Piyasa uzmanları: Borsa İstanbul daha uzun süre kapalı kalmalı

Piyasa uzmanları: Borsa İstanbul daha uzun süre kapalı kalmalı
Piyasa uzmanları, Kahramanmaraş depremlerini ardından 15 Şubat'a kadar işlemleri durdurulan Borsa İstanbul'un daha uzun kapalı olması gerektiğini kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki depremin ardından binlerce insan hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi yaralanmıştı. Depremde çok sayıda ev yıkılmıştı.

Depremin ardından depremzedelerin yatırımlarının da bulunduğu Borsa İstanbul 6 ve 7 Şubat'ta açık kalmış, 8 Şubat'tan itibaren işlemler 15 Şubat'a kadar durdurulmuştu.

Bu kararda geç kalınması nedeniyle insanların yatırımlarında da mağdur olduğu kaydedilmişti.

Ekonomi gazetesine konuşan Fortuna Capital CEO'su Dr. Altuğ Özaslan, çarşamba günü borsanın açılmasını doğru bulmadığını dile getirerek halka açık tüm şirketlerin depremin onları nasıl etkilediği, 2023 projeksiyon ve beklentilerini nasıl değiştireceğini açıklamaları gerektiğini dile getirdi.

Özaslan, “Yatırımcı beklentiyi satın alır, yatırımcı hangi beklentiyi satın alacak. Şirketlerden bununla ilgili açıklama gelmeden, projeksiyonlar paylaşılmadan borsanın açılmasını doğru bulmuyorum. Tüm şirketler etkiyi, projeksiyonları ve beklentilerini paylaşmalı” diye konuştu.

Bilgi veren bir piyasa uzmanı da borsanın kapatıldığı günden bu yana değişen hiçbir şey olmadığına dikkat çekti.

Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan ortak bir açıklama olmadığına işaret eden uzman, şirketlerden de etki analizi, ilk değerlendirmelerin bile gelmediğini vurguladı.

Borsa Uzmanları Derneği, Borsa İstanbul bünyesinde bulunan piyasaların kapalılık sürelerinin en az 5 işgünü daha uzatılması gerektiğini dile getirerek söz konusu sürede likidite ihtiyacı yaşayan kişi ve kurumlar için hisse ve teminat garantisi ile Takasbank üzerinden kaynak sağlanması gerektiğini kaydetti.

Tek tuşla yatırımcıyı geçiyor

Algoritmik makinelerin işlemlerine yönelik piyasada yoğun bir tepki var. Deprem öncesi son işlem günü olan 3 Şubat’ta yoğun alımla borsayı yüzde 5 yukarı çeken büyük yatırımcının ki bunun robotik işlem olduğu piyasa uzmanlarınca belirtiliyor, 7 Şubat Salı günü de yüklü satışla borsanın yüzde 9’a yakın düşmesine neden olduğu vurgulanıyor.

Borsa İstanbul'da aracı kurumların işlemleri tek bir kurumun salı günü 1.3 milyar liralık net satış işlemi yaptığını ortaya koyarken bu kurumun yabancı robotik işlemlerini gerçekleştirdiği kaydedildi.

Piyasa uzmanları algoritmik makinelerle işlem yapan yabancı kurumun Borsa İstanbul'a emir gönderme ara yüzü üzerinden direkt erişim hakkı olduğunu ve bunun sorgulanması gerektiğini belirterek bu robotik işlemlerin diğer yatırımcılarla aynı anda tuşa bassalar da önce onların emirlerinin gittiğine dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Gündem