Hulusi Akar: Mayınlar bizi sıkıştırmak için kasten bırakılmış olabilir

Hulusi Akar: Mayınlar bizi sıkıştırmak için kasten bırakılmış olabilir
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz’deki serseri mayınlarla ilgili konuştu: Mayınlar kasıtlı mı bırakıldı diye şüphelerimiz var. Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde de bu mayınlar bırakılmış olabilir. Bizi sıkıştırmak için...

Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa kentinin açıklarına döşediği ve çıpalarından kurtularak sürüklendiği belirtilen mayınlar hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan yeni açıklama geldi, Akar, mayınların NATO'yu Karadeniz'e çekmek için kasten bırakılmış olabileceğini söyledi.

'HANGİ ÜLKENİN BIRAKTIĞI BİLİNMİYOR'

AKP'nin son MKYK toplantısında konuşan Akar, şu ifadeleri kullandı: “Karadeniz’deki mayınları kim bıraktı, bilmiyoruz. Rus yapımı ama hangi ülke bıraktı araştırılıyor. 400 civarında mayın olduğu haberleri çıkıyor. Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüştük. Tarama çalışmaları yapıyor onlar da."

'KARADENİZ'E SAVAŞ GEMİLERİNİ SOKMAYACAĞIZ'

Akar, "‘Belki NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde bırakılmış olabilir’ diyenler de var. Bizi sıkıştırmak için" ifadelerini kullanırken, şöyle devam etti: "Ama biz Montrö kurallarına bağlı kalacağız. Karadeniz’e savaş gemilerini sokmayacağız. Karadeniz’in savaşa çekilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu mayınlar halatından kopunca normalde kendini kilitliyor. Ama imha edilen mayınlarda böyle bir sistemin olmadığını gördük. Yani bilerek böyle bırakılmış olabilir mi? Araştırıyoruz.”

RUSYA'YA GÖRE 420 MAYIN VAR

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), mart ortasında yaptığı açıklamada Odessa'ya Ukrayna ordusu tarafından döşenen mayınların İstanbul Boğazı ve Akdeniz için tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunmuştu. FSB'den yapılan açıklamada "Ukrayna Deniz Kuvvetleri Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına yaklaşık 420 adet eski mayın döşedi" denilmiş, "yerinden kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ve ardından Akdeniz havzasının denizlerine sürüklenme olasılığı dışlanmıyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Ukrayna hükümeti bu açıklamayı yalanlasa da, şu ana dek Türkiye karasularında üç, Romanya'da bir mayın imha edildi. (Kısa Dalga)

Gündem