IŞİD’in kiliselere saldırı planları biliniyordu: İddianameye girmişti

IŞİD’in kiliselere saldırı planları biliniyordu: İddianameye girmişti
Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde bir kişinin öldürüldüğü saldırıyı üstlenen IŞİD'in geçen yıl da İstanbul'da kilise ve sinagoglara saldırı planları yaptığı savcılık iddianamesinde yer aldı.

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybederken yaşanan olayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Bakan Yerlikaya gün içinde 30 adrese baskın yapıldığını belirtti ve yakalanan 2 katil zanlısının yabancı uyruklu olduklarını açıkladı.

Artı Gerçek'te Hale Gönültaş'ın 23 Ocak'ta yayınlanan 'IŞİD'in konsolosluklar, kilise ve sinagoglara 'canlı bomba' saldırısı planları ortaya çıktı' başlıklı haberinde, Horasan kolunu güçlendirmek için Türkiye'yi üs olarak kullanan örgütün faaliyetleri iddianamedeki bilgilere dayanarak ortaya konulmuştu.

Kuran yakma eylemine misilleme hazırlığı

Buna göre, 2023 Mart ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de Kuran’ı Kerim yakılması üzerine, IŞİD’in Horasan kolunun İstanbul sorumlusu A.C.’ye İstanbul’da İsveç ve Hollanda konsolosluklarına yönelik saldırı gerçekleştirilmesi talimatı verildi.

Kafkasya’dan İstanbul’a gelen ve Afganistan’a gitmek üzere yerleştirildikleri güvenli evlerde bekleyen üç IŞİD’li İstanbul saldırısı için görevlendirildi. IŞİD’liler turist kılığında konsoloslukların etrafında gözetim yaptı. İsveç ve Hollanda Konsolosluğu ve çevresinin fotoğraf ve videolarını çekti.

IŞİD’liler, keşif sonrası örgütün İstanbul yöneticisi A.C.’ye, “Güvenlikleri yetersiz buldukları, iki güvenlik görevlilerinin olduğunu ve bu güvenlik noktalarından çatışarak konsolosluk içine girebilecekleri, el bombaları ile de ceset sayısını arttıracakları" şeklinde bilgi verdi.

Surp Pırgıç Kilisesi, Neve Şalom Sinagogu ve İstanbul Aşkenazi Sinagogu'na dair planlar

Bu sırada örgüt, saldırının boyutunu genişletme kararı aldı ve İstanbul Sultanbeyli’de bir otelde Afganistan’a gönderilmek üzere bekleyen iki IŞİD’li İstanbul Taksim ve civarı, Surp Pırgıç Kilisesi, Neve Şalom Sinagogu ve İstanbul Aşkenazi Sinagogu’na saldırılar gerçekleştirmek üzere hazırlanmaya başladı.

Saldırı planları, kullanılacak silah ve patlayıcıların gecikmesi üzerine ertelendi. Ardından örgütün İstanbul sorumlusu bir süre sonra itirafçı oldu. (Kısa Dalga)

Gündem