Kısa Dalga’nın gündeme getirdiği Didem’in hikâyesi meclis gündemine taşındı

Kısa Dalga’nın gündeme getirdiği Didem’in hikâyesi meclis gündemine taşındı
HDP’li Kerestecioğlu, Aile Bakanı Derya Yanık’a “Manisa’da devlet koruması altındaki çocukları rehin aldığı iddia edilen pavyonların denetlenmesi için İçişleri Bakanlığı ile görüştünüz mü?” diye sordu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Kısa Dalga muhabiri Hale Gönültaş’ın gündeme getirdiği devlet koruması altındaki bir kız çocuğunun uyuşturucuya alıştırılması ve pavyonlarda çalıştırılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Keresteciloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Hale Gönültaş’ın 14 Aralık’ta Kısa Dalga’da yayımlanan haberine göre, 12 yaşında cinsel saldırıya uğrayan, çocuk yurduna yerleştirilen kız çocuğunun, devlet koruması altındayken uyuşturucu bağımlısı yapılarak pavyonda çalıştırıldığını hatırlattı.

Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

“Didem Kuşadası’nda yürüyüş yaptığı bir akşam 17 ve 18 yaşlarında iki erkeğin cinsel saldırısına uğramıştır. Sanıkların Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat etmesinin ardından, karar İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüş ve Didem, İl Sosyal Hizmetler’in başvurusu üzerine koruma altına alınarak, Şubat 2022’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Manisa Çocuk Yurdu’na yerleştirilmiştir. Nisan 2022’de Didem, 3 yurt arkadaşıyla birlikte eczaneye gideceğini söyleyerek yurttan ayrılmış ve 1 buçuk ay boyunca kendisinden haber alınamamıştır.”

Didem’in uyuşturucuya alıştırıldığını, Manisa’da pavyonlarda çalıştırıldığını aktaran Kerestecioğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şu soruları yöneltti:

  1. Manisa Çocuk Yuvası’ndan çocukların kaybolduğu iddiası doğru mudur? Doğruya kaç çocuk kayıptır?
  2. Nisan 2022’de Didem’le birlikte yurttan çocuklar kimlerdir? Bu çocukların akıbeti nedir?
  3. Didem’e cinsel saldırıda bulunan iki erkeğin İstinaf Mahkemesi’nde devam eden yargı sürecine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı müdahil midir? Bu saldırganların, Didem’i madde kullanımına alıştıran kişilerle bağlantısı bulunmakta mıdır?
  4. Didem’i Manisa Çocuk Yuvası’na yerleştiren sosyal hizmet görevlileri kimdir? Bu görevliler hakkında soruşturma başlatıldı mı?
  5. Mira takma ismini kullanan ve devlet korumasındaki çocuğu alıkoyan ve annesini tehdit eden kadın hakkında Bakanlık olarak suç duyurusunda bulundunuz mu?
  6. Mira’nın yanında olduğu tespit edildiği, can güvenliği tehlikede olduğu halde çocuğu kurtarmak için uyuşturucu operasyonunu beklediklerini söyleyen polis memuru hakkında soruşturma başlatması için İçişleri Bakanlığı ile görüştünüz mü?
  7. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavisi devam ederken Didem’i Çiğli Çocuk Yuvası’na nakletmeye karar veren sosyal hizmet görevlileri kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma başlattınız mı?
  8. Didem’in içinde kaçtığı araçta bulunan sosyal hizmet görevlileri kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma açıldı mı?
  9. Manisa’da devlet koruması altındaki çocukları rehin aldığı iddia edilen pavyonların denetlenmesi için İçişleri Bakanlığı ile görüştünüz mü? (Kısa Dalga)

Gündem