Fezada tanıdık simalar: Suudiler de uzaya dönüş kararı aldı

Fezada tanıdık simalar: Suudiler de uzaya dönüş kararı aldı
İktidarın uzaya çıkma kararı çerçevesinde Türk astronot adaylarından gelen başvuru süreci devam ederken bundan 37 yıl önce uzaya giden ilk Arap, ilk Müslüman ve ilk Suudi astronot olan Sultan bin Selman da geri dönüş sinyali verdi. Uçuşu ramazana denk geldiği için uzaya oruçlu giden bin Selman insanların iyiliği için uzaya döneceklerini söyledi.

Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasını kapatarak Suudi Arabistan'la yakınlaşma kararı alan iktidarın uzay hedefini açıklamasının ardından Suudi Arabistan'dan da benzer bir hamle geldi.

Uzaya çıkan ilk Arap, ilk Müslüman ve ilk Suudi astronotu olan Sultan bin Selman, tarihi uçuşun 37. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Arap astronotların insanlığın iyiliği için uzaya döneceğini söyledi.

Gazete Duvar'ın Dubai merkezli Al Arabiya kanalından aktardığına göre Kral Selman'ın oğlu, 65 yaşındaki Sultan bin Selman, “Suudi Arabistan elbette uzaya geri dönüyor. Sınırları zorlamak ve Dünya'da teknoloji olanaklarını artırmak perspektifiyle uzaya dönmeliyiz" dedi.

Suudi Uzay Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı olan Sultan bin Selman, 2018'de komisyona atandığında Kral Selman'a en az üç yıl önerdiğini ve uzaya yeniden çıkmak için çalışmaların sona yaklaştığını belirterek "Her şey planlandı ve hükümete önerildi, ana plan halen gözden geçiriliyor" açıklaması yaptı.

Astronot Selman, uzaya çıktığı ânı ise "fantastik" olarak nitelendirdi:

“Uzaya çıktığınızda ülkeler arasındaki o yapay sınırları aşıyor, coğrafya kitaplarındaki gibi gözükmediğini fark ediyorsunuz. Şu anda, 2022'de ne yaptığımıza bakın. Savaşlar, bombalamalar, öldürmeler... Sanki geçmişi unutmuşuz gibi. Dünya o kadar küçük ve kırılgan görünüyor ki, biz insanların bunu neden kendimize hatırlatmadığımızı bilmiyorum. Bazen asıl noktayı kaçırıyoruz."

17 Haziran 1985'te dünya yörüngesini terk eden bin Selman, uçuş ramazan ayına denk geldiği için oruçlu olarak uzaya gitmiş yanına Kur'an ve tespih de almıştı. Beş Amerikalı ve bir Fransız astronotun da yer aldığı mürettebat 24 Haziran'da Florida saatiyle 9.11'de Dünya'ya dönmüştü.

ERDOĞAN: UZAY NAMUS BORCUMUZDUR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da uzay çalışmalarının önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanmıştı:

Uzay deyince tek anladıkları gençliklerinde, çocukluklarında seyrettikleri uzay filmleri olan vizyonsuzlara kötü bir haberimiz daha var. Yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece'yi 2023 Ocak ayında Türksat 6A'yı da 2023 ortalarında uzaya fırlatıyoruz. Böylece uzaydaki uydu sayımız Bay Kemal 10'a yükselecek. Uzaydaki çıkarlarımızı da savunmak bizim namus borcumuzdur. Ay yüzeyine araç göndermeye, bilim insanı yetiştirmeden her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz."

VARANK: BEN GİDEMEM KLOSTROFOBİM VAR

Uzay çalışmalarının başındaki isimlerden olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Türkiye'nin uzay programıyla ilgili "Siz gitmek ister miydiniz?" sorusuna "Ben gidemem. Öyle kapalı ortamlarda bulunamam. Klostrofobim var" diye cevap vermişti.

Türk astronot adaylarının başvuru süresi 30 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

Dünya