Biden'dan kadınlara çağrı: Kürtaj hakkı için sandığa gidin, yeni yasa çıkaralım

Biden'dan kadınlara çağrı: Kürtaj hakkı için sandığa gidin, yeni yasa çıkaralım
ABD Başkanı Joe Biden, kürtaj hakkını federal çapta güvence altına alan mahkeme kararının iptal edilmesi sonrasında kadınlara çağrı yaptı: Sandığa gidip Kongre'de Demokratlara çoğunluk sağlayın, kürtaj hakkını yasa ile garanti altına alalım.

ABD Başkanı Joe Biden, selefi Donald Trump döneminde üye sayısı muhafazakâr kanat lehine değiştikten sonra federal çaptaki kürtaj güvencesini iptal eden Yüksek Mahkeme'nin kararına karşı kadınlara çağrıda bulundu. Biden, bu tür hakların yasa ile garanti edilmesi gerektiğini söyleyerek, kasımdaki ara seçimlerde kadınlardan Demokratlara oy vermek üzere sandığa gitmelerini istedi.

Yüksek enflasyon nedeniyle oy oranlarının düştüğü bir dönemde konuşan Biden, mahkemenin kürtaj hakkı konusundaki geri adımını tersine çevirmenin en hızlı yolunun "Kongre'de Demokratların çoğunluğu sağlaması olduğunu" söyledi. "Elimizdeki en hızlı yol bu" diyen Biden, "Umudum ve inancım şu ki, kadınlar, kendilerinden mahkeme tarafından geri alınan hakları tekrar kazanmak için rekor sayılarla sandığa gidecekler" ifadelerini kullandı.

'YASAKLAYAN BİR KANUNU VETO EDERİM'

ABD Başkanı, ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirmeleri halinde ülke çapında bir kürtaj yasağı getirebileceklerinden söz ettiklerini ama başkan olarak kendisinin böyle bir hak ihlalini veto edeceğini belirtti.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, kürtaj hakkını federal çapta güvence altına alan ve Roe vs. Wade olarak bilinen 1973 tarihli kararını iptal etmesi, kadın hakları açısından büyük bir geri adım olarak nitelemişti. Kararın ardından, Cumhuriyetçi eğilimli çok sayıda eyalette kürtaj hakkı yasaklanmaya başladı; birçok klinik kapanırken çok sayıda kadın kürtaj yaptırmak için komşu eyaletlere gitmeye başladı. (Kısa Dalga)

Dünya