İngiltere, Kuran yakacağını duyuran aşırı sağcı Paludan'ın ülkeye girişini yasakladı

İngiltere, Kuran yakacağını duyuran aşırı sağcı Paludan'ın ülkeye girişini yasakladı
Kuran yakma olaylarının arkasındaki isim olan ve aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan’ın benzer bir eylem için İngiltere’ye girmesi yasaklandı.

İngiltere’nin kuzeyindeki Wakefield kentindeki bir okulda, Kuran’a zarar verdikleri için dört öğrenci şubat ayında okuldan uzaklaştırılmıştı. Paludan da bu kentte Kuran yakma eylemi yapmak istediğini duyurmuştu. Pazar günü Twitter’dan bir video yayınlayan Paludan, şehre gelerek, “demokratik olmayan güçlere karşı mücadele edeceğini” iddia etmişti.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre İngiltere’nin güvenlikten sorumlu kabine yetkilisi Tom Tugendhat, Paludan’ın ülkeye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Paludan, daha önce Danimarka'da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020'de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Paludan, Fransa ve Belçika'nın yanı sıra diğer bazı Avrupa ülkelerinde de benzer Kuran yakma eylemleri planlamaya çalıştı. Bazı eylemleri sonrası ilgili kentlerde olaylar çıktı.


2023 Ocak ayının sonunda Stockholm’deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakmış, bu olay İsveç ve Türkiye ilişkilerine etki etmişti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ifade özgürlüğü bağlamında eyleme izin verildiğini söylemiş, "Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" mesajı vermişti. Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan 2019’da yapılan seçimlerde yüzde 1,8’lik bir oy oranına ulaşmıştı.

Dünya