Erdoğan: Rusya'nın açıklamasına saygı duymak zorundayız

Erdoğan: Rusya'nın açıklamasına saygı duymak zorundayız
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Endonezya'daki G20 zirvesinde basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın gündeminde Taksim'deki saldırıdan NATO ülkesi Polonya'nın topraklarına füze düşmesine kadar birçok konu vardı.

Cumhurbaşkanı, Rusya'nın Polonya'ya füze düşmesiyle ilgisinin bulunmadığını açıklamasını saygıyla karşılamak gerektiğini kaydetti.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

* Rusya'nın yaptığı açıklamaya saygı duymak durumundayız. Rusya'nın 'Bizimle bu işin alakası yoktur' demesi bizim için önemli. Sabah Scholz ile görüşmede bunun detay araştırmasının yapılması gerektiğini söyledi. Biden'ın da bu füzelerin Rus yapımı olmadığını açıklaması herhalde Rusya ile ilgili olmadığını göstermektedir. Onun için inceleme-araştırma şart.

ENFLASYON MESAJI

* Aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının tüm ekonomileri zorladığı görülüyor. Pek çok bölgede 60 yılın zirvesine ulaşan enflasyon rakamları karşılaşılan sıkıntıların büyüklüğünü gösteriyor. Alışılageldik usullerle enflasyonu düşürme formülünün henüz isteneni veremediğini görüyoruz.

* Küresel ekonomiyle ilgili giderek artan resesyon tartışmaları bizi bekleyen tehlikelere işaret ediyor. Bir çıkış yolu bulunamazsa mevcut durumun kötüleşeceğini gösteriyor. Bu kriz tüm ülkelerin krizidir ancak küresel ekonomideki kötüleşmenin en şiddetli vurduğu yerler Afrika ve Asya'daki kırılgan devletlerdir.

'HAVA NORMALE DÖNDÜ'

* (İstiklal'deki saldırı) Şu anda sorgulamalar devam ediyor ve bildiğiniz gibi 81 yaralımız vardı. Yaralı sayısı 25'e düştü, 6 vefat var. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor bunların araştırılması gerekiyor. Kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım.

* (Yeni operasyon ihtimali) Şu anda araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmaların neticesinde ne gerekiyorsa onu yapacağımızı dünyanın bilmesi gerekiyor. Endonezya'dan aldığımız taziyeler bizim için önemlidir. İstiklal Caddesi'ndeki saldırının ardından hava normale dönmüştür. Zaten 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz.

* (Yunanistan'a tepki) Kuzey Kıbrıs'la ilgili bizim Türk Devletleri Teşkilatı'nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir yerden herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur, bu iş bitmiştir. Olumsuz yaklaşan ülkelere gereken cevabı veririz. (Kısa Dalga)

Gündem