Kaftancıoğlu kararı: 'Gölge başkanlık' formülü nasıl uygulanacak, CHP'liler ne diyor?

Kaftancıoğlu kararı: 'Gölge başkanlık' formülü nasıl uygulanacak, CHP'liler ne diyor?
Kaftancıoğlu'nun parti üyeliğinin düşürülmesinin ardından formüller aranıyor. İl Başkan Yardımcısı Gülsüm Hale Özcömert Coşkun veya İl Sekreteri Oğuz Kemal Yakar'ın oylamayla il başkanı seçileceği ancak örgütü Kaftancıoğlu yöneteceği formülü konuşuluyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun parti üyeliği 4 yıl 11 aylık cezasının kesinleşmesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürülmüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti üyeliği Yargıtay tarafından düşürülen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında "Biz Canan hanımı İstanbul İl Başkanı olarak yüreğimize yazmış vaziyetteyiz. Görevinin başındadır" dedi. Kılıçdaroğlu "Adalete saygılıyız ama adalet, adalet olduğu sürece. Bir kişi haksızlık yapılıp görevinden alınacak, üyeliği düşürülecekse biz buna uymayız" demişti.

halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, bugünkü yazısında Kaftancıoğlu'nun il başkanı olarak görevine devam edeeceğini belirterek konuşulan formülleri şöyle aktardı:

"Düşünülen formül şu şekilde: İl Başkan Yardımcısı Gülsüm Hale Özcömert Coşkun veya İl Sekreteri Oğuz Kemal Yakar, yönetim kurulu üyeleri içerisinde yapılan oylamayla il başkanı seçilecek. Fakat örgütü Kaftancıoğlu yönetecek.

Bu formül birçok riski barındırıyor.

Coşkun ya da atanan başka bir il başkanı, Kaftancıoğlu'nun talimatını yerine getirmek istemeyebilir. "Ben de karar alabilirim" diyebilir. Başkan talimata uysa, yönetim kurulu veya ilçe başkanları uymayabilir. O zaman ne olacak?

Kaftancıoğlu, ne evraklara imza atabilecek ne de törenlerde partiyi temsil edebilecek. Aksi takdirde Kaftancıoğlu'nun aleyhine hukuksal süreç işletilebilir.

Dahası, genel seçime bir yıl kala CHP, İstanbul gibi kritik şehirde kampanyasını riske edecek.

Bir MYK üyesi şunları söylüyor:

"Gölge başkanlık çok gerçekçi değil. Sürdürülebilirliği noktasında sorun var. Herkes romantik tarafına bakıyor ama ilçeyle itilaf yaşadığında veyahut törene gittiğinde sorun olur mu, iyi hesaplamak lazım. Oldu bittiye getirilirse sorunlu olur.""

YAZININ TAMAMI

Politika