Fırıncılar Konfederasyonu'ndan Cihan Kolivar'a suç duyurusu: Nimetle dalga geçilmez

Fırıncılar Konfederasyonu'ndan Cihan Kolivar'a suç duyurusu: Nimetle dalga geçilmez
Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ın "Aralık ayı gelmeden ekmek 7,5 liraya çıkacak" iddiasını yalanladı. Balcı, Kolivar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarının aralık ayında 7,5 TL olacağını iddia ettiği yayındaki "Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor" sözleri nedeniyle tutuklanan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ı eleştirdi. Balcı, Kolivar'ı yalanlarken hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

"Kendisinin fırıncı olmadığı, fırıncı esnafını hiçbir şekilde temsil etmeyen 30 tane üye yapan, İstanbul’da 3 bin tane işletmemiz varken bu mesleği icra etmeyen kişiyi şiddetle kınıyoruz, nefretle karşılıyoruz. Doğru bulmuyoruz" diyen Balcı özetle şunları söyledi:

"Aynı kişi Türk milletimize hakaret ettiği gibi yanlış ifadeler kullanarak gerçekle bağdaşmayan açıklamalarda bulunmuştur.

İnsanımızın yılda 210 kilogram ekmek tükettiğini söylüyor. Oysaki bizim insanımız yılda 81 kilo ekmek tüketiyor. Yani, günde ortalama 224 gram ekmek tüketiyor.

Bayanlar günde 200 gram, erkekler 250 gram ekmek tüketebilir. Eğer onun gibi yılda 210 kilogram ekmek tüketmiş olursa, biz 243 milyon adet ekmek tüketmiş olmamız gerekiyor.

Türkiye’de bugün 96 milyon adet ekmek tüketiliyor. 101 milyon adet ekmek üretiliyor. Yaklaşık, 4 bin 900 milyon adet israf ediliyor. Yani rakamlara baktığımızda ‘ben bilimsel veriler açıklıyorum’ diye açıklama yaptığında hiçbir bilimle alakası olmayan, tamamen talihsiz bir açıklama olduğunu görüyoruz.

“NİMETLE DALGA GEÇİLMEZ” DEDİ VİTAMİN EKSİKLİĞİNİ ANLATTI

Ekmekle alakalı küçümseyici ifadeler kullanması saygısızcadır. Ekmek dünyada yaşayan insanlar için nimettir. Nimetle dalga geçilmez. Ekmek, insanlarımızın vazgeçilmezidir.

Ekmek, B1, B2, B6 vitaminlerinin yanında magnezyum, çinko gibi elementleri de barındırır. Peki, B1 vitamin eksikliği olduğunda ne olur? Sinir sistemi bozukluğu kabızlık, beriberi hastalığı yaşanır. B2 vitamini eksikliğinde de yorulma, diş etlerinde bozukluk, cildin sertleşmesi anlamına gelir. B6 vitaminin eksikliğinde de ileri derecede Parkinson hastalığı meydana gelir.

Demek ki şu an yapmış olduğumuz açıklama ile vatandaşımızın çok fazla söylendiği gibi ekmek tüketmediği, ihtiyacı kadar ekmek tükettiğini ifade etmiş oluyoruz. Bu kişiler hiçbir yetkisi yokken, fiyat talep etme yetkisi olmamasına rağmen komisyonda, bir görevi olmamasına rağmen kanunla tanımlanan bir görevi olmamasına rağmen ekmek fiyatı konusunda, ekmek aralık ayında 7,5 lira olacak açıklaması da gerçek dışıdır. Çünkü, bu kişilerin fiyat talep etme yetkisi de yoktur.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK… DÜN RTÜK BAŞKANIMIZA GÖRÜŞTÜM”

Dün biz bu kişiyle ilgili, Ankara savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu tür yetkisiz kişilerin ekmek konusunda kamuoyunda yanlış bilgilendirmemesi konusunda dün RTÜK başkanımıza görüştüm, yazımız ile müracaat edeceğiz. İlgili yayın kuruluşları temsil yetkisi olmayan, kanunla yetki verilmeyen kişilerin açıklamalarına yer verilmemesi konusunda. Bu tür kişiler yanlarına belediye denetim elemanı alarak, fırınları denetlemeye gittiği ihbarları da bize geliyor. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için de bugün İçişleri Bakanlığı’mıza da konuyla ilgili müracaatımızı yapacağız.

“ERDOĞAN’IN TALİMATI İLE DESTEKLERİN DEVAM ETMESİ ESNAFIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLATMAKTA”

Ekmek fiyatlarına gelecek olursak, yanlış bilgilendirme ile ekmek konusunda halkımızı tedirgin etmememiz gerekiyor. İlgili bakanlığın TMO’nun, Ticaret Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ekmek konusunda mağduriyet yaşanmaması için çalışma yapıldı. En son haziran ayında uzun süredir desteklenmelerin devam etmesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile desteklerin devam etmesi esnafımızı büyük ölçüde rahatlatmakta." (ANKA)

Gündem