Kışladan şantiyeye-2: Dönüşümde Kızılay yöneticisine 15 milyonluk ihale

Kışladan şantiyeye-2: Dönüşümde Kızılay yöneticisine 15 milyonluk ihale
Kışlaların yapılaşması için Kızılay yöneticisinin, İsmailağa mensubunun, AKP'lilerin, deprem müteahhitlerin şirketlerine 4,6 milyar TL dağıtıldı.

CANAN COŞKUN

Kısa Dalga - Maslak Ayazağa’daki Jandarma Genel Komutanlığı arazisinde Maslak 1453 projesi yükselirken Başakşehir’deki 12 milyon 491 bin 873 metrekarelik Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’yla Esenler’deki Baştabya ve Topkule kışlalarının yapılaşmasıyla ilgili adımlar atılıyordu. Kışlaların yapılaşması için Kızılay yöneticisinin, İsmailağa cemaati mensubunun, AKP’den milletvekilliğine soyunanların, 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar alan yapıların müteahhitlerin şirketlerine verilen ihalelerle devletin kasasından dokuz yılda 4 milyar 637 milyon 185 bin 200 TL dağıtılacaktı.

İstanbul’un Esenler ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’nın güneyindeki alanın rezerv alan olarak kullanılması, alanda bulunan askeri yapıların yenilerek ve modernize edilerek Milli Savunma Bakanlığı’nın uygun göreceği alanlara taşınması planlandı. 18,5 milyon metrekare yüz ölçümüne sahip Esenler’in 8,7 milyon metrekaresi askeri alandan oluşuyordu.

foto-esenlerharita.png

İlçedeki askeri alanlar belediyeye devredildi

47’nci Motorlu Piyade Alay Komutanlığı, 66’ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Baştabya ve Topkule kışlaları ve Ulaştırma Oto Tabur Komutanlığı’nın taşınacağı kışlalarda mevcut birliklerle entegrasyonunu sağlayacak şekilde konuşlanması için imar planı, imar uygulaması, bina ve tesisler için hazırlanacak projelere, altyapı, sosyal donatı ve çevre düzenlemesi işlerinin çözülmesine ihtiyacı vardı. Bu işlerin Esenler Belediyesi tarafından yapılması konusunda 29 Nisan 2015’te Milli Savunma Bakanlığı’yla protokol imzalandı.

Protokolle Esenler sınırları içinde kalan askeri alanlar belediyeye devredildi. Protokol kapsamında, Metris Kışlası’nda konuşlu 47’nci Motorlu Piyade Alay Komutanlığı’nın Eyüp ilçesindeki Orgeneral Ragıp Uluğbay ve Hasdal kışlalarına, Metris Kışlası’ndaki Ulaştırma Oto Tabur Komutanlığı’nın Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal kışlalarına, Baştabya ve Topkule kışlalarında konuşlu askeri birliklerin Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’na nakledilecekti.

foto-tevfikgoksu.jpg

Esenler Belediyesi’nin raporlarında kışlalar

Esenler Belediyesi’nin 2015 yılı faaliyet raporuna göre, söz konusu devir işlemiyle ilçede imar ve mülkiyet sorunları nedeniyle yenilemeyen konutların sorunu çözülerek yaklaşık 40 bin ailenin geleceği kurtulacaktı.

Belediyenin 2016 yılı faaliyet raporundaysa askeri alanla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandığı aktarıldı. Yapı stoğunun yüzde 70’inin ömrünü tamamladığından ve olası bir depremde büyük can kaybı yaşanacağından bahsedilen raporda şu ifadelere yer verildi: Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de ilk planlı şehir Esenler’de kurulacaktır. Bu sayede, dünyada kentsel dönüşüm kapsamında üretilmiş birinci, büyüklük açısından üçüncü ve Türkiye’nin ise en büyük şehir parkı Esenler’de yapılacaktır. Şehir Parkında bisiklet ve yürüyüş parkurları, müze, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatılar yer alması planlanmaktadır.”

