Nebati, 20 yılın zirvesine çıkan enflasyon için konuştu: Yıl sonu iner

Nebati, 20 yılın zirvesine çıkan enflasyon için konuştu: Yıl sonu iner
Tepki çeken açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konuşma yasağı getirildiği ileri sürülen Hazine Bakanı Nebati, 20 yılın en yüksek enflasyonunun açıklandığı gün iyimser mesaj verdi: Yıl sonu makul seviyelere ineceğini hep birlikte göreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konuşma yasağı getirildiği ileri sürülen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 20 yılın en yüksek enflasyonunun açıklandığı gün Bursa İş Dünyası Buluşması'na katıldı. Nebati, "Yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geleceğini hep birlikte göreceğiz. Hayat pahalılığına karşısında vatandaşımızı korumaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

TUİK'in açıkladığı yüzde 61'lik enflasyona ilişkin Nebati "Problem mi, problem ama faiz kıskacından da çıkardık. Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor. Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var" dedi.

Nebati şu mesajları verdi:

YÜZDE 11 BÜYÜDÜK: Dünyanın birçok ülkesi enflasyonla karşı karşıya ve mücadele araçlarını da kullanma noktasında ağır davranarak çözüm üretmeye çalışıyor. Ülkemiz toplumumuzun her kesimine dokunan desteklerimiz ve insanlarımız ile firmalarımızın özverili çalışmalarıyla yüzde 11 büyümüştür.

İHRACAT ARTTI: 2021'deki olumsuz ticari koşullara rağmen ihracatımızı 225 milyar dolara çıkardık. 2021'de turizmde Türkiye'de başarılı geçmiştir. Türkiye turizmde pek çok rakibini geride bırakmıştır. Cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme yaşanmıştır. Enerji ve emtialarındaki artış ülkeler üzerindeki enflasyonist baskı daha da artmıştır.

KUR KORUMALI HESAPLARDA BİRİKEN PARA: Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için kararlı adımlar atmaktayız. KKM ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik. KKM hesabı ile enflasyon üzerindeki kur baskısı azaldı. Döviz kurunda stabilizasyon en iyi şekilde yürüyor. KKM hesaplarındaki bakiye 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye'de dolara ilişkin davranışın olduğunu hepimiz biliyoruz, önemli olan bu davranışın artık TL'ye güven duyulduğu, işlemlerin daha iyi ve uzun vadeli şekilde yapılabilmesi konusunda başarı sağlanmasıdır.

MAKUL DÖNEME GİRECEĞİZ: Enflasyon şu anda yüzde 60'ın üzerinde, problem mi, problem, ama faiz kıskacından da çıkarttık. Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz. Enflasyon ile mücadelenin çok önemli ayağı olan bireylerin davranışsal eğilimini değiştirecek adımlar, bu adımları atıyoruz, ataleti üzerimizden atacağız, yatay seyirden sonra yıl sonunda beklentilerimize uygun enflasyon düşüşünü yaşayacağız.

MİLLETİMİZİ KORUYACAĞIZ: Yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geleceğini hep birlikte göreceğiz. Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altındadır. Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var. Faiz artırılmadan olmaz, diyenler vardı, elhamdülillah o da tamam. Enflasyonla ilgili yapılması gereken şeyi, hep beraber yapacağız. Her zorlukta bir kolaylık vardır, biz bu zorlukları aşacağız, öldük, bittik, yandık yaygarası ile değil, bunları yapanlarla değil, ülkesine, işletmesine, vatanına, toplumuna inanan ve buna ilişkin olarak pozisyonunu belirleyenlerle bu zorlukların üstesinden geleceğiz.

NE OLMUŞTU?

Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ‘konuşma yasağı' getirildiğini iddia etmişti.

Babuşcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın, son dönemde yaptığı skandal açıklamalarla eleştirilerin odağı haline gelen Bakan Nebati’ye ‘konuşma’ yasağı koyduğu ileri sürüldü. Erdoğan’ın Nebati’yi sert bir şekilde uyardığı ve basına açıklama yapmamasını ve toplantılarda konuşmamasını istediği iddia edildi" ifadelerini kullanmıştı.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin nisan ya da mayıs ayında görevden alınacağını iddia etmişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi