BM'nin Irak misyonundan Zaho tepkisi: Kınıyoruz

BM'nin Irak misyonundan Zaho tepkisi: Kınıyoruz
Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu, Zaho'da en az sekiz sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı. Herhangi bir tarafın suçlu olarak gösterilmediği açıklamada, "derinlemesine soruşturma" ve "karşılıklı ihlallere son verme" çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Duhok'ta turistik bir tesisi hedef alan ve en az sekiz sivilin yaşamını yitirdiği saldırıyı kınadı. UNAMI'nin açıklamasında, saldırıya yol açan koşulların belirlenmesi için derinlemesine bir soruşturma çağrısı yapıldı.

'IRAK'IN EGEMENLİĞİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ'

Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada sorumlu olarak herhangi bir tarafın adı anılmazken, "Siviller bir kez daha patlayıcı silahların rastgele yol açtığı sonuçlara maruz kalıyor. Uluslararası hukuka göre, saldırılar sivil nüfusu hedef almamalı" denilerek şöyle devam edildi:

"UNAMI bu nedenle, saldırının hangi koşullarda düzenlendiğinin saptanması için derinlemesine bir soruşturma çağrısında bulunuyor ve Irak Cumhuriyeti'nin egemenliği ile toprak bütünlüğüne her zaman saygı gösterilmesi gerekliliğini vurguluyor."

'İHLALLERE SON VERİLMELİ'

Açıklamada, BM'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanşne Hennis-Plasschaert'in Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingdeki şu sözleri hatırlatıldı: "Baktığımız şey nedir? Irak'ta yeni normal olarak havan topları ve füzeler mi? Bu, çıkarları ilerletmenin çok riskli bir yolu ve Irak devletini daha da zayıflatıyor."

UNAMI'nin açıklamasının sonunda ise ilgili tüm taraflara "ihlallere gecikmeden son verme" çağrısı yapıldı.

TÜRKİYE SUÇLAMALARI REDDETTİ

Iraklı yetkililer, Duhok'ta bir turistik tesisi hedef alan saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutmuştu. Dışişleri Bakanlığı ise yazılı açıklamasında Irak'a başsağlığı dilerken, suçlamaları reddetmiş ve "Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır" ifadelerini kullanmıştı. Açıklamada, "Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz" denilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya