Suriye'de ‘Protestocular ile Türk güçleri çatışıyor’ iddiası

Suriye'de ‘Protestocular ile Türk güçleri çatışıyor’ iddiası
ÖSO'nun kontrolünde olan bölgelerde Türkiye'ye karşı protestolar düzenlendi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi çatışmaların olduğunu kaydetti.

Kısa Dalga - Suriye'nin kuzeybatısındaki çeşitli bölgelerde, Türkiye’ye karşı protestolar düzenlendi. Yaşananlarla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı. Sosyal medyada çok sayıda bayrak yakma ve saldırı videoları yayımlandı.

Eylemlerin Cuma günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Esad'la görüşebileceklerini söylemesinin ardından başladığı bugün ise gerginliğin zirve noktaya ulaştığı kaydediliyor.

manset-163507.jpg

Kamyonların camları kırıldı

Cumhuriyet’in aktardığı yerel kaynaklara göre, Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde onlarca kişi, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye'ye dönmelerini talep etti. Bazı protestocular, kamyonların camlarını kırdı.

‘Protestocular ile Türk güçleri çatışıyor’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Türk valisinin bulunduğu Afrin'deki Saraya binası yakınlarında protestocular, sivil polis ve Türk güçleri çatışıyor” bilgisini verdi.

Türk bayrakları indirildi, ateşe verildi

Göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti.

Bölgeden gelen videolarda Türk bayrağının indirildiği yakıldığı yerine Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kullandığı bayraklar asıldığı görüldü.

grzqaqmxaaaxy83.jpg

Gazeteci Levent: ÖSO grupları çok öfkeli, Türk bayrağı yakıp PTT şubelerine saldırıyorlar

Suriye’yi yakından takip eden gazeteci Hediye Levent, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye'nin para, silah dahil her türlü desteği verdiği, hızını alamayıp Kuva-i Milliye ilan ettiği ÖSO grupları çok öfkeli.

Olası Ankara-Şam normalleşmesini kesinlikle istemiyorlar.

Türkiye sayesinde kontrol ettikleri bölgelerde Türk bayrağı yakıp PTT şubelerine saldırıyorlar.”

ekran-resmi-2024-07-01-17-08-12.png

Levent, "Suriye'nin kuzeyindeki ÖSO gruplarının Türk bayrağına ilk saldırısı değil. Artık 'Türkiye neden on binlerce ÖSO'cunun bütün masrafını karşılıyor, neden bu grupları hala destekliyor, Suriye'nin kuzeyinde PTT'nin, millet bahçesinin ne işi var?' gibi soruları sormak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kayseri’de neler yaşandı?

Dün Kayseri'de, Suriyeli bir gencin bir Suriyeli çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu iddialarının ardından, Suriyelilere ait mülkler hedef alındı. Bazı gruplar, Suriyelilere ait dükkanları ateşe verdi, araçlarını tahrip etti ve evlerine taş attı. Gösteriler sırasında karakola ve PTT binalarına saldıran gruplardan kimileri de Türk bayraklarını ateşe verdi. Olaylar sırasında kameralara yansıyan görüntülerde, bazı kişilerin ateş açtığı kaydedildi.

Bu olaylar, Türkiye'de Suriyelilere yönelik en şiddetli saldırılardan biri olarak kaydedildi. (Haber Merkezi)

Dünya