Tarihi proje” olarak adlandırılan çalışmada yaklaşık 50 bin ailenin geleceğinin kurtulacağı aktarıldı. Rapora göre, o zamana kadar Topkule, Baştabya ve Metris kışlalarının taşınacağı kışlalarda bina ihtiyaç listeleri temin edildi, kışlalarda çalışmaların devam etmesi için kışla içinde çalışma izinleri alındı ve ilgili kışlalarla güvenlik protokolleri yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve KİPTAŞ’la ortak hizmetler protokolü yapıldı, alanda jeolojik ve jeoteknik çalışmalar yapıldı. Planlama ve proje çalışmaları için teknik ekiple geziler yapıldı, meskun ve rezerv alanla ilgili bütüncül imar planı için analiz, sentez ve planlama çalışmaları yapıldı. Metris kışlasında doğal park alanının oluşturulması, sınır ölçüm işlerinin yapımı ve kullanımına yönelik arazi devir tutanakları imzalandı.

Belediyenin 2017 yılı faaliyet raporuna göre, Milli Savunma Bakanlığı ve belediye arasında imzalanan protokolle askeri tesislerin nakledileceği Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası için taslak imar planı yapılmış, ilgili kurum görüşlerinin alınmış, imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onanmış ve vaziyet planı çalışmaları yapılmıştı.

Belediyenin kışlayla ilgili 2018 yılı planlarındaysa, imar uygulaması yapılması, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen örnek kışla tasarımına göre mimari, altyapı ve uygulama projelerinin hazırlanması, uygulamaya esas jeolojik ve jeoteknik raporların hazırlanması, inşaat ve çevre düzenlemesinin yapımı ve transfer çalışmalarının yapılması vardı.

Belediye, bir taraftan da askeri birliklerin taşınmasının planlandığı bir diğer askeri bölge olan Orgeneral Ragıp Uluğbay Kışlası’yla ilgili çalışmalarına devam ediyordu. 2017 yılı raporuna göre, o zamana kadar kışlayla ilgili imar uygulaması ön çalışmaları yapıldı, kışla sınırı içinde kalan tüm parsellerin tapu kayıtları, tapu kütükleri, sayısal verileri temin edildi ve son olarak imar planı hazırlandı. 2018 yılı için planlanansa, imar planlarının onaylanması, imar uygulamasının yapılması, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek örnek kışla tasarımına göre mimari, altyapı ve uygulama projelerinin hazırlanması, uygulamaya esas jeolojik ve jeoteknik raporların hazırlanması, inşaat ve çevre düzeninin yapımı ve kışla transferinin yapılmasıydı.

Belediye ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre, askeri birliklerin tranfer edileceği kışlalardan diğeri de Hasdal ve yakınlarındaki Tümgeneral Selahattin Gökkartal kışlalarıydı. Belediyenin raporuna göre, o zamana kadar kışla sınırı içinde kalan tüm parsellerin tapu kayıtları, tapu kütükleri ve sayısal verileri temin edildi, kışla içinde kalan şahıs, Devlet Su İşleri ve vakıf mülkiyetleri dışarı bırakılarak taslak imar planı hazırladı ve Milli Savunma Bakanlığı’na gönderildi. Planlar 29 Mayıs 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onandı.

Bakanlığın bu kışlayla ilgili 2018 yılı planlarıysa, imar uygulamasının yapılması, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek örnek kışla tasarımına göre mimari, altyapı ve uygulama projelerinin hazırlanması, jeolojik ve jeoteknik raporların hazırlanması, inşa ve çevre düzenlemesinin yapımı ve sonunda kışlaya transferin yapılmasıydı. Belediyenin faaliyet raporundan Milli Savunma Bakanlığı’yla imzalanan 2 Eylül 2016 tarihli ek protokolle askeri birliklerin transfer edileceği yerler arasına Şehit Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk Kışlası’nın da girdiği anlaşılıyordu.

Rapora göre, darbe girişiminden sonra Esenler’deki askeri birliklerin transfer edileceği kışlalar değişmişti. Bu nedenle Şehit Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk Kışlası’yla ilgili çalışmalar başlatıldı. Kışlanın imar planları Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılarak belediyeye iletildi. Bina ihtiyaç listeleri KİPTAŞ’a bildirilirken, inşa edilecek kışlayla ilgili vaziyet planı çalışmaları yapıldı.

Belediyenin 2019 yılı faaliyet raporundaysa Metris kışlasının içinde 15 Temmuz Millet Bahçesi oluşturulması, kışlanın imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onandığı, bölgeyle ilgili etaplama çalışması yapıldığı, kentsel tasarım projesi, mimari ve uygulama projelerinin onaylandığı, Metris kışlasının 1’inci ve 2’nci etabının ihale sürecinin tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlandığı aktarıldı.

Belediyenin 2020 yılı faaliyet raporunda, Metris Kışlası’nda 3’üncü etapla ilgili ihale sürecinin tamamlanarak inşaata başlandığı aktarıldı. İlçedeki askeri bölgenin kuzeyine yönelik imar planının hazırlandığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onandığı belirtildi.

Metris Kışlası’nın ihaleleri

Belediyenin faaliyet raporunda bahsi geçen ihaleyle ilgili Elektronik Kamu Alımları Platformu verilerine göz attığımızda, ilk ihalenin 2015 yılında yapıldığı görülüyor.

Esenler Belediyesi’nin Ağustos 2015’te çıktığı “Esenler Belediyesi Askeri Alandaki Kışlaların Taşınmasına Ait Uygulama Projelerinin Hazırlanması ve Metrajlarının Oluşturulması Hizmet Alımı İşi”ni Poyraz Mimarlık isimli şirket 600 bin TLye kazanmış. Şirket, bu ihaleyi kazandığında faaliyetlerine başlayalı henüz üç ay olmuştu.

Şirketin yetkililerinden Serdar Arslan’ın Esenler Belediyesi ve AKPli yetkililerle de fotoğrafları vardı. Arslan’ın Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksunun özel kalem müdürünün makamında doğumgünü pastası mumu üflerken, Göksu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İstanbulun eski valisi Vasip Şahinle fotoğrafları basına yansımıştı.

pastamum.jpg

Arslan’ın Aderans Teknik Taahhüt İnşaat isimli bir şirketi daha bulunuyordu. Arslan’ın şirketi, AKPli Bağcılar, Sancaktepe, Ümraniye ve Keçiören belediyelerinden de birçok ihale almıştı.

Poyraz Mimarlık, Haziran 2019da 50 bin TL olan kuruluş sermayesini 1 milyon TLye çıkardı. Serdar Arslan sermayenin 510 bin TLsine, Tuncay Poyraz da 490 bin TLsine sahipti. Ortaklık yapısı Eylül 2020ye kadar bu şekilde devam etti. Eylül 2020de Serdar Arslan payını Poyraza devretti. Poyraz’ın tek yetkili olarak devam ettiği şirketin sermayesi de Aralık 2023te 5 milyon 500 bin TLye çıktı.

2nci ihale

Kışlayla ilgili bir diğer ihaleyse 2018de yapıldı. KİPTAŞ’ın Şubat 2018’de çıktığı ihalenin konusu Metris Kışlası Geçici Tesis İnşaatlarının Yapılması”. Davet usulü yapılan ihalenin kazananı DMN Mimarlık isimli şirket. Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” gerekçesiyle davet usulü yapılan ihalenin bedeliyse 15 milyon 400 bin TL.

DMN Mimarlık şirketinin sahiplik yapısı da ilgi çekici. Firma, Ocak 2017de Akmet Hafriyat ismiyle Mehmet Doğanay tarafından 50 bin TL sermayeyle kuruldu. Aradan bir ay geçtikten sonra Şubat 2017de de Ahmet Talha Duman ve Erdoğan Dumana satılan şirketin ismi de DMN Mimarlık oldu. DMN Mimarlık, Aralık 2017de 50 bin TL olan sermayesini 550 bin TLye çıkardı. Aralık 2020ye geldiğimizde Erdoğan Duman, hisselerini Ahmet Talha Dumana devretti ve şirket sermayesi artırılarak 5 milyon 550 bin TLye çıkarıldı.

DMN Mimarlık, Nisan 2023e geldiğimizde sermayesini 20 milyon TLye çıkardı. Şirket, Haziran 2023’te Esenler Belediyesi’nden 38 milyon 500 bin TL’ye “davet” usulü yapılan “Şehir İzleme Ve İlçe Afad Yönetim Merkezi Yapılması Yapım İşi” ihalesini aldı.

Şirketin internet sitesinde dahil oldukları projelerin görüntüleri yer alıyor. Esenlerde yapıldığı belli olan bir yapının fotoğrafında Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu yer alırken, Göksunun hemen arkasında elleri önünde bağlı bir şekilde DMN Mimarlık şirketinin sahibi Ahmet Talha Duman duruyor. Duman’ın sosyal medya hesabından Başakşehir Kızılay Gençlik Kolları Başkanı olduğu anlaşılıyor.

goksu-duman.jpg

3’üncü ihale Silivri Cezaevi’ni yapan şirkete

Bu ihaleden sonra Şubat 2019’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 1 Etap 1 Bölge 531 Adet Konut ve 1 Adet Mescit İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 133 milyon 370 bin TLye Yılkanur İnşaat ve Bemak Asfalt Madencilik isimli şirketler kazandı.

