Biden'dan Türkiye'ye alternatif tahıl planı: Ukrayna sınırında geçici silolar inşa edilecek

Biden'dan Türkiye'ye alternatif tahıl planı: Ukrayna sınırında geçici silolar inşa edilecek
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'dan çıkarılamayan ve küresel gıda krizini derinleştiren 20 milyon ton tahıl için yeni bir plan ortaya attı. Karadeniz-Boğazlar rotasının güvenli olmadığını söyleyen Biden, tahılın Ukrayna'dan kara yoluyla çıkarılması için geçici silolar inşa edeceklerini açıkladı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle derinleşen tahıl krizinde Türkiye'nin girişimlerinden somut sonuç elde edilemezken, ABD'den alternatif plan açıklaması geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna tahılının ihraç edilebilmesi ve küresel gıda krizinin hafifletilebilmesi için ülkenin kara sınırlarında geçici silolar inşa edileceğini açıkladı.

Philadelphia'da katıldığı bir toplantıda konuşan Biden, "Gıda fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak adına, Ukrayna'dan çıkarılamayan 20 milyon ton tahılı piyasaya sürmek için Avrupalı ortaklarımızla yakın çalışma yürütüyorum" dedi.

KARADENİZ'DEKİ MAYINLARA DİKKAT ÇEKTİ

Biden, tahılın Karadeniz'den, Boğazlar yoluyla çıkarılamayacağını, mayınlar nedeniyle patlamalar yaşanacağını söyledi.

ABD'nin tahılı trenlerle taşıyacak bir plan geliştirmekte olduğunu anlatan Biden, Ukrayna'daki ray sistemlerinin Avrupa'dakinden farklı olduğunu ve bu nedenle tahılın sınırda başka trenlere yüklenmesi gerekeceğini söyleyerek, "Dolayısıyla, Polonya dahil olmak üzere Ukrayna'nın sınırlarında geçici silolar inşa edeceğiz" dedi.

Biden, tahılın bu silolardan Avrupa'nın nakliyat sistemine entegre edilerek buradan deniz yoluyla dünyaya dağıtılabileceğini söyledi.

KİEV'İN İLK TERCİHİ KARADENİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin özel kalem müdürü Andriy Yermak ise Biden'ın açıklamalarının ardından, "Gıda güvenliğini sağlamak üzere atılacak olası ve faydalı adımlardan sadece biri bu. Fakat aynı zamanda, limanlarımız için açık bir koridora ihtiyacımız var" dedi.

Ukrayna, tahılın ülkeden çıkarılmasının en iyi yolunun Karadeniz üzerinden nakliyat olduğunu savunuyor. Ancak savaşın başlamasından bu yana özellikle Odessa olmak üzere, bölgedeki limanların etrafına hem Ukrayna hem Rusya tarafından mayın döşenmiş durumda. Türkiye'nin arabuluculuğunda gıda krizinin sonlandırılması, mayınların temizlenmesi ve Karadeniz-Boğazlar rotası üzerinden bir tahıl koridoru açılması konusunda yapılan görüşmelerden henüz somut sonuç alınmış değil.

Rusya ve Ukrayna, küresel tahıl tedarikinin üçte birinden sorumlu. Ukrayna aynı zamanda mısır ve ayçiçek yağı ihracatı yaparken, Rusya da kilit önemdeki bir gübre ihracatçısı. Savaşın başından bu yana tüm bu ürünlerin küresel tedarikinde sıkıntı yaşanıyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya