Bodrum limanının işletmeci şirketi: Abramoviç'in yatına izni biz değil, Türkiye verdi

Bodrum limanının işletmeci şirketi: Abramoviç'in yatına izni biz değil, Türkiye verdi
Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu sonrası Avrupa Birliği ve İngiltere'nin yaptırım uygulama kararı aldığı Rus oligark Roman Abramoviç'in Bodrum'a demirleyen yatı kriz çıkardı. Bodrum limanının işletmecisi olan Londra merkezli Global Ports Holdings şirketi, yaptırımları deldiği suçlamasını reddederek topu Türkiye'ye attı.

Global Ports Holdings'den (GPH) yapılan açıklama, İngiliz basınına konuşan uzmanların Abramoviç'in yatının Bodrum'a demirlemesine izin verilmesinin yaptırım ihlali olabileceği yönünde görüş beyan etmesinin ardından geldi. Rus oligarkın ve yatın isimlerinin anılmadığı açıklamada, 'İngiltere'nin yaptırımlarına tabi tutulduğuna inanılan bir kişinin sahibi olduğu düşünülen süper yata izin verilmesi kararında şirketin dahli olmadığı' belirtildi.

'YASAL KARARLARA UYMAK ZORUNDAYIZ'

Açıklamada, limanlara giriş izni verilmesinden Türkiyeli yetkililerin sorumlu olduğu aktarılırken "GPH, uygulanabilir yasalar çerçevesinde yasal olduğu sürece böyle bir karara uymak zorundadır" ifadeleri kullanıldı.

GPH, dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecesi olarak Türkiye’de Kuşadası, Bodrum ve Antalya limanlarının da işletmesini elinde bulunduruyor.

SOLARİS BODRUM'A 22 MART'TA DEMİR ATTI

Rus milyarder Abramoviç'in 140 metre uzunluğundaki 600 milyon dolarlık süper yatı Solaris, yaptırım kararlarının ardından acil onarım gördüğü Barselona'dan 8 Mart'ta ayrılmış, dört gün sonra AB üyesi olmayan Karadağ'da durmuş ve 21 Mart'ta Bodrum'a demirlemişti. Abramoviç'in bir diğer süper yatı olan 162 metre uzunluğundaki Eclipse de 22 Mart'ta Marmaris limanına gelmişti.

FT: ŞİRKET YAPTIRIMLARI İHLAL EDİYOR OLABİLİR'

Financial Times gazetesi geçtiğimiz cuma günü yayımladığı haberde, GPH'nin Londra borsasında kayıtlı bir şirket olarak yata izin vermesinin ve herhangi bir ücret almasının yaptırımları ihlal ediyor olabileceğini savunmuştu. Kennedys isimli hukuk firmasının ortaklarından Michael Biltoo GPH'nin 'kesinlikle çok büyük bir risk aldığını' söylerken, "Biz onlara danışmanlık yapıyor olsaydık 'Durun, bazı kontroller yapmanız gerekiyor' derdik" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya