İsveç hükümetini 'kurtaran' İranlı Kürt vekilden yeni talepler

İsveç hükümetini 'kurtaran' İranlı Kürt vekilden yeni talepler
İsveç'te adalet bakanına karşı gensoruda çekimser kalarak hükümetin düşmesini engelleyen İran kökenli Kürt vekil Emine Kakabaveh, gelecek haftaki bütçe görüşmesi öncesi yeni pazarlık başlattı. Kakabaveh'in talepleri, Türkiye'nin vetosuyla karşılaşan NATO üyeliği girişimini daha da karmaşık hale getirebilir.

İsveç'te Adalet Bakanı Morgan Johansson’a yönelik güvensizlik oylamasında çekimser kalarak hükümetin düşmesini ve derin bir siyasi krizi engelleyen İran kökenli Kürt vekil Emine Kakabaveh yeni taleplerde bulundu. Kakabaveh, gelecek haftaki parlamento oylamasında bütçenin kabul edilmesini sağlamanın karşılığında, Başbakan Magdalena Andersson'a bir dizi talep götürdüğünü açıkladı.

Expressen gazetesine konuşan Kakabaveh'in talepleri, İsveç'in Türkiye tarafından veto edilen NATO üyeliği girişimindeki gerilimi artıracağa benziyor.

NE OLMUŞTU?

Kakabaveh, kasım ayındaki hükümet krizinde Başbakan Andersson'a PYD'ye destek vermesi karşılığında için oy vermişti. Adalet Bakanı'na karşı gensoruda çekimser kalmak için de bu desteğin yinelenmesi şartını koşmuştu.

TALEPLERİ NE?

Expressen gazetesiyle söyleşisindeyse, benzer bir pazarlığı önümüzdeki hafta yapılacak bütçe oylaması öncesinde de masaya getireceğini açıkladı. Kakabaveh , iktidardaki Sosyal Demokrat Parti ile Suriyeli Kürtlere verdiği destek sözü konusunda önümüzdeki birkaç gün içinde yeni görüşmeler talep ettiğini, aksi takdirde bütçe değişikliğine onay vermeyeceğini söyledi.

'MAYIS AYINDA ÜÇ KEZ YAZDIM'

"Eğer bu hafta benimle masaya oturup gelecekte ne yapacaklarını konuşmalarsa ve çok da iyi gitmemiş olan anlaşmamızı yerine getirmezlerse, bu durum bütçe oylamasını etkileyecektir" diyen Kakabaveh, "Onlara mayıs başında üç defa yazılı olarak, eğer sözlerini yerine getirmezlerse belirleyici oylamalarda lehlerinde oy vermeye niyetim olmadığını söyledim" ifadelerini kullandı.

'TEHDİT Mİ EDİYORSUNUZ' SORUSUNU YANITLADI

Kakabaveh, "Yani bugün hükümeti kurtardınız ama önümüzdeki hafta bütçesini kesmekle tehdit ediyorsunuz?" sorusuna da "Evet" yanıtını vererek, Adalet Bakanı Morgan Johansson veya Sosyal Demokratların genel sekreteri Tobias Baudin'in kendisiyle masaya oturmasını istediğini açıkladı.

SİLAH AMBARGOSU ŞARTI

İran kökenli vekil, iki talebini daha açıkladı. İsveç'te YPG veya YPJ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 'güvenlik riski' addedilen 130 Kürdün yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep eden Kakabaveh, aynı zamanda hükümetin Türkiye'ye Suriye harekâtları nedeniyle getirdiği silah ambargosunun sürmesini istediğini de söyledi.

Kakabaveh, "Peki bu taleplerinizi sürdürmeniz, İsveç'in Türkiye tarafından karşı çıkılan NATO üyeliğini nasıl etkileyecek?" sorusuna ise şu yanıtındaysa "Konu benimle ilgili değil, hükümetin sözlerini tutmasıyla ilgili" dedi. Kendisine yedi ay önce bazı sözler verildiğini söyleyen Kakabaveh, 'net bir mesaj' istediğini belirtti.

BÜTÇE OYLAMASI HÜKÜMET İÇİN KRİTİK

İsveç'te önümüzdeki hafta düzenlenecek bütçe oylaması, Sosyal Demokratların azınlık hükümetinin emekliler konusundaki kilit vaatleri açısından kritik önem taşıyor. Bağımsız bir vekil olan Kakabaveh'in oyu, diğer partilerin alacağı pozisyona göre, geçmişte hükümetin kuruluşu ve gensoru oylaması konusunda olduğu gibi belirleyici hale gelebilir. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf Twitter'dan alınmıştır.

Dünya