Yılka-Nur isimli şirket Mayıs 2005’te Mehmet Sena Yılmaz tarafından 5 bin YTL sermayeyle kuruldu. Şirketin ortaklığına önce Nurtaç Yılmaz, Aralık 2006’da Raşit Bora Haykır katıldı. Ocak 2007 geldiğimizde şirketin sermayesi 120 bin YTL’ye, Şubat 2008’deyse 700 bin YTL’ye çıktı. Nisan 2008’de geldiğimizdeyse şirketin ortaklığına son katılan Haykır, payını Ayhan Uslu’ya devretti. Ocak 2009’da şirket ismini küçük bir değişiklikle Yılkanur’a çevirdi. Şirket, Mart 2010’da sermayesini 1 milyon 200 bin TL’ye çıkardı. Eylül 2013’e geldiğimizde şirketin ortaklarından Mehmet Sena Yılmaz payını Yasin Yılmaz’a devretti, şirketin sermayesi de 3 milyon 300 bin TL’ye çıkarıldı. Şirketin cinsi Aralık 2014’te anonim şirketine dönüştürüldü. Ocak 2016’da şirketin tek pay sahibi Yasin Yılmaz oldu. Ağustos 2016’ya geldiğimizde şirketin sermayesi de 10 milyon TL’ye yükselmişti. Ocak 2018’de bir kez daha artırılan sermaye 20 milyon TL’ye çıktı. Aralık 2019’da şirketin ortaklığına Lütfi Görkem Marşan dahil oldu. Ocak 2021’de Marşan’ın yönetim kurulu üyeliği sona erdi. Şirketin sermayesi Aralık 2021’de büyük bir sıçrayış gerçekleştirerek 100 milyon TL’ye çıktı. Eylül 2022’de şirket bölündü, bölünen kısmını Batı Duru İnşaat isimli bir şirket devraldı. Yılkanur İnşaat, Aralık 2023’te sermayesini bir kez daha artırarak 250 bin TL’ye çıkardı. Şirket, aynı zamanda MÜSİAD üyesi.

Yılkanur İnşaat’ın internet sitesinde yer alan fotoğraflara göre, şirket Bursa, Erzincan, Elazığ, Isparta, İzmir, Kütahya, Niğde, Adapazarı, Afyonkarahisar, Bingöl, Ankara, Van ve Yozgat’ta TOKİ konutları inşa ettiği anlaşılıyor. Şirketin tamamladığı bir diğer ünlü yapıysa Silivri Yüksek Güvenlikli Cezaevi. Şirket, Hatay, Hakkari, Denizli ve İstanbul Arnavutköy’de projelerine devam ediyor.

foto-mescit-konut.png

4’üncü ihale MÜSİAD üyesine

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, kışlanın imara açılmasıyla ilgili Mart 2019’da bir ihaleye daha çıktı. İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 1. Etap 2. Bölge 541 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 140 milyon 223 bin TLye GRSİ İnşaat ve Güneştekin İnşaat firmaları kazandı.

GRSİ İnşaat firmasının kuruluş ismi Girişimciler İnşaattı. Şirket, Kasım 1999da Ankarada Hasan Civaş ve Mahmut Civaş tarafından 5 milyon TL sermayeyle kuruldu. Ağustos 2000de sermayesini 100 milyar TLye çıkaran şirketin yönetim kuruluna Ağustos 2002de Ender Civaş, Hüsnü Ceyhan ve Ekrem Tütün de dahil oldu. Tütün, Ocak 2004te payını devredip ortaklıktan ayrıldı, ancak bir ay sonra şirkete tekrar ortak oldu. Nisan 2004te şirkete Zeki Şahin de ortak oldu. Ocak 2007de şirketin sermayesi 2 milyon 275 bin TLye çıktı. Şirketin sermayesi Mart 2009da 10 milyon TLye yükselmişti. Haziran 2017de şirkete iflas davası açıldı. Ocak 2018e geldiğimizde şirketin ismi GRSİ İnşaat olarak değiştirildi.

