Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç: Altılı Masa'nın mutabakat metnindeki vaatler inandırıcı

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç: Altılı Masa'nın mutabakat metnindeki vaatler inandırıcı
Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, CHP ve İYİ Parti'nin dahil olduğu Altılı Masa'nın bugün duyurduğu ortak mutabakat metnini değerlendirdi. Çetingüleç'in değerlendirmesi şöyle...

Altılı Masa’nın üzerinde mutabakat sağladığı vaatler abartıdan uzak, inandırıcı, yoksulluğu, adaletsizliği, haksızlığı, hukuksuzluğu önlemeyi hedef alan bir içerik taşıyor.

Borsada manipülasyonların önlenmesi, Kur Korumalı Mevduat hesaplarının vade sonunda kapatılması, 5 yılda kişi başına milli gelirin 2 katına çıkarılması, 600 milyar dolarlık ihracatın hedeflenmesi önemli. İşyeri kira ödemelerinde stopaj büyük yük. Bu kaldırılıyor. Milyonlarca kişiye dokunacak bir uygulama.

Yolsuzluklardan hesap sorulması kamu vicdanını rahatlatmak için gerekli. Hortumlanan paralar geri alınacak.

Varlık Fonunun kapatılması bir tepki olarak ortaya konuyor ama kapatmak yerine bu fonun iyi işletilmesi Türkiye’ye kaynak yaratma açısından daha uygun olabilirdi. Çünkü benzer fonlar birçok ülkede bulunuyor.

Okullarda öğrencilere ücretsiz süt ve öğle yemeği verilmesi gibi vaatlerin gerçekleştirilemez bir tarafı yok.

Mutabakat sağlanan bütün maddeler, halkın ve ülkenin ihtiyaçları gözetilerek saptanmış. Bu metin iş yapar yeter ki koalisyon ortakları arasında “milletvekili paylaşımı” gibi ucuz hesaplar yüzünden sorun çıkmasın.

Ülkücülerle başlayıp merkez sağ tabana oturan İyi Parti’nin sözcüsü Ümit Özlale, konuşmasını Nazım Hikmet’in “bir ağaç gibi hür, orman gibi kardeşçesine” şiiriyle tamamladı. Merhum Alparslan Türkeş de parti kongresinde yine Nazım’dan “Dört nala gelip uzak Asya’dan” şiirini okumuştu. Bu yaklaşım fikri temelde de bir uzlaşma zemininin yakalandığını gösteriyor. (Kısa Dalga)

Gündem