İsrailli gazeteci duyurdu: İsrail, Türkiye'nin Suriye harekâtına karşı ABD'de lobi yapıyor

İsrailli gazeteci duyurdu: İsrail, Türkiye'nin Suriye harekâtına karşı ABD'de lobi yapıyor
İsrail'in, Türkiye'nin Suriye'deki olası harekâtına karşı ABD'de lobi yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata ve başka yetkililer, Washington temaslarında "harekâtın Kürtlere zarar vereceği ve İran'a yarayacağı" mesajını verdi.

İsrail'in, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik olası harekâtına karşı son haftalarda ABD'ye lobi yaptığı ortaya çıktı. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata'nın, ABD'li mevkidaşı Jake Sullivan ile görüşmesinde, harekât düzenlememesi için ABD'den Türkiye'ye baskı yapmasının istendiği belirtildi.

'NORMALLEŞME DÖNEMİNDE OLMASI DİKKAT ÇEKİCİ'

İsrailli gazeteci Barak Ravid'in Axios sitesinde yayımlanan haberine göre, Hulata söz konusu görüşmede, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği yeni bir harekâtın Kürtlere ciddi zarar vereceğini ve uzun vadede İran'ın işine yarayacağını" söyledi.

Aynı mesajın ABD'ye birkaç başka İsrailli yetkili tarafından daha iletildiği de belirtildi.

Haberini iki İsrailli yetkiliye dayandıran Ravid, bu itirazın Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği bir dönemde gelmesine dikkat çekti.

İSRAİL YİNE ŞAM'I VURDU

Öte yandan, İsrail dün sabaha karşı Suriye'ye yine hava saldırısı düzenledi. Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, gece saatlerinde başkent Şam'ı hedef alan saldırıda üç asker yaşamını yitirdi, yedi asker yaralandı. Haberde, İsrail'in Golan Tepeleri yönünden attığı füzelerin bazılarının Suriye'nin hava sistemleri tarafından imha edildiği de belirtildi.

Londra merkezli olan ve isyancılara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İsrail'in saldırısında Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı'nın ofislerinin yanı sıra İran'ın kullandığı bir deponun hedef alındığını öne sürdü. (Kısa Dalga)

Gündem