İhalenin diğer kazananı Güneştekin İnşaat firmasıysa Ağustos 2006da Diyarbakırda Mehmet Salih Güneştekin, Yalçın Güneştekin, Serhat Güneştekin ve Mahmut Güneştekin tarafından kuruldu. Şirkete aynı tarihte Ankarada bir de şube açıldı. Güneştekin İnşaat, aynı zamanda MÜSİAD üyesi.

5inci ihale İsmailağa cemaatine

Kışlada yükselecek yapılar için Haziran 2019da bir kez daha ihaleye çıkıldı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın açtığı “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 1 Etap 3 Bölge 475 Adet Konut ve 26 Adet Dükkan İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 118 milyon 919 bin TLye Tek-Çelik isimli şirket kazandı.

Tek-Çelik isimli firma Mehmet Çelik isimli iş insanına ait. Çelik’in ismi Ergenekon soruşturmalarıyla görülür olmuştu. İsmailağa cemaatinin kilit isimlerinden olan Çelik’in dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile telefon konuşmaları soruşturma kapsamında kaydedilmişti. İsmailağa cemaati soruşturmasıyla ilgili dinlenen Çelik’in basına yansıyan telefon konuşmalarında Pepe ile “vergi kaçakçılığı izlenimi veren” konuşmaları tespit edilmişti. Çelik’in dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güleri arayarak talimat verir şekilde” rakibi olan firmaya iş veya ihale verilmemesini istiyordu. Çelik, o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan ile Arabistana gidiyor, Bin Ladinden randevu alıyordu. Tek-Çelik firmasının internet sitesinden kamu ihalelerinin adresi olduğu anlaşılıyor.

Tek-Çelik şirketinin aldığı ihaleye göre 475 adet konut ve 26 adet dükkan inşaatı yapılacaktı.

6ncı ihale AKP’li aday adayına

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Ağustos 2019da bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 1 Etap 4 Bölge 483 Adet Konut ve 52 Adet Dükkân İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 126 milyon 26 bin TLye YP İnşaat ve Metron Yapı kazandı.

Şirketlerin sahiplik yapısı incelendiğinde YP İnşaat’ın 1996 yılında Ankarada kurulduğu görülüyor. Yüksel Proje AŞ, Şerif Pora, Erdal Erk Akan, Celal Akın, Reşat Çelik Dinçer, İsmail Hakkı Baydur, Ali Zafer Girit, Kemalettin Göçmen, Hüdai Dereli, Osman Cem Çankaya, Atilla Horoz ve Rüştü Köseoğlu tarafından kurulan şirketin sermayesi 100 milyar TLydi. Eylül 2000de sermayesini 1 trilyon TLye çıkaran şirketin yönetim kuruluna İrem Pora ve İzzet Demir Karaoğlu da dahil oldu. Mart 2004te sermayesi 4 trilyon TLye yükselen şirket, Nisan 2005e geldiğimizde sermayesini 10 milyon YTLye çıkardı. Mart 2010a geldiğimizde şirketin sermayesi 15 milyon TLye yükselmişti. Mart 2012de 25 milyon TLye çıkan sermaye, Mart 2014teyse 30 milyon TLye yükseldi. Ceyhun Peker ve Tuna Akselin de katıldığı şirketin sermayesi Ocak 2019a geldiğimizde 50 milyon 430 bin TLye çıkmıştı. Sermaye, Nisan 2022de 74 milyon 505 bin TL olmuş, hissedarlar arasına Burcu Dinçer Karadayı, Tunç Dinçer ve Hikmet Dinçer de katılmıştı.

Esenlerdeki askeri alan ihalesinin diğer kazananı Metron İnşaat ise Kasım 2006da 50 bin YTL sermayeyle Ankarada kuruldu. Şirketin sahibi Ordudan AKP milletvekilliğine soyunan Atanur Tiryaki. Tiryakinin şirketi, Ağustos 2009da sermayesini 500 bin TLye, Şubat 2019da 1 milyon TLye, Şubat 2021de 5 milyon TLye çıkardı. Metron Yapı Kilis, Gaziantep ve Hatay Yayladağ sınır hattına duvar ören şirketlerden. Şirketin sitesi incelendiğinde ağırlıklı olarak Milli Savunma Bakanlığı ve üniversitelerin ihale işlerini aldığı dikkat çekiyor. Metron Yapı, İstanbul Maltepede yapılaşmaya açılan piyade atış okulu arazisinde yapılması planlanan dar gelirliler için konut projesinde de ihale kazandı. Metron Yapı, aynı zamanda MÜSİAD üyesi.

foto-tiryaki.png

7nci ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Aralık 2019da bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 2. Etap 1. Bölge 353 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 82 milyon 200 bin TLye İntek Konut isimli şirket kazandı.

