NATO üyeliği tartışması büyüyor: İsveç Dışişleri Bakanı'ndan Erdoğan 'şantaj' yapabilir iması

NATO üyeliği tartışması büyüyor: İsveç Dışişleri Bakanı'ndan Erdoğan 'şantaj' yapabilir iması
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığını söylemesine Stockholm'den tepki var. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Erdoğan'ın iç siyasette kullanbileceği taleplerde bulunma ihtimali olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'nın Ukrayna işgalinin sürdüğü bir dönemde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmadığını söylemesine Stockholm'den tepki geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Erdoğan'ın üyeliklere onay vermesi karşılığında iç siyasette kullanılabilecek bazı taleplerde bulunabileceğini savundu. Linde, NATO'nun önemli ülkelerinden 'çok güçlü bir destek aldıklarını' ve bu önemli üyelerle 'iyi geçinmenin Türkiye'nin çıkarına olacağını' da söyledi.

'İÇ SİYASET İÇİN KULLANILABİLİR'

Bir ülkenin NATO'ya üye olması için 30 müttefik ülkenin tamamının onayı gerekirken, Erdoğan'ın sözleri veto sinyali olarak yorumlandı. Linde ise İsveç radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye'nin söz konusu NATO üyeliklerini 'istediği bir kazanımı elde etmek için kullanmaya çalışıyor olabileceğini' belirtti. İsveçli bakan, "Üyelik onay süreçlerinin her zaman belirsizlikler içerdiğini biliyoruz. Süreç, iç siyaset için de kullanılabilir" dedi.

'BİZİ DESTEKLEYEN ÖNEMLİ ÜLKELERLE İYİ GEÇİNMEK TÜRKİYE'NİN ÇIKARINA'

Linde bir diğer açıklamasında da, İsveç'in üyelik başvurusunda bulunması halinde tüm NATO üyelerinden destek görmek isteyeceğini söyledi. Linde'nin, İsveç ve Finlandiya'nın önemli üye devletlerin 'son derece güçlü' desteğine sahip olduğunu belirtip, 'bu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmenin Türkiye'nin çıkarına olacağı' yorumunu yapması dikkat çekti.

İSVEÇLİ YETKİLİ KÜRTLERE DİKKAT ÇEKTİ

Financial Times gazetesi ise İsveç'te bazı yetkililerin ve milletvekillerinin, 'potansiyel üyelik girişimine en tehlikeli itirazın Türkiye'den gelmesinden endişe duyduklarını' yazdı. Gazete, üst düzey bir İsveçli yetkilinin ay başında kendilerine verdiği demeçte, "İsveç'te çok fazla Kürt var, çok sayıda Kürt milletvekili var. İsveç Kürt meselesinde aktif. Tepki olmasından endişeleniyorum" dediğini de aktardı.

Gazeteye konuşan bazı Finlandiyalı yetkililer ise Türkiye'nin daha çok İsveç'le sorunu olduğuna inandıklarını, kendilerinin Ankara'yla temaslarının olumlu geçtiğini söyledi.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Erdoğan, İstanbul’da cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil."

Bu sözlerin ardından ABD'den "Türkiye'nin tutumunu netleştirmeye çalışıyoruz" açıklaması gelmişti. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya