Ukrayna'dan NATO'ya: Karadeniz'e gemi gönderin

Ukrayna'dan NATO'ya: Karadeniz'e gemi gönderin
Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, NATO gemilerinin Karadeniz'e gönderilmesi çağrısı yaptı. Prystaiko, "NATO'nun önemli üyelerinin üçü zaten havzada: Türkiye, Romanya, Bulgaristan" dedi.

Rusya'yla savaşta karşı uçuşa yasak bölge çağrısından vazgeçmiş görünen Ukrayna, bu kez de NATO gemilerinin Karadeniz'e gönderilmesini istedi. Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, NATO'nun ve diğer uluslararası güçlerin 'Karadeniz'de daha aktif rol oynaması' çağrısında bulundu.

GIDA GÜVENLİĞİNİ GEREKÇE GÖSTERDİ

Sky News kanalına konuşan Prystaiko, "Karadeniz'in kilidini açmak zorundayız. Ruslar bizi burada engelliyor. İnsani yardım için buna ihtiyacımız var" dedi. Ukraynalı Büyükelçi, Karadeniz'e NATO gemilerinin gönderilmesinin başta tahıl olmak üzere ihracatın devamı için de için de gerekli olduğunu savunarak, "Dünya çapında gıda güvenliğinin önemli bir kısmından sorumluyuz. Afrika'da birçok ülke Ukrayna tahılıyla doyuyor. Ve bu tahıl, bizim silolarımızda kaldı, ihraç edilemiyor, hiçbir yere gönderilemiyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE, ROMANYA VE BULGARİSTAN ZATEN ORADA'

Karadeniz'e savaş gemisi gönderilmesinin mevcut politikada çok büyük bir değişim anlamına gelmeyeceğini savunan Prystaiko, "Karadeniz'de NATO gemileri... Onları hoş karşılarız. Ve zaten NATO üyeleri var. NATO'nun önemli üyelerinin üçü zaten havzada: Türkiye, Romanya, Bulgaristan. Dolayısıyla zaten oradalar. Bu, büyük bir mesele değil. Birisinin bu çabayı güçlendirmesine ihtiyacımız var. Evet, gelmeleri ve Odesa'ya davet edilmeleri için..." diye konuştu.

İTALYA VE İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLARI TÜRKİYE'YE GELİYOR

Ukrayna elçisinin bu sözlerinden kısa süre sonra, Türkiye, İtalya ve İngiltere savunma bakanlarının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ev sahipliğinde bugün İstanbul’da bir araya geleceğinin açıklanması dikkat çekti. Akar'ın İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile görüşeceği toplantıda Ukrayna'daki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

AKAR, UKRAYNALI MEVKİDAŞIYLA DA GÖRÜŞTÜ

Akar bugün, Ukraynalı mevkidaşı Oleksii Reznikov ile de görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Akar'ın diplomatik çözüme yardımcı olmak ve can kayıplarının artmaması için bir an evvel ateşkes ilan edilmesinin önemini vurguladığı aktarıldı.

KARADENİZ'E KIYISI OLAN ÜLKELER DÜN TOPLANMIŞTI

Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin savunma bakanları, dün Türkiye'nin girişimiyle bir toplantı düzenlemişti. Rusya'nın katılmadığı görüşmede, Karadeniz'deki serseri mayınların da ele alındığı açıklanmıştı.

BATI DÜNYASI RUSYA-NATO KARŞILAŞMASINDAN KAÇINIYOR

Öte yandan, Rusya'nın operasyonunun başlamasından sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Batı'ya yaptığı uçuşa yasak bölge çağrıları, NATO ile Rusya'yı doğrudan karşı karşıya getireceği gerekçesiyle reddedilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya