Fatih Altaylı, Şeyh Said’e karşı Hitler’i savundu: Hain değil, adı caddeye verilebilir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yeni yapacağı yola Şeyh Sait'in adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. Gazeteci Fatih Altaylı, Şeyh Said için kullandığı "haysiyetsiz" ifadesinden sonra, bu kez de Şeyh Said’e karşı, milyonlarca kişinin katline neden olan tarihin en acımasız diktatörlerinden Adolf Hitler'i savundu.

Konuşmasında “Hitlerin bile adının sokağa verilmesinin bir mantığı var” diyen Altaylı, Şeyh Said’in adının verilmesine itirazını yineledi.

Şeyh Sait'in bulvarına dönük itirazını, Avrupa’nın göbeğinde işlenen insanlık suçunun soykırımcı Adolf Hitler üzerinden ön eklendiren Fatih Altaylı şöyle dedi:

Almanya’da bir sokağa Hitler adı verilmesinin bir mantığı var da Şeyh Said bulvarının mantığı yok. Evet Hitler bir savaş suçlusu, evet Hitler Almanya’ya falan filan bir sürü şey ama sonuçta, Hitler seçimle gelmiş, Almanya’ya büyük yanlışlar yapmış, berbat bir politikacı. Berbat devlet adamı, faşist bir diktatör falan filan ama hain değil. Almanya’ya bile isteye isyan etmemiş. Almanya’yı parçalamaya, bir toprak koparmaya çalışmamış. Alman devleti tarafından yargılanıp, Alman mahkemeleri tarafından yargılanıp, hain olarak ilan edilmiş birisi değil. Bu yüzden Almanya aradan zaman geçtikten sonra diyebilir ki bu adam şöyleydi, böyleydi bizim şansölyemizdi. Sonradan sapıtmış olsa da bir sürü suçu muçu olsa da, Almanya’yı seven bir adamdı diye caddeye ismi verilebilir. Tabi ki kıyamet kopar ama bir mantığı var. Bunun mantığı yok…

Hakaretleri peş peşe sıralamıştı

Gazeteci Fatih Altaylı geçtiğimiz günlerde de kendi programında Şeyh Said’e hakaret etmişti.

Altaylı, "Sözde yerli ve milli bir iktidarımız var. Türkiye’ye karşı İngilizlerle işbirliği yaparak daha Türkiye kuruluş aşamasındayken isyan etmiş, bu ülkeyi yıkmaya, bölmeye çalışmış bir haysiyetsiz, bir şerefsizin adını bir rezilin adını siz bir bulvara veriyorsunuz. Şeyh Sait İsyanı diye bir isyan var. Yani o zaman yarın bir bulvara Öcalan bulvarı adını verecek misiniz?" demişti.

Altaylı'nın sözleri ardından Diyarbakır Barosu da suç duyurusunda bulunmuştu. Duyuruda, "Şüpheli tarafından merhum Şeyh Said efendi hakkında, "haysiyetsiz", "şerefsiz" ve "rezil" gibi söylemlerde bulunduğu, merhum Şeyh Said efendinin anısına hakaret edildiği gözetilerek, şüphelinin cezalandırılması gerekir" denilmişti. (Kısa Dalga)

Gündem