Prof. Dr. Ahmet Ercan, bir kez daha Ölü Deniz Fayı'nı işaret etti: Böyle dehşet hiç görülmedi!

Prof. Dr. Ahmet Ercan, bir kez daha Ölü Deniz Fayı'nı işaret etti: Böyle dehşet hiç görülmedi!
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Hatay'dan geçen Ölü Deniz Fayı'nda üç depremin oluştuğunu belirterek "Böyle dehşet hiç görülmedi" ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, gözleri bölgedeki faylara çevirmişti.

Hatay'dan geçen Ölü Deniz Fayı / kırığının da deprem üretme potansiyeline dikkat çekilmiş, stres birikimi görüldüğü belirtilmişti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ölü Deniz Fayı'na dair Twitter'dan şunları yazdı: "Ölüdeniz kırığında yıllardır yaklaşık M7,6'lık depremin Hatay'ı çok etkileyeceğini söylüyorduk. Ancak, bir değil 3 deprem, 3 komşu kırıkta oluştu. ÖDK'da M7,9, DAK'da M7,5, Sürgü kırığında M7,6. Böyle dehşet hiç görülmedi. ÖDK güneye doğru işleseydi, KDBK ile ÖDK kıskacında Hatay yoktu."

Ölü Deniz Fayı nerelerden geçiyor?

Ölü Deniz Fayı, Hatay'ın Antakya ilçesinin doğusunda yer alıyor. Buradaki fay kırığı, güneye doğru inerek Suriye, Lübnan ve İsrail'in Akdeniz'e yakın kesimlerinden geçiyor. Kırık, Mısır ve Suudi Arabistan'ın arasındaki Kızıl Deniz'e kadar iniyor.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu fayla ilgili "Hatay’daki M6,4 ile M5,8’lık depremlerin her ikisi de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu" demişti. (Kısa Dalga)

Gündem