Şirket, Eylül 2014te Raif Çiçek, Cengiz Çiçek ve Barış Çiçek tarafından İstanbulda 100 bin TL sermayeyle kuruldu. Kasım 2015te sermaye 3 milyon TLye çıktı. Şirketin internet sitesi incelendiğinde Kastamonu, Kütahya, Konya, Karabük, Düzce, Erzurum, Eskişehir, İstanbul Sarıyer, Esenler, Başakşehir, Pendik ve Kağıthanede kamu ihaleleri aldığı görülüyor.

8’inci ihale başka bir AKP’liye

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Haziran 2020’de bir ihaleye daha çıktı. İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 2 Etap 2 Bölge 578 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 148 milyon 963 bin TLye Ilgın İnşaat kazandı.

Ilgın İnşaat 2011 yılında Şanlıurfadan AKP milletvekilliğine soyunan İbrahim Halil Yanmaz’ın şirketi. Yanmaz’ın ismi daha önce de aldığı kamu ihaleleri sebebiyle basına yansımıştı. Şirket, son olarak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden sonra Gaziantepte 550 konut ve 143 ahır yapımı ihalesini 1 milyar 949 milyon liraya kazanmıştı.

Ilgın İnşaat, Ocak 2005te Ankarada kuruldu. Yanmaz, şirkete Mart 2007de dahil oldu. Ocak 2009da şirketin sermayesi 5 milyon YTLye, Mart 2009da 5 milyon TLye, Nisan 2010da 6 milyon TLye, Temmuz 2013te 20 milyon TLye, Şubat 2016da 23 milyon 370 bin TLye çıktı. Şirketin merkezi de Şubat 2018de Ankara Çankayadan kentsel dönüşümün başladığı bir başka yer olan İstanbul Gaziosmanpaşadaki Sarıgöl Mahallesine taşındı.

9’uncu ihale yine İsmailağa cemaatine

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Haziran 2020’de bir kez daha ihaleye çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 2 Etap 3 Bölge 686 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 170 milyon 999 bin 19 TL’ye Tek-Çelik ve Traton Yapı şirketleri kazandı.

Tek-Çelik şirketinin sahiplik yapısını incelemiştik. Traton Yapı’nın ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre, ilk unvanı HTM Mimarlık. HTM Mimarlık Mayıs 2005’te Mustafa ve Hicran Çakmak tarafından 20 bin YTL sermayeyle İstanbul’da kuruldu. Haziran 2005’te şirkete Şahap Bilici de dahil oldu. Ocak 2008’de şirketin sermayesi 500 bin YTL’ye, Temmuz 2010’da 3 milyon 700 bin TL’ye çıktı. Haziran 2014’te Şahap Bilici hissesinin tamamını Kemal Alkan’a devrederek ortaklıktan ayrıldı. Şirketin ismi o yıl Traton Yapı olarak değiştirildi. Temmuz 2017’de kurucu ortak Mustafa Çakmak hissesini İbrahim Tok’a devretti.

10’uncu ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Nisan 2021’de bir ihale daha yaptı. “İstanbul İli, Esenler İlçesi, Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Genel Altyapı İnşaatı İşi” ihalesini 64 milyon 623 bin 623 TL’ye Çağlar Yol Yapı ve Başıbüyük İnşaat şirketleri kazandı. İhalenin kapsamı 2 milyon 80 bin metrekare alanda atık su, yağmur suyu, içme suyu, elektrik altyapısı ve yol imalatları yapımıydı.

11’inci ihale

Metris kışlasının yapılaşmaya açılmasıyla ilgili Eylül 2021’de bir ihale daha yapıldı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3 Etap 1 Bölge 598 Adet Konut İnşaatı ve Metris Kışlası Ulaştırma Yönetim Merkezi Komutanlığı Ek Tabur Karargah Binası İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi”ni kazanan firma Kayserili Kahraman İnşaat. Kahraman İnşaat bu ihaleden 260 milyon TL kazanmış.

