İran'da protestolar liselere yayıldı

İran'da protestolar liselere yayıldı
İran'da Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan ve kadınların başını çektiği protestolar, eğitim yılının başlamasıyla okullara da yayıldı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin Tahran'da ahlak polisi tarafından "başörtüsünü düzgün takmadığı" gerekçesiyle 13 Eylül'de gözaltına alınması ve 16 Eylül'de hastanede hayatını kaybetmesi sonrası başlayan protestolar büyüyerek sürüyor. Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin ön plana çıktığı protestolarda, güvenlik güçlerinin öğrencilere müdahalelerini gösteren videolar da sosyal medyada paylaşılıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre Şiraz kentinde çekildiği belirtilen bir videoda, kız öğrencilerin, okulu ziyaret eden paramiliter Besic güçlerinin sözcüsünün konuşmasını slogan atarak protesto ettiği görülüyor. Sözcüye "Defol git" diye bağıran ve başörtülerini çıkararak sallayan öğrenciler, sözcünün konuşmasına izin vermedi. Reuters görüntülerin Salı günü Şiraz kentinde çekildiğini teyit edebildiklerini duyurdu. Besic güçleri, üç haftadır süren protestoları bastırmaya çalışan Devrim Muhafızlarına destek veriyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de ülkede devam eden protestoların arkasında ABD ve İsrail’in olduğunu iddia etmişti.

Dünya