Kuran yakılması gerilime neden olmuştu: Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri süresiz şekilde iptal edildi

Kuran yakılması gerilime neden olmuştu: Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri süresiz şekilde iptal edildi
Türkiye'nin isteği doğrultusunda, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi.

Türkiye'nin "teröre destek verdikleri" gerekçesiyle NATO'ya katılımlarına itiraz ettiği İsveç ve Finlandiya ile Üçlü Muhtıra imzalamış, bu çerçevede kurulan Daimi Ortak Mekanizma ilk toplantısını Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirmişti. Bir sonraki toplantının şubat ayında Brüksel'de yapılması planlanıyordu. Habertürk'ün aktardığına göre, Türkiye'nin isteği doğrultusunda, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı süresiz şekilde iptal edildi.

Daha önce Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Türkiye ile görüşmeye ortam sakinleştikten sonra devam etmek en iyisi. Finlandiya'nın NATO sürecinde İsveç olmadan ilerlemesi olmaz" açıklamasını yapmıştı.

Kuran yakılması gerilime neden olmuştu

İsveç'te Türkiye Büyükelçiliği önünde aşırı sağcı bir siyasetçinin Kuran'ı yakmasına, İsveç hükümetinin müdahale etmemesi, iki ülke arasında büyük bir krize neden oldu. Türkiye'de hükümet ve muhalefet Kur'anı Kerim'in yakılmasına sert tepki gösterdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada “İsveç Müslümanların dini inancına saygı gösteremiyorsa bizden NATO konusunda herhangi bir destek göremeyecek” demişti.

Gündem