremin yaşandığını, kendilerinin de bu depreme Hatay'a giderken yolda yakalandıklarını aktardı.

(DHA)

Gündem