Bu da CHP'nin raporu: Depremin maliyeti 126.3 milyar dolar

Bu da CHP'nin raporu: Depremin maliyeti 126.3 milyar dolar
Kahramanmaraş depremlerinin ardından CHP de bir rapor hazırlayarak tahmini maliyeti hesapladı.

CHP Ekonomi Politikaları Başkanlığı, genel başkan yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda 'Kahramanmaraş Depremlerinin Türkiye Ekonomisine Olası Maliyeti, Yansımaları ve Atılması Gereken Adımlar' raporunu hazırladı.

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre raporda, yıkılan binalar, hasar gören araçlar, üretim faaliyetlerindeki azalma ve enkaz kaldırmaya harcanan para dikkat alındı.

Depremin tahmini maliyetinin 126.3 milyar dolar, yani 2,4 trilyonu bulduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, depremin yol açtığı hasarın Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükün yaklaşık 2 trilyon TL (103,6 milyar dolar) olduğunu tahmin etmişti.

Kalem kalem hesaplama

Raporda, depremler nedeniyle oluşan bina kayıp ve hasarının 44.2 milyar doları bulduğu ifade edilerek şunlar kaydedildi: “Buna kaybedilen ev eşyaları nedeniyle oluşan 6.6 milyar dolarlık zarar ile kaybedilen araç ve otomobiller nedeniyle oluşan 1.5 milyar dolarlık kayıplar da eklenince vatandaşın gördüğü doğrudan zarar 52 milyar doları aşıyor. Deprem nedeniyle altyapı, tarım, sanayi ve hizmet sektörleri kaynaklı fiziki hasar 24.3 milyar dolara; üretim faaliyetlerinin azalması sonucu oluşacak katma değer kaybı 13.3 milyar dolara ulaşıyor. Yıkım, hafriyat, konteyner, iaşe ve idame harcamaları 18.9 milyar dolar; Türkiye’nin beşeri sermaye kaybı ise 17.6 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Böylece depremin toplam faturası 126.3 milyar dolara çıkıyor." (Kısa Dalga)

Ekonomi