Herkes Bodrum'u biliyor... Muğla'nın en güzel ilçesi bakın neresiymiş

Herkes Bodrum'u biliyor... Muğla'nın en güzel ilçesi bakın neresiymiş
Bodrum, Muğla'nın en popüler ve bilinen ilçelerinden biri olsa da, Muğla'nın en güzel ilçesi aslında Köyceğiz'dir. Köyceğiz, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz coğrafyasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Köyceğiz, Muğla'nın batısında yer alan bir ilçedir ve hem deniz hem de doğa turizmi için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. İlçenin merkezinde bulunan Köyceğiz Gölü, etrafındaki yeşilliklerle birlikte görsel bir şölen sunmaktadır.

Köyceğiz ilçesi hudutları içerisinde yer alan suyu kükürtlü bir göldür. Yüzölçümü 54 km² dir. Denizden yüksekliği 8m, derinliği ise 15-150m arasında değişir. Namnam, Kargıcak ve Yuvarlak Çaylarından beslenmektedir.

Ayrıca Dalyan Nehri'nin de buradan geçmesi, ilçenin doğal güzelliklerine ayrı bir değer katmaktadır.

Tarihi dokusuyla da dikkat çeken Köyceğiz, antik çağlardan kalma kalıntıları ve eski yerleşim alanlarıyla tarih tutkunlarını cezbetmektedir. Aynı zamanda ilçenin çevresinde bulunan Karia Yolu ve Kaunos Antik Kenti de tarihi zenginliğiyle ilgi çekmektedir.

koycegiz-ekincik.jpg

KÖYCEĞİZ PORTAKALI

Köyceğiz portakalı coğrafi işareti başvurusu, Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan incelemeler neticesinde, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 22.06.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 24.05.2022 tarihinde tescil edilerek 01.06.2022 tarihinde 2022/126 Sayılı Resmi Türk Patent ve Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilmiştir.

Köyceğiz, aynı zamanda doğal yaşamı koruma konusunda da öncü bir konumdadır. İlçe sınırları içinde bulunan Sülüngür Gölü ve Ekincik Koyu gibi alanlar, koruma altına alınmış doğal yaşam alanlarıdır ve burada endemik bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır.

Köyceğiz hakkında kısa bilgi:

Köyceğiz 1860 yılında kurulmuş olup, 1524,25 Km² yüzölçümünde, nüfusu köyleri ile birlikte 36.389'dur. Doğusunda Ortaca ve Dalaman İlçesi, Batısında Marmaris ve Ula İlçesi, Kuzeyinde Denizli İli, Güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Rakımı 14,71 metredir.


İlçe, Tarihçi Herodot ve Coğrafyacı Strebon ile Şair Homeros’ a göre M.Ö. 3000 yıllarında KARYALILAR ve LİKYALILAR tarafından iskan edilmiştir. Çevrede bu devirlere ait şehir kalıntıları, kaleler, su kemerleri, zirai teraslar ve kaya mezarları bulunmaktadır.


Köyceğiz Gölünün sahille birleştiği bölgede kurulan Kaunos şehri KARİA’ nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden birini oluşturmuştur. Kaunos daha sonra İskender’ in hakimiyetine girmiştir.


Selçuklu Sultanı II. Mesut adına Menteşeoğulları Beyliği tarafından 1291 yılında fethedilmiştir.


İstiklal mücadelesinde, 1919 yılı sonunda Tahirağazade Osman Ağa, Müftü Mehmet Zeki Efendi, Hacı Osman Efendi ve Tevfik Beylerin öncülüğünde Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına katılmıştır.

Kaynak: mugla.gov.tr

İlgili Haberler

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam