Ev hapsindeki Av. Akıncı: Rüşvet iddialarını İsmail Uçar da söylüyor, peki ona ne oldu?

Ev hapsindeki Av. Akıncı: Rüşvet iddialarını İsmail Uçar da söylüyor, peki ona ne oldu?
Adliyedeki rüşvet iddialarıyla ilgili paylaşım yaptığı için ev hapsine alınan Avukat Eyyup Akıncı, “Biz, kral çıplaktır dediğimiz için bu muameleyi görüyoruz. Peki aynı iddiaları dile getiren İsmail Uçar, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı, ona bir şey yapılıyor mu? O da aynı iddiaları söylüyor. Peki ona ne oldu?” diye sordu.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın rüşvet iddialarını içeren dilekçesini Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) vermesinin ardından sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımlar yapan Avukat Eyyup Akıncı’ya ev hapsi verildi.

Mahkemenin 15 Kasım’da verdiği karar, 17 Kasım’da hayata geçirildi. 13 gündür ev hapsinde olan Bağımsız Avukatlar Platformu üyesi, ceza avukatı Eyyup Akıncı, hakkındaki kararın absürt ve kanunsuz olduğunu savundu.

Gerçek Gündem’den Sema Kızılarslan’a konuşan Av. Akıncı, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya sunduğu dilekçeyi hatırlatarak, “Rüşvetin belgesi olmaz. İki kişi arasında olan bir şeydir. Bu ifşa edilirse rüşvet veren de alan da cezalandırılır. Dolayısıyla kimse kendisine yönelik bir soruşturmada tanık olmaz” dedi.

Akıncı, şöyle devam etti: “Tam bu süreçler yaşanırken bana gelen başvurulardan, müvekkillerimden, meslektaşlarımdan son bir yıldır duyduğum rüşvet iddiaları ile ilgili bir tweet metni yazdım. Paylaşımlarıma Adalet Bakanlığı’nı etiketledim. Bana gelen isimleri ve müvekkillerimin adını veremeyeceğimi de söyledim.

Bütün davaları incelendi

“Paylaşımdan hemen sonra bir soruşturma başlatıldı. Ertesi gün bir basın açıklaması yayınladı Küçükçekmece Adalet Sarayı ve bütün davalarımın incelenmeye başladığını öğrendim. Kendileri için uygun gördükleri iki dava dosyamı ifşa da ettiler. Dosyalar üzerinden beni tehdit edecekleri ve benimle uğraşacakları kanaatine vardım. Soruşturma dosyasına beni şüpheli olarak eklediler ve hakkımda yakalama kararı çıkardılar.

“Ama tanık olarak çağırıldım. Aynı dosyaya şüpheli olarak da eklemişler. Üç polis göndermişlerdi. Polisler, ‘Avukat Bey, hiçbir şey bilmiyoruz. Sadece sizi götürmemiz gerektiği söylendi’ dediler. ‘Tanıkları adliye götüremezsiniz. Hangi soruşturmayla ilgili geldiniz?’ diye sordum. Tanık olup olmadığımı bana söyleyemeyeceklerini söylediler. Adliyeye gittik. Önceye yakalama kararına itiraz ettik. İtirazımızı değerlendirmediler.

“Savcı ‘Ben bu adliyenin patronuyum’ dedi”

“Tabii savcının oradaki hal ve tavır davranışları bile birtakım şeyleri gösteriyordu. Çok agresif, aşırı saldırgandı. Bağırdı çağırdı. ‘Ben bu adliyenin patronuyum’ dedi. Yani böyle bir savcı gördük karşımızda. İfademde müvekillerim hakkında onların izin ve onayı olmadan konuşamayacağımı özellikle belirttim.”

“Absürt ve kanunsuz”

Yakalama kararının ardından gözaltında ifadesi alınan Akıncı, ev hapsine kararını şöyle değerlendirdi:

“Kaçmak isteyen bir kişi ev hapsine alınabilir. Delilleri karartacak olan bir kişi tutuklanabilir ama sürekli adliyelerde olmaktan başka bir işi olmayan bir avukatın ev hapsine alınması çok absürt bir durum. Bariz bir şekilde kanunsuz bir işlem. 15 Kasım’da ev hapsi kararı verildi. 17’si itibariyle uygulanmaya başlandı.”

“Amaç iddiaları araştırmak değil”

Ev hapsi kararlarının uygulanmasının 1-2 ayı bulabildiğini ancak kendisi hakkındaki kararın hemen uygulandığını söyleyen Av. Akıncı, yargıdaki rüşvet iddialarını gündeme getiren avukatların, gazetecilerin soruşturulduğu ancak iddiaların ve şaibelerin dikkate alınmadığını söyledi. Akıncı, “Amaç iddiaları araştırmak değil. Amaç bağcıyı dövmek.

“İsmail Uçar da aynı iddiaları söylüyor”

Biz, kral çıplaktır dediğimiz için bu muameleyi görüyoruz. Peki aynı iddiaları dile getiren İsmail Uçar, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı, ona bir şey yapılıyor mu? O da aynı iddiaları söylüyor. Peki ona ne oldu? Biz avukat olmamız hasebiyle artık ne amaçladılar ne yapmaya çalıştılar bilmiyoruz. Düşünün birilerine diyorsunuz ki, ‘Evet, bizim böyle rüşvet iddialarımız var’ ve hemen sizin tutuklatıyorlar. Yapılması gereken rüşvet iddialarının araştırılması.” (Kısa Dalga)

Gündem