İran'dan Ankara-Şam ilişkisine destek

İran'dan Ankara-Şam ilişkisine destek
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Ankara-Şam hattındaki diyalog olasılığını değerlendirdi: Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden inşa edildiğini görmek istiyoruz. Bu, onların yanı sıra bölgenin de çıkarına olur.

Suriye'nin en yakın bölgesel müttefiki olan İran, son günlerde Ankara-Şam hattında gündeme gelen olası diyaloğa destek verdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Türkiye'ye Suriye yönetimiyle ilişkilerini düzeltme çağrısı yaparken, son günlerde Ankara'dan açıklamaları 'cesaret verici' bulduklarını söyledi.

Tasnim haber ajansındın aktardığına göre, Kenani basın toplantısında yaptığı açıklamada Ankara-Şam ilişkilerinin yeniden inşa edilmesinin bölgenin çıkarına olacağını belirtti. İran'ın "Türkiye hükümetinin Suriye'deki gelişmelere ilişkin bakış açısını düzeltmesini umduğunu" söyleyen Kenani, "Türk yetkililerin söylediği şeyler cesaret verici. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden inşa edildiğini görmek istiyoruz. Bu, onların yanı sıra bölgenin de çıkarına olur” dedi.

‘SURİYE’YE YAKLAŞIM DEĞİŞİYOR’

İranlı sözcü, hem bölge hükümetlerinin hem de bölge dışındaki ülkelerin Suriye'deki gelişmelere dair dair gerçekçi bir yaklaşım benimsemeye başladığını ve ülkedeki krizin de 'belirli ülkelerin mantıksız davranışlarının sonucu olduğunu' belirtti. Kenani, "Suriye'de yeni koşulların oluştuğuna tanıklık ediyoruz. Bu, Suriye hükümetinin kritik durumu atlattığı ve terörle savaşta büyük bir başarı elde ettiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Sözcüsü, hatalı bir şekilde Suriye'yi terk eden ülkelerin aşamalı olarak geri döndüklerini söyledi.

SURİYE DEVLET AJANSI TÜRKİYE İLE İLGİLİ SÖZLERİNİ VERMEDİ

Kenani'nin açıklamalarını haberleştiren Suriye devlet ajansı SANA'nın ise Şam-Ankara diyaloğuna dair bölümleri vermemesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen haftalarda MİT ile Suriye istihbaratının birlikte çalıştığını söylemiş, son olarak Ukrayna dönüşünde de "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok... Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da muhalif gruplarla Esad yönetiminin uzlaşması gerektiğini belirtmişti. (Kısa Dalga)

Gündem