12'nci ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Eylül 2021’de bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 4. Etap 1. Bölge 427 Adet Konut, 28 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini GRS Acar İnşaat Enerji Madencilik şirketi 228 milyon 228 bin 28 TL’ye kazandı.

13'üncü ihale depremde ağır hasar alan sitenin müteahhidine

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Ekim 2021de bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3 Etap 2 Bölge 315 Adet Konut, 4 Adet Dükkan İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 150 milyon 800 bin TLye Halil Avcı İnşaat isimli şirket kazandı.

İhaleyi kazanan şirket 1979 yılında Adanada kuruldu. Ocak 2019da anonime dönüşen şirketin sermayesi o yıl 100 bin TLydi. Şirketin Adanada yaptığı Dreamland isimli site 7 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden dolayı ağır hasarlı raporu aldı. Şirketin internet sitesindeki bilgilere göre, şirket Türkmenistan, Kahramanmaraş, Adana, Nevşehir ve Bursada kamu ihaleleri almış. Şirket, Kahramanmaraş ve Adanada deprem konutları inşa ediyor.

14'üncü ihale: Kuran kursu, cami ve mescide 317 milyon harcandı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Eylül 2022’ye geldiğimizde bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3 Adet Cami, 1 Adet Kuran Kursu, 2 Adet Mescit, 1 Adet Kapalı Otopark, 1 Adet Kültür Merkezi İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 317 milyon 320 bin 530 TL’ye Kurulum Taahhüt, Sebil İnşaat ve Anka Mimarlık şirketleri kazandı.

foto-cami-mescit-kurankursu.png

15'inci ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Kasım 2022’de bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 4 Etap 1 Bölge 427 Adet Konut ve 28 Adet Dükkan İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İşi” ihalesini 1 milyar TL’ye İzmir’de kurulu Gürtaş Yapı isimli şirket kazandı. Şirket, 2014 yılında 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının sorumlularından kabul edilen Ege Linyit işletmesinden aldığı adrese teslim toplu konut, idari bina ve sosyal tesis inşaatı ihalesiyle gündeme gelmişti.

16'ncı ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Aralık 2022’de bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3 Etap 3 Bölge 440 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 787 milyon 28 bin TL’ye Acar Spor Tesisler Yatırımlar Ticaret A.Ş. şirketi kazandı. Aynı şirket, Eylül 2021’de de 4’üncü etap 1’nci bölgede 427 konut ve 28 dükkan inşaatı ihalesini 228 milyon 228 bin 28 TL’ye kazanmıştı.

17'nci ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Aralık 2022’de bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3. Etap 2. Bölge 315 Adet Konut, 4 Adet Dükkan İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesini 593 milyon 985 bin TL’ye Halil Avcı İnşaat şirketi kazandı. Şirket, Ekim 2021’de de ““İstanbul İli Esenler İlçesi Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3 Etap 2 Bölge 315 Adet Konut, 4 Adet Dükkan İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesi almış, bu iş için kasalarına 150 milyon 800 bin TL girmişti. Şirketin Adana’da yaptığı Dreamland isimli site 7 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden dolayı ağır hasarlı raporu almıştı.

18'inci ihale

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Mart 2023’te bir ihaleye daha çıktı. “İstanbul İli, Esenler İlçesi, Güney Proje Alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Genel Altyapı İnşaatı İkmal İşi” ihalesini 298 milyon 500 bin TL’ye Danış Asfalt isimli şirket kazandı.

8 yılda 4.5 milyar TL’den fazla para çıktı

İstanbul’un Avrupa yakasının büyük bir kısmını kapsayan Başakşehir ve Esenler belediyelerinin yetki alanındaki askeri alanın imara açılmasıyla ilgili 2015-2023 yılları arasında toplam 18 ihale yapıldı. İsmailağa Cemaati’ne yakın olan, AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen MÜSİAD üyesi olan veya belediye yetkilileriyle pasta üfleyen kişilere teslim edilen ihaleler sebebiyle devletin kasasından toplam 4 milyar 637 milyon 185 bin 200 TL çıktı.

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimi askeri alanları yapılaşmaya açmak isteyen AKP iktidarının elini epey genişletti. Bu bölümde incelenen askeri alanlardan Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası darbe girişimi sırasında dikkat çekmişti. Kışlanın önü kamyonlarla kapatılmış, kışlanın Habipler’deki kapısının önünde biriken sivil halk sloganlar atarak beklemişti. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber