Kuraklığın korkutucu boyutu: Ocak ayında tarla sulanıyor!

Kuraklığın korkutucu boyutu: Ocak ayında tarla sulanıyor!
Türkiye ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların mevsim normallerinin çok altında olması ve sıcaklığın ise mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesi nedeniyle yaşanan kuraklık en çok tarım sektörünü etkiliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre Aralık 2022'deki yağış, Aralık 2021'e göre yüzde 57 daha azdı. Yağışlarda en fazla azalma yüzde 75 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı. Doğu Anadolu Bölgesi aralık ayı yağışları son 27 yılın en düşük seviyesine indi.

Türkiye ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların mevsim normallerinin çok altında olması ve sıcaklığın ize mevsim normallerinin çok üstünde seyretmesi nedeniyle yaşanan kuraklık en çok tarım sektörünü etkiliyor.

Ekonomi gazetesinden Ali Ekber Yıldırım bugünkü köşe yazısında bu konuya dikkat çekerek, "Buğday, arpa ekimi yapan çiftçiler yağışın olmaması nedeniyle daha önce görülmemiş şekilde ocak ayında sulama yapmaya başladı. Kuyulardan su çekilerek buğday tarlaları sulanıyor" dedi. Yıldırım özetle şunları yazdı:

"Sulamada kullanılan elektrik veya mazot nedeniyle maliyetler artıyor. Sulanamayan alanlarda ise bazı bölgelerde tohum çimlenmedi, bazı bölgelerde toprakta çürüdü.

Çimlenen alanların bir bölümünde ise sıcaklık nedeniyle filizlenen buğday ve arpanın bir kısmı yandı. Kuraklık nedeniyle üretimde, verimde kayıplar bekleniyor.


Kuraklığın en fazla etkilediği sektör olan tarımda en büyük endişe ise ilkbaharda yağışların yetersiz kalması. Çiftçiler, uzmanlar yağışlardaki azalmanın devam etmesi durumunda ilkbaharda mısır, patates, şekerpancarı, yem bitkileri, sebze başta olmak üzere birçok üründe ekim yapılamayacağını ifade ediyor.


Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal "Mart, Nisan yağışları çok önemli… Meteoroloji Genel Müdürümüzle de ile görüşüyoruz. Yakın zamanda hava durumunda bir değişiklik beklenmiyor, ama tekrarlamakta fayda var; Şubat, Mart, Nisan yağışları bizim için büyük öneme sahip. Ekilen tohumlarda çürümeden bahsediliyor. Çürüme söylendiğinden çok daha az" diyor.

Özellikle kullanım suyu açısından sıkıntı yaşayabileceklerini ifade eden seracılar, sıcaklıkla ilgili sorun yaşamadıklarını ancak kuraklık nedeniyle suyun azalması nedeniyle seralarda kullanılan kullanım suyunda sıkıntı olabileceğini, bunun da kendilerini endişelendirdiğini söylüyor.

İzmir Menemen’de ıspanak, brokoli, pırasa gibi kış sebzeleri yetiştiren Yasin Dönmez, kuraklığın kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi."

Yazının tamamı

Ekonomi